Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen in bling

Overheden worden geleid door politici en belijd door het volk. Doordat de autoriteiten rekening moeten houden met verkiezingen, worden allerlei beloften gedaan aan het volk om een (her)verkiezing veilig te stellen. Maar dingen beloven kost geld, veel geld. En de overheid kan maar twee dingen doen om geld op te halen: het bij u en ons halen (belastingen), of staatsbezittingen verkopen - denk aan de gasopbrengsten die nu niet meer in een potje worden gestort voor het nageslacht - wat dus eigenlijk op hetzelfde neerkomt, want Nederland is van ons.

Maar overheden kunnen ook besluiten om u en mij via de achterdeur te belasten, zelfs te bestelen. Door geld te printen vermindert de overheid (door de daardoor veroorzaakte hogere inflatie) onze koopkracht. Onze pensioenen en spaargelden worden in wezen nog zwaarder belast door inflatie; je kan immers minder kopen met je spaargeld of pensioen dan voorheen.

Nu is deze diefstal uiterst oneerlijk want het bevoordeelt netto schuldhouders ten koste van de vermogenshouders. De schulden worden minder waard door inflatie (bij vaste rente) en/of makkelijker te dragen door stijging van nominaal inkomen (inflatiecorrectie), terwijl de vermogenshouders zoals gepensioneerden en spaarders worden geconfronteerd met een omgekeerd evenredige negatieve impact op hun koopkracht.

Overheid versus goudstandaard
Dit is de reden dat overheden de goudstandaard haten. Onder de goudstandaard moest iedere munt, ieder briefje geld gedekt zijn door een vaste hoeveelheid goud in de kluis van DNB. Het creëren van inflatie door middel van printen was dus uitgesloten want er moest goud tegenoverstaan.

Op alle US dollarbiljetten staat in God we trust, maar als het monetaire zekerheden betreft prefereren de meesten toch echt een L tussen de O en de D…

Waarom is inflatie zo gevaarlijk?
Het gevaar met inflatie is dat deze pas later wordt gevoeld. Het geld printen leidt niet meteen tot hogere inflatie, dus de meeste mensen ervaren alleen maar de voordelen en niet de nadelen. Dit zet dus aan tot nog meer drukken totdat de damwand breekt waarachter al dat opgebouwde nieuwe geld zit. Inflatieverwachtingen zullen omhoogschieten met tot gevolg nog hogere inflatie. Dit zet iedereen weer aan om de prijzen nog hoger te zetten om daarvoor te compenseren, en zo verder.

U begrijpt het, ik heb het over de weg naar hyperinflatie. Dit is ook gelijk de les die iedereen moet leren: inflatie verhogen en dan op een verhoogd (zeg 9%) niveau te houden is ontzettend moeilijk, zo niet onmogelijk. Kortom de meeste Westerse overheden spelen met vuur en naar mijn mening gaan we ons lelijk verbranden.

Drama komt rap tot een climax
Er zijn op dit moment wereldwijd factoren die een verdere stijging van de goudprijs zeer waarschijnlijk maken. Om er een paar te noemen:

  • Revoluties en machtsgrepen in Arabische landen: onzekerheid creëert op termijn vraag naar goud.
  • De laatste huizencijfers uit de VS duiden weer op een terugval (housing starts -22.5%) en het einde van QE2 (quantitative easing) zal al snel tot QE3 (nog meer printen) leiden omdat anders de prijzen van US activa te veel dalen. QE3 goed voor goudprijs.
  • Japan heeft de geldkraan nog wat verder opengezet om de negatieve effecten van de aardbeving en tsunami op te vangen: verdere geldontwaarding goed voor goudprijs.
  • Problemen PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland, en Spanje) - zie Einde van de euro deel 1, deel 2 en deel 3 - creëren onzekerheid en monetaire verslapping bij ECB wat weer goed voor goud is.

Het endspiel van afbrokkelend vertrouwen in fiat geld is een terugkeer naar de goudstandaard al dan niet gecombineerd met zilver en andere waardevaste activa. Er is alleen een groot risico waar de belegger in goud (en zilver) zich bewust van moet zijn: de markt in deze edele metalen is zeer illiquide vergeleken met de aandelen-, obligatie- en valutamarkten.

Een kleine beweging van deze markten naar goud, betekent dus dat iedereen zich door een te krappe deur perst met explosieve koersstijgingen tot gevolg. Maar het omgekeerde is dus ook waar. Aangezien niks in een rechte lijn gaat is het zaak om gebruik te maken van de volatiliteit met behulp van technische analyse of een kopen-en-vasthoudentechniek.

TA goud en zilver
Goud als eerste. In de loop der jaren zijn partijen die de top wilden voorspellen en in de weg van de stijging gingen staan, vervolgens overreden door de colonne vrachtwagens volgeladen met gouderts en al het andere dat glimt.

