Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BofAML: gematigde stijging gasprijs

De gasprijzen gaan stijgen, maar niet tot ongekende hoogten. Dat stelt de Bank of America Merrill Lynch (BoAML) in haar wekelijkse energierapport. Het oosten van Japan heeft te maken met een groot energietekort doordat een groot deel van de kernenergie aldaar is afgesloten. Het land is daardoor momenteel grotendeels afhankelijk van de fossiele brandstoffen, en dat veroorzaakt stijgende brandstofprijzen over de gehele wereld.

Bank of America Merrill Lynch ziet de import van vloeibaar aardgas in Japan echter niet stijgen tot de benodigde hoeveelheid, vanwege infrastructurele beperkingen in het land. Daarnaast is de prijs van vloeibaar aardgas is momenteel laag, en is sprake van een overschot. Een herhaling van 2007/2008, toen Japan de prijs van vloeibaar aardgas omhoogdreef, is dus onwaarschijnlijk.

De crisis in Japan en de onrust in het Midden-Oosten zullen de prijs echter wel degelijk omhoog brengen, verwacht Bank of America Merril Lynch. Dat was eind vorige week al zichtbaar, toen in Europa de prijs van gas steeg uit angst voor een vergrote vraag vanuit Japan. In het VK steeg de gasprijs met vier procent. Dergelijke effecten bleven in de VS echter uit, vanwege het overschot aldaar.

Europa meer afhankelijk van Russisch gas

Ook de hoge olieprijs en het sluiten van zeven nucleaire generators in Duitsland spelen een rol. Wanneer de gasprijs gekoppeld is aan de olieprijzen, zoals in Europa vaak het geval is, stegen de prijzen al langer. Op dit moment maakt Japan weinig gebruik van oliegestookte energieopwekking. Gedurende de economische crisis in 2008 groeide het gebruik hiervan sterk, en Bank of America Merril Lynch verwacht ook nu een dergelijke beweging.

Bij eerdere aardbevingen was vloeibaar aardgas echter de oplossing. Mogelijk vangt Japan ook nu de verliezen op deze manier op. In tegenstelling tot andere jaren zal het verbruik van gas in het tweede kwartaal dit jaar niet significant lager liggen. Het extra aanbod komt uit Korea en Japan zelf, maar vooral uit het Atlantisch bekken. Europa wordt daardoor waarschijnlijk weer meer afhankelijk van Russisch gas.

Lees ook:

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links