Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

And the winner is... de euro

In mijn jeugd zeiden ze het al. Aandelen en opties zijn leuk, maar voor het echte werk moet je in de valutamarkten zijn. Medio jaren 90, toen we nog nooit hadden gehoord van campinghausse en nooit hadden gedacht dat je voor je eigen pensioen moest zorgen, waren aandelen saai. In die tijd vertelden door de wol geverfde handelaren op de dealingroom van ABN Amro, dat de echte handelaren bij de valuta zaten en daar de actie te vinden was.

Bij Saxo NL weten ze daar alles van. M3, de spread tussen de gulden en D-mark, afwijkingen van min of meer vastgestelde bandbreedtes, pond uit het systeem drukken, allemaal situaties die toen als belangrijk werden ervaren. Wat zien we de afgelopen tijd? Meer en meer discussie over valuta, QE 1 2 3, gezamenlijke interventies om de yen goedkoper te maken, en iemand die elke dag iets schrijft over valuta. Oude tijden herleven lijkt wel.

Interventie G7
Vannacht is er iets vreemds gebeurd, yen is namelijk flink verzwakt, en niet vanuit zichzelf. De interventie door de G7 heeft ervoor gezorgd dat de wisselkoersen van euroyen en dollaryen fors zijn opgelopen, na eerder deze week in elkaar te zijn gestort.

Wat zijn de gevolgen van deze kunstgreep? Meestal niets goeds, want het effect is veelal kortstondig en de uitwerking averechts. De complexiteit van de wereldvalutahandel wordt naar mijn idee bij zulke acties flink onderschat, want vaak ontstaat er een bijeffect dat niet direct de bedoeling was.

Zie hier de gebruikelijke intradaggrafiek van de eurodollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik kan er niet heel veel anders van maken, behalve dat de weg open ligt voor een aanval op de geroemde 1,4280. De 1,40 is verlaten na getest te zijn als steun en de RSI is bij de breuk van dat niveau overbought geraakt. Tussendoor hebben we geen oversold meer gezien. Het scenario wordt vervolgd.

Zo is het dus ook tegen andere valuta. De euro is de grote winnaar na de interventie van gisteren. Want wanneer we de vele crosses bekijken zien we dat de eenheidsmunt tegen alle valuta terrein heeft gewonnen, de dollar alleen terrein heeft gewonnen tegen de yen en de die Japanse munt terrein heeft verloren ten opzichte van iedereen.

Het lijk mij niet de bedoeling geweest te zijn dat de euro versterkt moest worden, maar toch is dat voorlopig het effect van de G7-actie geweest. De koersontwikkeling in de dollaryen heeft koersen teruggezet naar de gebroken steun en dient als pullback in de vier jaar durende downtrend gezien te worden. Zolang we de komende tijd niet meer boven de 83 uit weten te stijgen denk ik dat we nog nieuwe all time lows gaan zien en wel richting de 70.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Een heel belangrijk detail in deze grafiek is dat de RSI oversold is geweest in de recente daling en dat hij nu stopt bij wat wij noemen de bovenkant van de bear market range. Er is duidelijk meer power nodig om dit tij te doen keren.

Dan euroyen. Een volledig ander beeld. Waar nu een verkoop moet volgen op de stijging in dollaryen, denk ik dat juist kopen op stijging nodig is bij euroyen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De euro is als een speer gevlogen naar de 115 en worstelt nu met deze weerstand om hem te slechten. De RSI is in de daling niet oversold geraakt en er zijn ook geen steunniveaus geslecht. De consolidatiefase in euroyen loopt ten einde net als in dollaryen.

Echter met dit verschil: euroyen gaat de trend omkeren zodra we boven de 115 weten te sluiten en blijven, terwijl dollaryen een vervolg van de downtrend gaat ontwikkelen bij afdraaien vanaf huidige niveaus. Wanneer we dit allemaal op een hoopje gooien dan komt de euro dus weer als grote winnaar naar voren.

Frank veilige haven
Vandaag behandel ik niet twee of drie, maar vier grafieken. Wetende dat de eurofrank ook een belangrijke rol speelt als safe haven valuta in turbulente tijden, pak ik die grafiek eveneens even mee zo vlak voor het weekend.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit valutapaar laat zien dat ook hier geen nieuwe low is gerealiseerd voor de euro. En ook in deze grafiek is geen oversold meting te ontdekken. Er is natuurlijk wel schade aangericht en daardoor spelen de eerdere niveaus weer een rol. De 1,28 moet overwonnen worden voor een aanval op de 1,32. Pas daarna is sprake van een structurele hervatting van de stijging van de euro ten opzichte van de frank.