Zo ook nu. Er is geen enkele indicatie die het einde van deze trend zou kunnen inluiden op technische gronden. De langetermijngrafiek hieronder laat zien dat we te maken hebben met een seculiere trend op basis van hogere toppen en hogere bodems. Mijn target binnen afzienbare tijd bevindt zich op de 1500, waar ik gelijk aan toevoeg dat dit dus niet de top is.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De RSI bevestigt deze opwaartse beweging door regelmatig af te koelen en te zakken naar de 50 à 60 zone, om vervolgens weer overbought terrein op te zoeken. Zo hoort het in een bull market. Tegen beweringen dat we in een overdrijvingsfase zijn terecht gekomen breng ik in dat er nog steeds geen sprake is van een exponentiële stijging, dus ik kan dat niet afleiden uit de prijsvorming van dit edele goedje.

Dan zilver, is dat dan zoveel anders?

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nee, echter dit metaal heeft een inhaalslag gemaakt waarbij de beweging is meer ongecontroleerd overkomt. Met dat in het achterhoofd kan ik zeggen dat de trend wel opwaarts is gericht, maar dat we in tegenstelling tot bij goud in deze weekgrafieken een overbought-meting hebben kunnen noteren. Kwestie van detail op het gebied van timing, maar beide zijn in een opwaartse beweging en blijven daar voorlopig. Waarbij ik weer benadruk dat de top niet eens in zicht is.

Voor timingaspecten duiken we dan ook in de daggrafieken van beide metalen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De RSI in goud daily toont dat de correctie van de afgelopen tijd aan het eindigen is en dat we in een rap tempo naar de 1500 kunnen doorknallen. Dit leid ik af aan de ontwikkeling van de RSI die zo halverwege de range opwaarts aan het draaien is. Mometumtoename wordt verwacht, en ook bevestigd vanuit de ontwikkeling van de dollar tegen de yen en de euro, maar daarvoor verwijs ik graag naar de columns van Gökhan Erem over valuta.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan zilver. Zoals gezegd inmiddels overbought op de weekly, hetgeen een beperking van directe stijgingsruimte aangeeft. Zou ik daar op short willen gaan? Nee, absoluut niet. Dat gezegd hebbende: relatief voor de trader is dat wellicht een idee, maar dan stel ik wel de voorwaarde dat er een long in goud tegenover dient te staan. En dat bij een daling naar de 3000 toe de short in zilver gesloten dient te worden en direct om gezet dient te worden in long, waarbij ik voor goud geen reden zie om uit de long te stappen ook al staan we 1500.

Geen kale short
Ik benadruk in deze spread insteek dat het geen kale short mag zijn, anders lopen we hetzelfde risico als de mensen die de top wilden benoemen voordat hij gerealiseerd werd. Namelijk dat we overreden worden door vrachtwagens volgeladen met zilvererts. Geeft ook niet mee, en komt ook hard aan.

Grosso modo is het zo dat vanuit trendmatigheid gezien de beweging in zilver intact blijft, zolang we boven de 3000 noteren. In goud lopen we geen gevaar zolang de koersen boven de 1300 blijven. Snelle rekenaars zien het al, goud heeft een belangrijk punt 10% onder de huidige koers, en zilver 20%. Hetgeen direct bevestigt dat goud minder heeft overdreven op de korte termijn dan zilver.

De reden om zilver niet kaal short te gaan maar alleen in een spread te willen toepassen, heeft te maken met de stand van zilver op zich en de RSI die erbij hoort. Deze geeft een duidelijk long signaal net als in goud, maar gezien de stand van de weekgrafieken denk ik dat goud relatief meer kracht heeft op dat time frame. Los van elkaar zijn ze allebei long op basis van signalen van de RSI en de trends.

Cursus RSI
Meer weten over de toepassing van de RSI? Op 26 maart is een cursus voor gevorderden over de juiste toepassing van de RSI in de huidige marktomgeving. Meer weten? Kijk op eremplusnikken.nl voor details.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. La Veuve! 24 maart 2011 20:48
    Terwijl ik dit zit te lezen komt zilver werkelijk naar beneden razen. Dat is wel lekker want ik zat enorm scheef, veel te vroeg short gegaan... en niet zo'n beetje te vroeg!

    Ik denk na het lezen van dit artikel dat ik dan toch maar aan een (kleine positie) long goud ga terwijl ik de short positie op zilver nog even aanhoud.

    Een ding dat mij als vaste Euro/Dollar lezer bij Gökhan niet helemaal duidelijk is, is hoe de verhoudingen liggen tussen goud, de euro en de dollar. Ten opzichte van de yen zijn de valuta-verhoudingen mij duidelijk en door Gökhan gebruikt om de (relatieve) sterkte van de euro t.o.v. de dollar te duiden.

    Is het antwoord op mijn vraag de simpele reden dat goud in dollars genoteerd is? En dat we verwachten dat de dollar verder in waarde daalt?
    Dat leidt tot mijn 2e vraag: als QE3 niet doorgaat (even los van hoe we dat inschatten) en sommige van de Piigs blijken minder wankel op de benen te staan dan aanvankelijk gedacht (zie ook artikel Griekenland naar de Gallemiezen van vandaag); zouden we dan niet eens een ruime trading range kunnen gaan bewandelen van Eur/$ tussen 1,30 en 1,45 en goud tussen 1300 - 1500?
    Laten we de range van zilver nog even in het midden, als die eerst maar even fors verder naar beneden duikt ;-)
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links