Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kán het slechter?

Iedereen is de afgelopen week uiteraard al doodgegooid met analyses, geruchten en harde feiten over de gebeurtenissen in Japan, dus ik kan me voorstellen dat het thema een beetje vermoeit. Dat neemt niet weg dat het uiteraard onmogelijk is om de Best of the Week deze week niet in het teken van Japan te laten staan: de gebeurtenissen daar hebben zelfs het europact en de crisis in het Midden-Oosten tijdelijk volledig naar de zijlijn geduwd.

Wat dat betreft, belooft dit een korte Best of the Week te worden. Voor goede sites om op de hoogte te blijven gaat mijn voorkeur uit naar die van de New York Times en die van Reuters. Anders dan alle relevante links weer te geven, beperk ik me hier tot de beantwoording van één vraag.

Hoe erg is de worst case?
De grote vraag waar ik alsmaar op terugkom is: hoe erg kan het nou in het ergste geval worden? Overal lees je berichten als ‘het is erger dan Harrisburg, maar minder erg dan Tsjernobyl’, maar dat geeft niet aan hoe erg het in potentie kan worden. En ik bleek niet de enige die met die vraag rondliep, zoals uit deze link bleek.

Eén van de bronnen die al in een vroeg stadium een gooi deed om antwoord te geven op deze vraag was deze bijdrage, waarin redelijk stellig werd gesteld dat het met de straling wel zou meevallen. Los van de technische details was het tevens ook een stuk dat vrij snel een goed overzicht gaf over de gebeurtenissen bij de kerncentrale. Het enige nadeel was echter dat er

  1. nogal luchtig over een meltdown scenario werd gesproken en
  2. het stuk er vanuit ging dat de ‘third containment’ niet kapot zou gaan, iets wat al snel daarna wel het geval leek te zijn voor één van de reactoren.

Met het verstrijken van de tijd kwamen er wat meer stukken over dit onderwerp. Collega Ronald Doeswijk wist te melden dat hij weer wat enigszins gerustgesteld was naar aanleiding van dit artikel, waarin genoemd werd dat alleen mensen in een straal van 12 mijl acuut gevaar zouden lopen in het geval van een explosie.

Dat er bij Tsjernobyl ‘grote hoeveelheden’ radioactief materiaal op "enkele honderden mijlen" gevonden werden, stemde mij daarentegen niet echt positief: Tokio ligt op 250 kilometer van de centrales…

Een redelijk worst case scenario?
Ook in de volgende bijdrage werd een poging gewaagd en ook hier werden de risico’s als klein bestempeld. Wat mij echter opviel was de volgende zin: ‘Let me now talk about what would be a reasonable worst case scenario’. Reasonable? Sinds wanneer maken we een onderscheid tussen een reasonable worst case en een gewone worst case? Wat dat betreft biedt deze link nog wat droge achtergrondinformatie over het onderwerp.

Neemt niet weg dat het merendeel van de experts wel min of meer dezelfde mening verkondigt: zelfs als het (goed) fout gaat, moet je wel een heel erg ongelukkige samenloop van omstandigheden hebben om al te grote extra schade – buiten de 20 kilometer grens - op te leveren.

Dat neemt niet weg dat al te veel ruimte voor optimisme misplaatst is. Zelfs in het gunstige geval waarin de situatie nu onder controle kan worden gebracht mag het duidelijk zijn dat Japan nog heel lang bezig is dit probleem op te lossen, zoals uit deze bijdrage blijkt. Het duurde acht jaar voor ze de brandstofcellen in Harrisburg hadden verwijderd en dat kostte toentertijd bijna 1 miljard dollar. Let wel, dollars uit 1980…

Overige zaken en plaatjes
Om toch nog iets van grafieken in deze verhandeling te verwerken nog wat extra links. Als eerste nog wat achtergrond informatie over aardbevingen:

Klik op de grafiek voor een grotere versie. Bron.

Deze grafiek laat zien hoe krediet in de Amerikaanse economie zich aan het ontwikkelen is:
 
En het BIS kwartaalrapport levert altijd mooie grafieken voor financiële markten op:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. farcha 18 maart 2011 16:50
    Hallo Lukas,

    Dank voor deze poging tot een overzicht, maar het blijft wel heel erg oppervlakkig. Meer een verzameling van links dan echte informatie. Met name twee vragen zou je in zo'n artikel eigenlijk moeten beantwoorden.
    1. Wat is dan die 'heel erg ongelukkige samenloop van omstandigheden' en wat is dan die 'al te grote schade'?
    2. Wat zijn de echte schoonmaakkosten? Op zijn minst even aangeven wat een miljard uit 1980 nu zou zijn.

