Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Altijd zonnig

Vanaf nu kunnen we nooit meer lager op de beurs. Want als we op een natuurramp gevolgd door een kernramp in de tweede economie van de wereld, plus het hele Midden-Oosten in oorlog en grote problemen in Europa waarbij we 40 miljard euro moeten bijplempen, niet omlaag gaan op de beurs, dan gebeurt dat nooit meer. Jammer voor hen die geloofden in de vrije markt, maar zoals we met de zomertijd begonnen zijn in Europa zal het ook altijd zomer zijn op de beurs.

Want wat maakt het ons nu uit dat er in Fukushima een meeting van 1 miljoen keer de normale waarde was, we even geen kleuren aan auto's kunnen geven, de problemen in het Midden-Oosten groter en groter worden en we als het Westen nu ook vrolijk meevechten in Libië? En wat kan ons het bommen dat Merkels CDU in Baden Wuerttemberg stemmen verloor? En wat maakt het uit dat de uitkomst van de stresstest in Ierland aangaf dat ze bij de banken aldaar 20 miljard euro tekort hebben? Niks toch? Gewoon genieten, het is zomertijd. We hebben niet voor niets een permanent noodfonds om de permanente nood te ledigen.

Cynisch bedoeld
Kees de Kort zei laatst ook dat er tegenwoordig geen slecht nieuws meer bestaat, alles is goed of heel goed. Slecht nieuws is gewoon mooi om even weer in te stappen. Voor wie het nog niet begrepen heeft: een aantal opmerkingen hierboven was zeer cynisch bedoeld. Maar de waarheid is hard. Beren doen er goed aan om even in hun berenhol te kruipen en te wachten tot het jachtseizoen gestaakt wordt.

Research in Motion (RIM), de maker van de BlackBerry, kwam donderdag nabeurs met cijfers. Het bedrijf verkocht naar eigen zeggen 52,3 miljoen smartphones, een stijging van 43 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. RIM boekte een omzet van bijna 20 miljard dollar (14,1 miljard euro), een stijging van 33 procent ten opzichte van het vorige jaar. De producent van BlackBerry zag de nettowinst met 47 procent stijgen tot 3,4 miljard dollar. En wat deed de koers van dit geweldige apparaat? Inderdaad die ging meer dan 11 procent omlaag.

Ook kondigde het bedrijf aan met tabletcomputer de PlayBook (nog leuker dan Playboy) te komen. Deze concurrent van de Apple iPad ligt vanaf 19 april in de VS en Canada in de winkel. RIMM lanceert volgens publicaties drie modellen: de versie met 16 gigabyte kost 499 dollar (ruim 351 euro), die van 32 GB 599 dollar en een model met 64 GB dat 699 dollar moet gaan kosten. Dus onder de prijzen van Apple…

Goed nieuws RIM
De PlayBook heeft een 7 inch touch screen (17,8 centimeter). Het apparaat is verder uitgerust met twee camera's, waardoor de gebruiker videoconferenties kan bijwonen. Volgens RIM kan de tabletcomputer ook met apps van BlackBerry en Android uit de voeten. Kortom, ik als Blackberry-gebruiker kan zeggen dat dit beter werkbaar wordt dan Apple. Dit lijkt me ook allemaal goed nieuws.

Het enige slechte nieuws was dat Kodak een patentzaak had gewonnen van RIM en Apple. Maar dit kan niet van invloed zijn geweest, want Apple ging gewoon hoger op het BlackBerry-nieuws. Kortom, was het een beetje winst nemen? Bezit van de zaak einde vermaek?

Als we naar de kortetermijngrafiek keken dan zagen we verkoopsignalen. Maar ook als we naar de lange grafiek kijken word ik, ondanks dat ik een RIMM-fan ben geworden, niet vrolijk.

Op de Today’s actieve handelscursus leerde ik afgelopen vrijdag nog dat je ook logaritmisch naar een lange grafiek met zoveel beweging moet kijken. Dus hierbij kijken we ook even naar de logaritmische grafiek. Helaas, in procenten lijkt het allemaal nog niet dramatisch, maar in echt geld hebben we volop ruimte omlaag.

Zoals ik al zei: RIMM 11 procent omlaag op resultaten en rechtszaak, en Apple was 6,5 dollar beter. Zelfs beelden van ernstig zieke Chinese arbeiders in de Apple-fabriek maken voor dit fonds niets uit. Dus tot zover werkt boerenverstand nog even niet.

