Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'De Weerstand': duwen en trekken

Afgezien van het opzienbarende bericht van Laurus (zie: Blufpoker met Laurus) dat het bedrijf in onderhandeling is met kopers en daarom verwacht 400 miljoen aandelen te plaatsen tegen een uitgifteprijs van zegge en schrijve 1 euro, viel er gisteren weinig spektakel op het Damrak te beleven.

Bemoedigend was al dat de Europese beurzen gisteren goed prijshoudend bleven, na de behoorlijke winsten die de afgelopen weken zijn geboekt. De AEX-index kroop door de taaie weerstandgrens van 512 heen en wist op 513,12 te sluiten. Met wat trekken en duwen gaan we vandaag met meer overtuiging door deze grens.

Een goed teken is dat de Amerikaanse beurzen gisteren in de plus zijn gesloten. De Dow Jones won 1,4% en maakte daarmee het verlies van de vorige dag weer goed, de Nasdaq-index verbeterde 1,3%. Een nieuw gunstig macrocijfer zal daarbij een rol hebben gespeeld.

Voorraadintering
De fabrieksorders bleken in januari met 1,6% te zijn gestegen tot 326 miljard dollar, iets hoger dan de 1,5% waarop de markt had gerekend. De orders stegen voor:

  • Duurzame goederen met 2%,
  • Niet-duurzame goederen met 1,1%,
  • Computers met 1,9%,
  • Transportmiddelen met 4,1%.
    Van voorraadopbouw was echter nog geen sprake. De fabrieksvoorraden daalden in januari nog met 0,6%.

    Reikhalzend wordt uitgekeken naar het moment dat de voorraadintering is voltooid. Dat alleen al is goed voor een forse impuls aan de economische groei, laat staan wanneer voorraden weer op peil worden gebracht. Of dat laatste gebeurt, is overigens onzeker. Moderne ict-systemen kunnen ervoor zorgen dat de Amerikaanse economie structureel met lagere voorraden toe kan.

    Dit jaar BNP-groei van 2,5 tot 3%
    Dat zou een rem leggen op het groeipotentieel in de eerstvolgende kwartalen, iets waarvoor ook Alan Greenspan onlangs nog waarschuwde. Aan de andere kant schuilt hierin ook een onmiskenbaar positief element, omdat kapitaal wordt vrijgemaakt dat in meer productieve richtingen kan worden geïnvesteerd, dan de weinig rendabele vastlegging in voorraden.

    Het gisteren door de Federal Reserve uitgebrachte Beige Book over de maanden januari en februari bracht weinig nieuws. Het materiaal, samengesteld uit interviews met een brede groep spelers uit het veld, schetst een beeld dat in overeenstemming is met het oordeel dat Greenspan een week geleden gaf. Alles wijst op een opleving van de economie. Volgens het gematigde scenario moet dat dit jaar kunnen resulteren in een gemiddelde groei van het BNP met 2,5% tot 3%.

    Amerikaanse beleggers beginnen zich langzamerhand comfortabeler te voelen over de economie en beginnen geld uit de vastrentende sfeer over te hevelen naar de aandelenmarkten. Onttrekking van kapitaal uit de obligatiemarkt heeft al een licht opwaarts effect op de lange rentetarieven. Dat maakt de obligatiemarkt op korte termijn minder aantrekkelijk en dat kan op zich weer een extra impuls geven aan een vergroting van de geldstroom richting aandelenmarkt.

    Uitgebalanceerde visie United Services Group
    Ondanks teruglopende uitzendmarkten heeft United Services Group ook over het boekjaar 2001 een uitstekend resultaat kunnen neerzetten door snel en effectief in te spelen op de veranderde omstandigheden. In het vierde kwartaal kreeg de economische afzwakking nog nauwelijks greep op de ontwikkeling van de onderneming.

    De winst vóór amortisatie van goodwill steeg in het laatste kwartaal met 16,7% over een 14,7% hogere omzet. De brutowinstmarge kwam uit op het nog niet eerder bereikte niveau van 13,7%. Over het gehele jaar steeg de nettowinst met 18,1% op een 15,9% hogere omzet, terwijl de marge verbeterde van 12% naar 12,3,%. Een bescheiden autonome groei van 2% werd aangevuld met 14% groei uit acquisities.

    Het bedrijf, dat zich zelf liever niet ziet als traditionele uitzendorganisatie, schetst een genuanceerd beeld van de huidige marktontwikkeling, die behalve risico's ook bijzondere kansen oplevert. We zijn het nog niet eerder tegengekomen bij Vedior of Randstad, maar USG durft wel de stelling aan dat de geleidelijke economische afzwakking in met name Nederland, waar lang sprake was een overspannen arbeidsmarkt, ook voordelen met zich meebrengt.

    Meer vraag en geschiktere uitzendkrachten
    Een aantal van de vaak sterk gespecialiseerde werkmaatschappijen van USG krijgt daardoor de beschikking over een alleszins welkom ruimer aanbod van geschikte uitzendkrachten. Het is een consequente redernering. De grote concurrenten Randstad en Vedior hebben we in het recente verleden vaak horen klagen over de krappe Nederlandse arbeidsmarkt.

    Een binnen de perken blijvende verruiming van die markt is dus beslist niet ongezond. USG blijkt wat dat betreft op de wenken te worden bediend. Van belang is voorts dat het bedrijf, in tegenstelling tot zijn twee grote concurrenten, geen exposure heeft op de Amerikaanse markt. Bijna 90% van de omzet werd vorig jaar behaald in Nederland en België en de rest in Duitsland en Spanje.

    Een interessante observatie die USG gisteren ook deed, is dat het een welhaast wetmatige cyclus is dat de vraag naar flexibel inzetbaar personeel na voltooiing van afslankingsoperaties toeneemt. USG is ook op dit punt optimistisch en verwacht dat op afzienbare termijn de gespecialiseerde uitzendmarkten aantrekken, waarin de onderneming actief is.

    Koersdoel: 35 euro in 12 tot 18 maanden
    Wel valt op dat voor het eerst sinds jaren USG voor het lopende jaar geen specifieke uitspraak doet voor de winstgroei. Wel wordt een voortzetting van de omzet- en winstgroei voorzien. Dit jaar valt de winstgroei wellicht iets lager uit dan gemiddeld 15%, waarvan we tot nog toe voor de komende jaren zijn uitgegaan. Dat kan de lauwe reactie van beleggers gisteren verklaren. Het aandeel daalde 1,3% tot 23,50 euro.

    Op deze koers en de voor dit jaar getaxeerde winst per aandeel van 2,56 euro (+12,3%) heeft het aandeel een veel te lage k/w van 9,2. Op een termijn van 12 tot 18 maanden hanteren we een koersdoel van 35 euro.


    Discussieer mee op hetUSG Forum

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links