    Had je deze twee erin verwerkt - en als je alle links gelezen hebt zou dat niet moeilijk zijn geweest - dan had je i.p.v. een aardige column een goede column geschreven. Maar zoals ik al zei, bedankt voor je bijdrage; met paniek, sussende woorden en broodje aap verhalen is het hoognodig dat mensen met gewoon gezond verstand (en ja, daar reken ik jou toe) de situatie eens zo goed mogelijk op een rijte zetten.

    Groet,
    Albert.
  2. [verwijderd] 18 maart 2011 18:00
    Volgens mij komt er door het koelen met zeewater een hoop radioactiviteit met de stoom (dat zijn de witte rookpluimen) mee de atmosfeer in. Als de wind richting zee staat wordt de zee vergiftigd. Staat de wind richting land wordt er steeds minder land beschikbaar. Het kan zo maar twee jaar of langer duren totdat er geen radioactiviteit meer uit de reactor ontsnapt als ze blijven koelen met een open koelsysteem. De omgeving zal dan gestaag steeds radioactiver worden en de onbewoonbare radius steed groter. Hoe groot en hoe snel,zal afhangen van de wind en de straling in de reactor.
    Dat de schade gigantisch zal zijn is wel duidelijk, grond en vastgoed prijzen zijn erg hoog in Japan.
    Indien de reactor afgedekt wordt met beton zal er wellicht geen straling meer doorheen komen, maar is een meltdown niet uitgesloten omdat er niet meer gekoeld kan worden. Indien de kern zich richting het grondwater smelt kan er bij aanraking met het grondwater een enorme stoom explosie voordoen. Een stoom explosie in een gesloten ruimte afgedekt met beton kan een flinke explosie geven naar mijn idee.
    Daarnaast zal het grondwater de radioactiviteit ondergronds verspreiden en alles vergiftigen. Het is playing with the devil!

    Ik denk dat afdekken en koelen de enige manier is. Tot die tijd is een schade bedrag niet aan te geven.

  3. [verwijderd] 18 maart 2011 20:10
    Men realiseert zich niet, dat door het gebruik van plutonium het erg lang zal duren voordat het probleem van straling zich oplost. Bij Tjsernobil van cesium-137 de belangrijkste stralingbron. Halveringstijds ongeveer 28 jaar! Plutonium is 26.000 jaar. Feitelijk kan het gebied oor de mensheid worden afgeschreven, mss degene die na ons het rentmeesterschap over de planeet hebben, zal profiteren van de 'ongeschondenheid' van dit deel van de wereld.

  4. Henk Snaph 18 maart 2011 22:37
    Als men bedenkt dat in zuid duitsland geschoten wilde schweinen nog steeds en de komende 15 jaar ook nog vernietigd moeten worden door de radioaktieve neerslag van 1986, behoeft dit verder m.i.geen verder betoog. De radio aktieve stoffen zijn vooral te vinde in de paddestoelen waarmee zich deze dieren voeden.

    Henks
  5. [verwijderd] 19 maart 2011 08:50
    Dank voor je reactie Albert, maar dat is nou juist de strekking van het artikel: dat NIEMAND duidelijk voor ogen heeft hoe erg het precies kan worden. Als je dat al niet weet, heeft het ook geen zin om over de kosten te speculeren, maar die 1 miljard kan je zelfs niet eens als startpunt nemne, want da's veel te laag.

    Meer in het algemeen is de opzet van de Best of the Week JUIIST een verzameling van links, zodat iedereen zelf zijn eigen conclusie kan trekken. Mijn concluise is dat er vrij weinig zinnigs gezegd wordt over de mogelijke schade en kosten...

    Lukas D.
  6. [verwijderd] 20 maart 2011 21:22
    Waardeer de bijdrages altijd. Juist leuk ietsje verder weg van de economieleest. Denk zelf dat het wel mee zal vallen, maar japan heeft nu wel een energieprobleem dat niet 123 wordt opgelost. Dat van die paddestoelen is waarschijnlijk alleen een richtlijn. Stuur zo'n geslacht zwijntje maar naar mij ik weet daar wel raad mee.

    de bos
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links