Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slimme econoom, domme econoom

De grote thema’s ontbreken nog steeds een beetje, voor wat betreft de financiële markten. Nee, dat zeg ik verkeerd: de grote thema’s zijn er nog wel voor de financiële markten (onrust Midden-Oosten, kernramp Japan, spanning in Euroland), maar de financiële markten lijken wat vermoeidheidsverschijnselen te vertonen rond de berichtgeving over deze thema’s.

Met die constatering in mijn achterhoofd besluit ik deze thema’s dan ook eveneens te negeren en me op een ander thema te richten.

Mooi verband
Deze week een beetje macro-economie voor beginners – terug naar de basis - waarbij een centrale rol is weggelegd voor onderstaande grafiek, afkomstig van John B. Taylor, professor van de gerenommeerde Stanford University, wereldberoemd van de zogeheten Taylor rule.

Hierin staat het verband van de investeringsquote (x-as) afgezet tegen de werkloosheid (y-as) in de VS en zeg nou zelf: zulke mooie verbanden zie je niet snel tussen twee macro-economische variabelen. De conclusie die Taylor hierbij trekt is dat de overheid het bedrijfsleven zo min mogelijk in de weg moet staan om investeringen te doen en dat dan de werkgelegenheid zal volgen.

Helaas. Soms is een verband gewoon té mooi, zoals terecht wordt opgemerkt in deze bijdrage. Niet dat er gesjoemeld is met de cijfers, maar het startpunt van de analyse –het eerste kwartaal 1990- blijkt wel alles bepalend te zijn voor het sterke verband in de getoonde grafiek. Hier is de grafiek nagemaakt, maar dan voor de periode vanaf 1948.

En hier de uitsplitsing tussen beide periodes:

 
De blauwe punten geven een heel sterk verband weer, de rode absoluut niet.

Krugman wordt kriegelig
Enter Paul Krugman. Mocht u niet weten wie dat is, Krugman is een voormalig Nobelprijswinnaar, die zich altijd met alles en iedereen bemoeit. Hierbij is zijn stelling eigenlijk standaard dat hij het allemaal al eens gezegd/gezien heeft, waarbij hij zich vaak vermoeid toont over het feit dat er zo slecht naar hem (De Meester) geluisterd wordt.

Het is zo iemand die je óf leuk vindt óf haat, waarbij een tussenweg moeilijk mogelijk lijkt. Het is in elk geval duidelijk dat de manier waarop hij zijn collega’s aanpakt hem geen vrienden oplevert. Krugman is aan de linkerkant van het politieke spectrum te vinden en is Keynesiaan, wat inhoudt dat hij gelooft in de sturende rol van een overheid in een economie.

In zijn eerste blog kijkt hij naar de samenstelling van de investeringen, waarbij hij deze uiteen splitst in bedrijfsinvesteringen en investeringen in gebouwen. De daling die de totale investeringen sinds 2006 hebben laten zien, was volledig te danken aan het barsten van de zeepbel op de huizenmarkt: bedrijfsinvesteringen liepen op tot aan 2008 op… “It is mostly the housing bust!” was zijn triomfantelijke commentaar.

In zijn tweede blog over het onderwerp gooit hij zijn eigen glazen vervolgens weer in, door het verband te laten zien tussen de bedrijfsinvesteringen en de werkloosheid. Zijn punt is echter dat de volgorde andersom zou moeten zijn: niet van investeringen naar werkloosheid, maar van werkloosheid naar investeringen. Hoge werkloosheid betekent dat er voldoende (over)capaciteit is, waardoor er ook weinig geïnvesteerd zal worden. Pas als de werkloosheid daalt, zullen de investering aantrekken. Misschien dat hij om die reden de assen ook verwisseld heeft.
De conclusie die hij er vervolgens aan verbond was dat de huidige overheid het juist relatief goed doet op het gebied van investeringen gegeven de hoge werkloosheid die je nu ziet.

Uiteraard ging de conversatie nog wel even door. Taylor reageerde weer op Krugman, waarop Krugman –zijn handelsmerk- uiterst onvriendelijk retourneerde met de opmerking dat Taylor zich express van de domme hield (“being deliberately dense”). De belangrijkste conclusie lijkt dan ook te zijn dat zelfs als je een mooi verband vindt (over de laatste 20 jaar dan toch), economen het niet snel eens zullen zijn over de conclusies die je er aan moet verbinden.

