Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Druk maken of niet?

De wereld is de ene week anders dan de andere en daarmee springen de grote valuta heen en weer alsof het beurzen zijn. Het is een ontwikkeling waar ik vorige week op wees, namelijk dat de valuta zich inmiddels zijn gaan gedragen zoals een dot.com fonds. Ben benieuwd of fundamentele collega’s kunnen uitleggen waarom voor een valuta zo groot als de euro of de dollar verklaringen worden gevonden aan de hand van gegevens die op korte termijn hebben plaatsgevonden.

Vanwaar dit intro? Nou, ik vond het vreemd dat in een aantal reacties op mijn columns lezers zeggen dat ik wel gelijk heb, maar dat mijn gegok dit keer klopt omdat daar toevallig redenen voor zijn ontstaan gaandeweg.

Of Khadaffi nou wel of niet de scepter zwaait en of atoomreactor 1 2 of 3 of misschien wel 5a of 6b in Japan nou wel of niet smelt. Het lijkt er op dat we met de koersen van valuta proberen aan te geven wat wij juist achten. Echter, is dit dan ook bepalend voor de koersontwikkeling van de verschillende valuta? Met andere woorden: zorgen recente nieuwsfeiten voor wat er gebeurt, of is sprake van een structurele ontwikkeling waar elke dag een nieuwe reden voor wordt aangedragen?

Libië en Japan
Khadaffi zit er nu al veertig jaar. Over Japan - nou ja laat maar even. Wat Spanje betreft, eeeh dat bestaat nog steeds en de rest van de PIIGS ook. Californië is nog steeds failliet. En Australië? CO2-uitstoot, dot-com bubble, financiële cirsis, QE 1,2,3, 8, wel of niet Obama, wel of geen interventie?

Ik wil met deze opsomming aangeven dat de koersen van valuta heus wel bewegen op nieuws, en dat er heus wel dingen gebeuren gaandeweg. Maar tegelijk stel ik dat de richting veelal een samenspel van deze factoren plus heel veel andere is. En dat we dus niet aan de hand van het achtuurjournaal of de maandagochtendeditie van de krant beleggingsbeslissingen hoeven te nemen over het wel en wee van de valuta.

Allang richting gekozen
We hebben allang richting gekozen. En het nieuws van vandaag is dat er eigenlijk geen nieuws onder de zon is wat betreft de richting van valuta. En dat we ons daar niet zo druk over hoeven te maken.

De koersontwikkeling waar ik naar kijk is een meer structurele. Om een voorbeeld te geven: de dollaryen zit al weet ik veel hoeveel jaar in een downtrend, maar plotseling krijg ik drie telefoontjes van journalisten die willen weten wat er aan de hand is. Vandaar dat ik na de intradaganalyse van de eurodollar vandaag de grafiek van de USD index er weer bij heb gedaan. Even perspectief scheppen leek mij verstandig.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Eurodollar vervolgt zijn weg en heeft een nieuw hoogtepuntje bereikt. De 1,42 wordt benaderd en is misschien wel behaald bij het plaatsen van deze column. Prima ontwikkeling voor langer gefocusten die vandaag van het zonnetje willen genieten, partijen die vanuit trading dit paar benaderen. Een terugval naar de 1,4050 verstoort de stijgende beweging nog steeds niet en dient gezien te worden als een correctieve daling.

Zou ik short willen? Nee, maar ik noem dit niveau even om aan te geven dat stops voor longs veilig zijn zolang dat niveau niet behaald wordt en de RSI niet oversold wordt.

Naar de dollar
Dan de USD index. Die is al een tijdje aan het dalen en de implicaties van de actuele koersontwikkeling is dat de meest recente lows geslecht dreigen te worden. Daarmee wordt een startsein gegeven voor een verder daling richting de 70. Pas daar verwacht ik enig teken van leven van de dollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De koersen zijn dusdanig ver aan het dalen dat de RSI zegt: nu we zo ver zijn kunnen we nog wel verder. Zie hiervoor de RSI met de oversold stand, plus het feit dat de toppen niet meer de overbought stand hebben gehaald in deze down leg. Een zogeheten MB'tje zou ik zeggen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. bobmaes 21 maart 2011 13:33
    Duidelijk verhaal!
    Maar je schrijft en de Australie? vervolgens niks eigenlijk.
    Korte termijn visie van je is duidelijk en leuk te volgen. Mjin lange termijn visie is onverminderd postief t.a.v. de economie van dat land, ergo de valuta.
    Toch zou ik het mooi vinden te horen wat jouw lange termjin (>1 jaar) is voor de AUD. Is er wellicht binnenkort een mooi bijkoop moment voor me? Dank alvast!
  2. Bijlage toevoegen 21 maart 2011 14:13
    Goedemiddag Erem,

