Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De euro Down Under

De wereld lijkt gewend aan de huidige stand van zaken en dat baart mij enigszins zorgen. Nou ja, laten we niet overdrijven, zorgen is wat sterk uitgedrukt met het huidige weer en de vooruitzichten op meer.

Maar het valt me op dat het gesprek dat rond de 1,30 en de 1,35 ontstond, nu net zo makkelijk gevoerd wordt met standen in de euro rond de 1,42 tegen de dollar en de 115 tegen de yen. Nu kan ik dat wel plaatsen, want qua signalering is er weinig veranderd en hebben we in de meeste gevallen de ruimte opgevuld die er was tot aan de weerstanden.

Opwaarts bewogen
De valutaparen hebben heus wel bewogen en wel opwaarts. Maar er hebben zich nog steeds geen baanbrekende ontwikkelingen voorgedaan in de eurofrank of euro-Zweedse kroon. Nu is het beeld wel verbeterd en de euro gestegen, maar de downtrends in deze twee valutaparen zijn nog steeds intact.

Een derde valutapaar dat een vergelijkbaar profiel kent waar het gaat om safe haven-gedrag, is inmiddels wel uit de downtrend gebroken en teruggevallen voor de pullback. Daarbij is een nieuw signaal ontstaan dat we vandaag bespreken, maar verder is het redelijk gezapig ondanks de hogere koersen voor de euro.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De intradaggrafiek van vandaag toont dat de 1,4050 steun is en dat we de 1,4250 moeten overstijgen willen we de bovenzijde van deze trend bereiken. Het koersdoel blijft voorlopig 1,4450 maar dat is nog steeds een tussendoel. Het uiteindelijke doel van deze beweging ligt naar mijn analyse nog steeds op 1,48-1,50, maar daar is zat tijd voor. De voorwaarde voor het bereiken van de 1,4450 is dat koersen de 1,4250 moeten overstijgen en het liefst zonder daarbij onder de 1,40 te vallen.

Indien een neerwaarts koersverloop onverhoopt zou leiden tot koersen daaronder, dan wordt op de langere time frames schade toegebracht aan indicatoren zoals de ADX en de Stochastics hetgeen een kink in de kabel zou kunnen inhouden voor het opwaartse scenario. Bezien vanuit de koersgrafiek betekent dit dat de lows van de afgelopen week onaangetast dienen te blijven voor een voortvarende stijging naar de bovenkant van het uurtrendkanaal zoals in deze grafiek aangegeven.

Australische dollar
Dan het echte nieuws van vandaag, want zoals in de inleiding gesteld is er voor de rest niet zoveel te melden waar het gaat om signalen ondanks dat de koersen van de euro behoorlijk zijn gestegen. De lezers van het forum hebben er al een blik op geworpen, op de euro-Australische dollar wel te verstaan. Bij de vorming van het nieuwe signaal hebben we al even stilgestaan bij dit valutapaar, maar nu het signaal staat vond ik het tijd om dat even met u te delen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Van belang in deze grafiek is dat de RSI wel een lager punt heeft bereikt en de koersen niet. Dit signaal dat PR heet geeft aan dat koersen in de meest recente daling opgevangen zijn door kopers met als doelstelling de koersen naar de 1,45 te tillen.

In dat scenario van hogere koersen voor de euro geldt dat er twee heel belangrijke punten. Ten eerste mogen we voor het behoud van dit signaal niet onder de lows van afgelopen week komen. Ten tweede is het in de opwaartse beweging essentieel om de 1,40 te slechten. Logisch,als je de 1,45 wil halen, maar vanuit een pullback of weerstandtheorie minstens net zo belangrijk.

Eerste koersdoel is 1,40 dan 1,45. Een bijbehorende stoploss plaats ik onder de lows van vorige week, te weten op 1,3550. De lezers uit het forum weten dat ik de stoploss hiermee verhoog. Dit doe ik omdat het signaal nu klaar is en de waarschijnlijkheid van een daling met behoud van het stijginsscenario klein is.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan de derde grafiek van vandaag, de weekly. Ik doe deze erbij om aan te tonen dat geen sprake meer kan zijn van een downtrend, hetgeen de huidige daling in het licht plaatst van een pullback op de gebroken trend. Wanneer de koersen de 1,40 overstijgen zal op dit time frame een omgekeerde H&S zichtbaar worden, die op termijn koersen kan tillen tot boven het koersdoel op basis van de PR.

Verre reis
Het echte weerstandsniveau op dit time frame is overduidelijk en ook het koersdoel dat boven 1,45 opgeld doet, namelijk het verre beloofde land van koersen rond de 1,58. Maar net als de reis naar Australië is de trip naar 1,58 lang, waarbij geldt dat we op dit moment net onze boarding passes hebben ontvangen en zojuist de douane zijn gepasseerd.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/JPY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Goudenbocht
0
Bedankt Erem, ik heb nu een kleine positie in de EUR/AUD. Finger crossed!