Overige links

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 april 2011 18:08
    hmm, ik ben ook redelijk keynesiaans ingesteld, maar ben van mening dat men in een hoogconjunctuur juist zou moeten investeren, zodat men over een grotere (productie)capaciteit de beschikking krijgt en er meer werkgelegenheid ontstaat.

    voor mijn website (http://i-am-a-daytrader.nl) houd ik de financiele markten nauwlettend in de gaten en ik ben van mening dat deze zeker GEEN vermoeidheidsverschijnselen vertonen. Vooral de euro, dollar en olie volg ik op de voet en zolang de onrust in het Midden-Oosten aanhoud, zal deze onrust ook op de markten terug te zien zijn.

    De ruwe olie staat nu op ruim 107 dollar en kan dit jaar nog tot zelfs 150 dollar stijgen. Juist door deze onrust profiteer ik veel van koersschomelingen in de olie (meer hierover is ook op mijn site terug te lezen). Zolang de olieprijzen zo hard blijven stijgen, heeft dit zijn uitwerking ook op de dollar die hierdoor zwakker wordt. Vooral hierom is de EUR/USD zo hard gestegen, terwijl lange tijd juist naar beneden gekeken moest worden in verband met de onrust in de eurolanden.
  2. [verwijderd] 1 april 2011 19:02
    De heren vergeten de regel van de toe- en afnemende meeropbrengsten. De schuldenberg in verhouding tot assets zo scheef, dat elke euro/ usd meer schuld geen toegevoegde waarde heeft aan de ontwikkeling van de economie.

    1960 ==> 1 usd extra schuld gaf 7 usd extra groei.
    2010 ==> 1 usd extra schuld gaf 1,25 extra groei.


    Zie hier het huidige probleem.
  3. [verwijderd] 2 april 2011 07:25
    Moet je voor de grap eens het koersverloop van de olie van de afgelopen 10 dagen kijken, het liefst intraday grafiek: er gebeurt he-le-maal niets....

    Vermoeidheid alom, zeg ik je. En de euro reageert alleen maar op ECB leden die de renteverhogingen aankondigen: op Portugal en Ierland wordt nauwelijks gereageerd.

    Lukas D.
  4. [verwijderd] 2 april 2011 11:12
    quote:

    highway schreef op 2 april 2011 07:25:

    Moet je voor de grap eens het koersverloop van de olie van de afgelopen 10 dagen kijken, het liefst intraday grafiek: er gebeurt he-le-maal niets....

    Vermoeidheid alom, zeg ik je. En de euro reageert alleen maar op ECB leden die de renteverhogingen aankondigen: op Portugal en Ierland wordt nauwelijks gereageerd.

    Lukas D.
    Ik snap niet zo goed wat sommigen bedoelen met "he-le-maal niets". In 10 dagen blijft de koers weliswaar in een duidelijke range, maar deze range bedraagt wel gewoon 200 pips. binnen deze range is heel veel winst te pakken. alhoewel dit misschien alleen geldt voor daytraders die enkele trades per dag afsluiten. maar aangezien ik op die manier handel zie ik dus ook het probleem niet. er zijn ook redelijk duidelijke weerstand- en steunlijnen, waardoor dit voor daytraders juist een ideale fase was/is. kijk hier voor de grafiek (die jij bedoelt): img801.imageshack.us/img801/4305/euro...
  5. [verwijderd] 2 april 2011 19:22
    quote:

    highway schreef op 2 april 2011 12:36:

    Uiteraard is er geld te verdienen voor de daghandelaar: het zou vreemd zijn als dat niet zo is. Er is alleen geen echter trend meer in deze markt.

    Lukas
    "een zijwaartse trend is ook een trend" is een veelgehoorde uitspraak onder de daytraders ;)
  6. [verwijderd] 3 april 2011 19:02
    Dat totaal uit z'n verband gerukte parameter heilig verklaren en dan om je heen schoppen als dat niet algemeen bindend wordt verklaard : de academische dictator, heyey Krugman.Academici zijn meestal vol van hun onderwerp en vol van zichzelf en wij hebben daar maar dus vaak erg beperkt, soms zeer veel aan.
    Het lijkt me hoog tijd voor investeringen in grondstofdelving : Met hoge en vermoedelijk lange duur vraag uit Z-amerika, china, india, rest-azié en Afrika en aantrekkende wereld-economie moet de prijs zakken en het aanbod groeien om een harmonieuze groei te maken ipv een smoor effect op korte termijn. Laat de grootste verbruiker China zelf maar eens wat industrie opzetten (naast Afrikaanse)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links