Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland naar de gallemiezen?

Spanje wil de rating agencies aanklagen. Schande dat een mooi land als Spanje wordt gedowngrade! Sue the Bastards, of in steenkolen Spaans: acusar los canallas! Maar waar was het geklaag van Spanje toen dat land een (achteraf onterechte en te hoge) AAA-rating had?

U weet dus nu de waarde van een dergelijke rating. Maar het opvallende is dat door alle recente kritiek de rating agencies juist een stuk kritischer en dus beter en objectiever zijn geworden. Terwijl de politici juist roepen dat alles in orde is. Alsof dat niet gekleurd is? Heeft u ooit een politiek mens horen roepen dat er een euroland op omvallen staat? Zouden beleggers deze politici ook kunnen aanklagen omdat ze met een bijbedoeling deze optimistische geluiden laten horen?

Rapport van Rabo
Ik kreeg deze week een rapportje van Rabo, die het eens anders aanpakte. Daarin wordt gekeken naar een reeks van factoren: de schuldenpositie, het primaire tekort (daar wordt een cyclisch element uit gehaald), economische – rentelasten, grootte van de banken in relatie tot de economie (IJsland scoorde daar heel hoog op en Zwitserland doet dat nog steeds), schulden die moeten worden geherfinancierd in 2011, de hoeveelheid schuld die in handen is van buitenlanders en het tekort op de lopende rekening. Dat bij elkaar geeft een risico-indicator.

Bij Griekenland gaan nog steeds de alarmbellen af en Portugal is ook zeker niet veilig. Bij Ierland moet u een beetje oppassen. Wat Nederland betreft zijn de grote banken en de hoeveelheid schuld in handen van het buitenland puntjes.

Nu ben ik natuurlijk geen macro-econoom of landenschuldenspecialist, maar ik zou toch ook graag een aantal vooruitkijkende indicatoren meenemen. Zoals de economische ontwikkeling van een staat. Of de unit labour cost, de kosten per eenheid product. En dan ziet het er in sommige PIIGS-landen niet eens zo slecht uit.

Ik kwam deze week ook nog Graham Bishop tegen, strateeg bij RBS. Hij liet een plaatje zien van de inkoopmanagerindex van de diverse landen. En wat dan opvalt is dat Spanje, Italië en Ierland het gewoon heel aardig doen (van Portugal zijn er geen cijfers). Alleen Griekenland valt duidelijk buiten de boot. De inkopers aldaar zijn en blijven somber. Conclusie: de economie zal daar voorlopig nog tegen blijven vallen. En zonder economische groei, geen extra belastinginkomsten.

De loonkosten van de PIIGS:

De PMI's van de PIIGS:

En eigenlijk is dat niet eens zo vreemd. Immers, de loonkosten per eenheid product zijn in Griekenland alleen maar gestegen. Kijk, als je je valuta niet meer kan laten devalueren en je je loonkosten niet verlaagd, word je nooit een concurrerend land en zal je economie nooit uit de problemen groeien. En zullen dus uiteindelijk de rentebetalingen niet meer op te brengen zijn.

Geld Nederland
Dan ziet de Nederlandse staat (wij dus) het geld dat het aan Griekenland heeft uitgeleend nooit meer terug. Wat minister de Jager ook zegt. Maar ja, dan gaan we toch een rechtszaak aan wegens misleidende informatie? Alleen dan win je van de overheid en die vormen wij uiteindelijk met z’n allen bij elkaar.

Dus niet alleen de markt zegt dat Griekenland het niet gaat redden - waarom krijg je anders 12,5% rente? -, maar ook de Rabo-indicator en de inkopers. Griekenland lijkt doomed. Maar in de PIIGS Spanje, Ierland en Italië lijkt er ruimte voor een vleugje optimisme.

Grafiek rente PIIGS:


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 maart 2011 21:48
    Beste Corné,

    Dank voor je columns, is lees ze altijd met veel plezier. Ik vroeg me het volgende af. Ik las laatst dat er 'low-profile' gewerkt wordt aan een constructie tbv herstructurering van de Griekse en Portugese schulden. Zou dit kunnen betekenen dat obligatiehouders kunnen gaan fluiten naar hun centen? Is het niet zo dat deze landen eerst hun assets moeten aanspreken zoals vastgoed, voordat schuld verhaald kan worden op obligatiehouders?

    Hoor graag van je terug.

    Yeazzzy
  2. [verwijderd] 25 maart 2011 12:32
    Beste Yeazzzy,

    De politiek belooft dat je je geld terug krijgt. maar de politiek belooft wel meer wat. De markt gelooft het niet en prijst een afwaardering in, anders zou je geen 12,5% op een Griekse staatsobligatie krijgen. Als de markt ongelijk heeft is dit een gouden beleggingsmogelijkheid. Je kan als belegger helaas gaan aanspraken maken op de assets. In het geval van Argentinie en Mexico was dat ook niet zo.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links