Euro kan dus ook incasseren en slaat direct terug wanneer een kans wordt geboden. Hij staat zijn mannetje en ik roep hem uit tot winnaar van de week.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 18 maart 2011 10:29
    Was dat 'n mooie move op USD/JPY o/n of niet? Zat tot m'n nek afgevuld te wachten tot de BoJ/G7 hun lullepot van gister zouden gaan waarmaken. Heerlijk. Ik durf 't wedje aan dat we 86 gaan zien op dat pair. 70 is ook goed, zijn allle indexen roadkill, maar eerst 86. De JPY blijft tenslotte een rukmunt, laten we wel wezen.
    En mbt de moral hazard van interveniëren, lees Mish, ben 't 100% met 'm eens tinyurl.com/4dxzbeg
    De hele toestand op a.l.l.e.s. is te ziek voor woorden. Op zo'n beetje alle grafieken ook major damage. Hoe ze dit gaan rechtbreien zie ik niet, maar ik laat 't ze graag proberen. Unleash the fury.
  2. [verwijderd] 18 maart 2011 10:30
    @Keez, ik reageer maar onder dit artikel omdat uw reactie bij het artikel van gisteren inmiddels van de voorpagina is verschoven. Uw ascending triangle, ja ik zag hem ook, vandaar dat ik de voorwaarde stelde dat we boven 1,37 moesten blijven tegen op en top gisteren. En vandaar mijn opmerking eerder deze week over dat we in de clustering van maandag tm woensddag moesten blijven zitten om geen veranderingvan scenario te hebben. Even een analyse van dit patroon. Ze zijn het sterkst als ze naar beneden uitbreken bij 2/3 to 3/4 afstand tussen het begin en de apex van de convergerende lijnen. Als dit niet gebeurt, zoals nu, en we lopen er aan de boven kant uit, levert dat veelal een steilere hellingshoek op voor de stijging. De gedacht er achter is dat dan de steeds hoger liggende bodems goede steun mee brengen en de verkopers eruit gesqueezed worden doordat kopers blijven liften. Op die fiets hebben we denk ik de dreiging overleefd en maken we ons op voor een overtuigende aanval op de 1,4280 and beyond.
  3. kolenboer 18 maart 2011 11:16
    quote:

    Erem schreef op 18 maart 2011 10:42:

    Yes sir. Dat is het idee, target 1,48 -1,50 maar niet deze maandag al he.
    Bedankt en dat het niet maandag is begrijp ik maar ik heb de tijd. Ik zit al wekenlang long en dat blijf ik. Al is het soms wel spannend met een hefboom van 50. Er ligt wel een stoploss onder maar die ligt ver weg, tot nu toe telkens nog ver genoeg.
  4. [verwijderd] 18 maart 2011 11:25
    Dank Gökhan voor je reactie en aanvullende technische kennis. In mijn plaatje istie er nog niet van boven uitgeklommen, maar of er hier nog één lezer is die denkt dattie er vóór de apex van onderen uitvalt... en dat nog komt schrijven..? De apex ligt ook wel verbijsterend netjes op... afijn, we gaan het zien.

    GRRRS
  5. [verwijderd] 18 maart 2011 12:42
    1.4280 is denk ik binnen handbereik enmet de huidige ontwikkelingen een feit voordat de maand om is. die 1,48 hangt af van hoe we met de 1,4280 afrekenen, geweldadig en explosief dan snel, maar geval van move naa 1.44 en weer pullback dan wat langer maar daar kom ik vanzelf op terug, het idee is nu 1,4280 aan te vall voor de eerste keer. stapje voor stapje waarde Gezellig.
  6. kolenboer 18 maart 2011 16:39
    Erem,

    Wat stijgt er nu sneller denk je? De euro/yen of de Euro/dollar? De euro/yen staat nu 3% plus.

    Jij zegt dat de Yen gaat stijgen t.o.v. de dollar maar gaat dat de yen daalt t.o.v de euro.

    Dat zou betekenen dat de euro/dollar sneller zal stijgen dan de euro/yen.

    Of zie ik het nu helemaal verkeeerd? Vandaag stijgt juist de euro/yen veel sneller.

    Help me even alsutblieft. Ik kom er niet meer uit.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links