Zuiver technisch zitten we tegen de weerstandslijn van de Twindicator aan, dus als we nog verder omhoog gaan (door de 354,35 dollar) dan moet je gewoon long zitten…

Amazon is ook terug naar de Twindicator-lijn en kent dus technisch hetzelfde verhaal. Het op het slot doorbreken van 173,10 geeft wonderwel ook een koop. Natuurlijk kan dit eveneens een supermooi verkoopmoment zijn, want een pullback naar de lijn kan ook juist een daling uit het boekje geven.

Ook Google kent het plaatje van een pullback naar de Twindicator, dus hier kan een short eveneens eventueel naar een long schieten bij een slot boven de 588,50 dollar.

Gauw terug naar de Lage Landen…

In Nederland was BAM eerst even een short maar daarna weer een schreeuwende long. We verwachten allemaal op korte termijn berichten over de verkoop van een onderdeel… Ik heb ze in de Lage landen maar weer gekocht.

DSM is een fonds dat in de Twindictor wel op een long staat, maar als ik lijntjes trek zou ik best een gokje omlaag durven aan te gaan. Pas als we boven de trendlijnen zouden komen zou ik mijn short dekken. Maar of u dat ook moet doen?

Tot slot stel ik mezelf de vraag of er ook fondsen zijn in Nederland die net als Apple en Amazon eerst shortsignalen hebben gegeven en nu weer tegen de Twindicator aan zitten. Dus waar de vraag belangrijk is: short blijven (gaan) of wordt het een koopsignaal?

Hoe en wat weten we volgende week pas, maar Fugro schurkt na een korte en snelle correctie ook weer tegen de Twindicator aan…

Volgende week weten we weer meer. Een hernieuwd gokje met een paar putjes lijkt me na het vorige succes wel op zijn plaats.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 maart 2011 13:16
    Aan de logica vd massa valt het meest te verdienen denk ik...wat eigenlijk omhoog zou moeten gaan, gaat omlaag en v.v..

    Als 9 vd 10 mensen gelijk heeft en 1 ongelijk, dan valt er relatief weinig winst te behalen...echter, in je eentje gelijk hebben t.o.v. 9 anderen kan relatief heel veel winst opleveren.
    Mits je alle tools tot je beschikking hebt (heel veel geld à la Goldm.Sachs, heel veel invloed à la GS en de sterkste handelshard&software à la GS), dan kan je heel veel bereiken...

    Misschien zijn 10 mln beleggers samen wel sterker dan een GS, maar ze vormen geen front/organisatie e.d.

    Had de beurs standgehouden als Japan(en wie weet welke landen/beurzen nog meer) NIET die enorme bedragen in het beurs/financiele systeem pompten?

    Ik denk dat je hiermee een bewijs kan zien in hoe het mogelijk is dat de zomertijd op de beurzen zo lang kan standhouden...new economy heette dat toch?
  2. [verwijderd] 28 maart 2011 14:03
    Bedankt voor het appletje. Het zal toch echt omlaag gaan. Wat betreft 'slecht nieuws' het volgende. Breng het slechte nieuws als goed nieuws. Er schijnt een nieuw beroep te zijn: shopoloog. Een shopoloog is iemand die een winkel zo uitstalt dat je hoe dan ook iets koopt wat je niet van plan was maar wel doet. Stel de wereld zo voor dat dat je hoe dan ook vrolijk wordt ook al was je dat niet van plan. Of werkt men met data-mining waarbij koopgedrag vroegtijdig wordt onderkend en men daarop anticipeert?
  3. Skotty10 28 maart 2011 14:38
    Van de koersreactie op de cijfers van RIMM begrijp ik ook niets. De verklaring is dat de analisten teleurgesteld zijn over de afgegeven verwachtingen... Er zijn mensen die zweren bij hun blackberries, en naar eigen zeggen heeft RIMM al meerdere orders van diverse bedrijven voor de Playbook van 10k per stuk. Dus ik nog wat meer Turbo's long bijgekocht en hoop op een island reversal patroon, zoals we dat bij de AEX ook al hebben gezien.
  4. [verwijderd] 29 maart 2011 08:53
    Zomertijd? Nee hoor. De AEX komt van 700+. We doen nu nipt 360. Bedrijven presteren als nooit tevoren. Het management is optimistisch. Structureel heeft het bedrijfsleven er nog nooit zo goed voorgestaan. Een aardbeving hier, een militair ingrijpen daar verstoort die dynamiek in dit stadium echt niet. Wellicht versterkt het die dynamiek zelfs wat. Het beste moet nog komen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links