    Bedankt weer voor uw uiteenzetting van uw visie. Zat een week in het buitenland maar heb toch uw columns kunnen bijhouden. Leuk om te zien dat de reacties op uw columns over het algemeen goed zijn (qua aantal) en tot interessante discussies kunnen leiden.

    Mijn dank!

    Groeten
  3. Jippie Yee 21 maart 2011 17:19
    Goeiemiddag en Gökhan thx. voor de analyse.
    Ik heb begrepen dat het in een stijgende trend om de steunlijnen gaat die hun werk moeten doen en dat weerstandslijnen er zijn "om doorbroken te worden" (vrij naar GJ Nikken). Nu dacht ik dat het dan om steunlijnen gaat die onder een terugval / bodempje staan. In je analyse noem je de steunlijn van het topje van 17/3.
    Zou je dit kunnen toelichten?
    Mvg

  4. La Veuve! 21 maart 2011 18:19
    Beste Göhkan,

    je stelt dat "De wereld is de ene week anders dan de andere" maar in wezen is het zo dat de wereld altijd hetzelfde is en de gebeurtenissen verschillen. En dat deze gebeurtenissen bepalen wat onze zienswijze is over diezelfde wereld...

    Volgens mij zit jij even later dan ook op precies hetzelfde spoor:
    "Met andere woorden: zorgen recente nieuwsfeiten voor wat er gebeurt, of is sprake van een structurele ontwikkeling waar elke dag een nieuwe reden voor wordt aangedragen?"

    Want inderdaad, een nieuwsfeit (= iets dat is gebeurd) is slechts een gevolg van de ontwikkeling.
    En daar dragen wij dan (naderhand) redenen voor aan...

    Ik volg je column nu enkele maanden en, gezien het feit dat je vanaf het begin een andere mening was toegedaan dan ik, kan ik met enige zekerheid stellen dat je niet hebt lopen gokken.
    Wat mij betreft trekken we de glazen maar weer eens uit de kast!

  5. Jippie Yee 21 maart 2011 19:54
    quote:

    Erem schreef op 21 maart 2011 18:19:

    Ja dat wel, maar "Nu dacht ik dat het dan om steunlijnen gaat die onder een terugval / bodempje staan. In je analyse noem je de steunlijn van het topje van 17/3" dit deel niet.
    De 1,405 is bij mij het topje van de beweging op 17/3 ergo dit is geen steunlijn die vanuit een bodem wordt getrokken.
    Mvg
  6. [verwijderd] 21 maart 2011 20:32
    Ah nu snap ik wat u bedoelt, maar dat heb ik ook niet gezegd he. Ik citeer mezelf even voor het gemak: "Een terugval naar de 1,4050 verstoort de stijgende beweging nog steeds niet en dient gezien te worden als een correctieve daling." Dus... Wat ik er mee bedoelde is dat het een eerste kandidaatsteun zou kunnen zijn, en alles daarboven insignificant is vanuit steunoogpunt.
  7. [verwijderd] 21 maart 2011 21:53
    EURUSD netjes boven de 1.42 en EURJPY netjes boven de 115.
    Beide crosses zitten dicht tegen hun weerstanden, maar die zijn er dus om doorbroken te worden.
    Dat belooft dus wat leuks voor de komende dagen.
    Ik verheug me erop.
    Stel bijvoorbeeld dat de centrale bankiers deze week weer gaan intervenieren, dan staat EURJPY in no time op 120.
    Indien ze niet intervenieren, dan moeten wij dat maar zelf gaan doen.
    Moet kunnen....
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links