Weet iemand trouwens wanneer de EUR/USD CB Lim Speeder Speeder Long 1.38 afloopt? Deze is te koop bij Binck, echter alle relevante info ontbreekt.

Ik kan er nergens info over vinden, heb me rot gezocht. Info is welkom!
Zarano
0
[verwijderd]
0
@ Goudenbocht :
Als je deze bedoelt DE000CM746N4, dan is de vervaldatum 21-06-2011, laatste handelsdag 20-06-2011.

Hier is de link naar de Commerzbank website waar deze info vandaan komt :

www7.warrants.commerzbank.com/News/Ne...

Wij Rosario
0
Ik denk dat de Australische dollar fundamenteel veel sterker is dan de Euro. Ik ben dan ook benieuwd of de fundamentele kracht gaat wijken voor de technische, ik denk van niet dat zal u wel duidelijk zijn. Trichet kan aldoor wel praten over rente verhogingen maar zo gauw daardoor de problemen ontstaan in de zuidelijke helft van Europa dan zullen die praatjes wel bijdraaien denk ik en daarmee de EUR/AUD ook. Feitelijk is de huidige Euro kracht alleen te danken aan rente praatjes.
[verwijderd]
0
Voor EUR/USD zie ik in 1.4060-1.4050 een zeer sterk steunniveau. Een keypoint naar mijn mening. Mocht dit worden doorbroken, kunnen we wellicht verder down gaan. Check bijlage voor mijn grafiek.
Bijlage:
[verwijderd]
0
Beste Wij Rosario, u stelt dat de Euro op basis van rentepraatjes gestegen is. Hieruit maak ik op dat u de EURO te hoog vindt staan. Te hoog suggereert dat op een bepaald moment de EURO juist gewaardeerd zou zijn. Kunt u mij aangeven welk moment en welke koers dat dan is? Want als we dat weten kunnen we praten over te hoog of te laag of kracht of geen kracht. Alvast dank voor uw reactie.
[verwijderd]
0
Beste Joost, dit is niet de eerste keer dat je reclame komt maken. Ik ben best in voor samenwerken maar wel nadat er overleg heeft plaatsgevonden. Als je zoiets nog een keer doet, stuur ik je een factuur en de iex redactie op je dak.
[verwijderd]
0
In de daggrafiek van EURAUD zie ik de 50 daags gemiddelde bijna de 200 daags gemiddelde naar boven toe doorkruisen.
Als het zover komt, dan is dat toch een mooie bevestiging van de lange termijn trendomkeer ?

Wat betreft de omgekeerde Kop-Schouder formatie in de weekgrafiek, bedoel je die met de neklijn op circa 1,43 ?
Dat zou een hele mooie zijn.

menox112
0
Ik zie al een tijdje dat de 30 daagse beweeglijkheid van de EUR/USD erg laag staat (0.012). Dit is meestal een teken dat de valuta polariteit gaat draaien en in de piek wel eens 3 a 4 keer hogere waarde gaat halen 0.03-0.04. Een trendomkeer is duidelijk als de
beweegelijkheid boven de 0.02 komt. Het kan dus nog goed gaan Erem,
maar de vermoeidheid begint op te vallen. Wat mij betreft mag hij hier lekker blijven liggen. Geen beweging geeft mij de meeste winst ;-).
Wij Rosario
0
Fundamenteel denk ik dat de USD en de EUR in pariteit zullen blijven met afwijkingen die afhangen van uitlatingen van Bernankie en Trichet, op dit moment is de Euro het sterkste maar na wat PIGGS geruchten trekt dat wel weer bij. De Australische dollar daarentegen loopt duidelijk op ten opzichte van de USD en ik denk binnenkort ook tov de EUR als euro rente praatjes over zijn en als de QE2 tijdelijk gestopt wordt. Als daarna QE3 komt dan zal dat de zaak weer wat verstoren etc. Ik ben geen expert die precieze koerswaarden aan kan geven maar ik praat over relatieve bewegingen op langere termijn.
[verwijderd]
0
@D.Rivaat, juist ja die op 1,43 neklijn de heeft dat is em.en inderdaad die cross komt wat later dan de bodem maar dat is een trendomkeer signaal. U bent lekker bezig merk ik al. :-).
@menox, u spreekt van een iets kortere trend dan D.Rivaat 30 vs 50 en 200, das een time frame verschil wat ik even wilde aanhalen.
@wij rosario begrijp ik nu goed dat pariteit de juiste waarde is volgens u? ps. wij praten altijd over relatieve bewegingen op termijn, dat is het idee achter een wisselkoers en een trend.
@goudenbocht mooi ja, en nu de usd op hoogste punt sinds 19 jan 2010, en de chf bijna door de trend heen. Dat allemaal samen met de AUD..., lijkt mij toch dat de Euro terrein wint maar ik kan het mishebben :-)
[verwijderd]
0
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0989 -0,15%
  Ga naar: Hefboomproducten
 2. EUR/JPY 119,4610 -0,12%
  Ga naar: Hefboomproducten
 3. EUR/USD 1,1033 -0,02%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links