Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe kleren van de keizer

Ik zag van de week dat de Japanse keizer via de televisie een toespraak hield voor zijn volk. Dit was de tweede keer dat een keizer zoiets deed. De eerste keer was in de Tweede Wereldoorlog, nadat de Amerikanen atoombommen hadden afgeworpen. Bijzondere tijden dus en het is behoorlijk mis in Japan, hetgeen als boodschap bij ons toch met wat vertraging lijkt te zijn aangekomen.

Gisteren was het dan ook chaos in valutaland, behalve bij eurodollar. Raar maar waar. Ons troetelpaartje bleef rustig binnen de range van koersen die we de afgelopen dagen hebben neergezet. Des te gekker was het beeld in relatie tot andere valuta. Het ene paar steeg terwijl de euro waarde verloor tegen een andere, waardoor het stijgende beeld van de eenheidsmunt tegen de dollar werd geneutraliseerd.

Zo kreeg de eurofrank een klap en werd dat paar teruggezet naar niveaus van een week of twee geleden. Dat terwijl euro-Australische dollar en euro-Zweedse kroon op de zelfde dag hun eerder gestelde opwaartse koerdoelen bereikten. Kracht ten opzichte van de een en tegelijk zwakte ten opzichte van de ander, hetgeen resulteert in een stabiel eurodollarbeeld. De intradaggrafiek toont wat het verloop en de gevolgen daarvan zijn.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Het is niet spannend, maar wel interessant om te zien hoe het is gegaan. Vooral in relatie tot de volgende twee grafieken die ik ga behandelen. De eurodollar heeft een zijwaarts verloop afgetekend binnen de opwaartse trend die we al een tijdje volgen. De bevestiging voor dit zijwaartse karakter wordt gegeven door de RSI die nu jammer genoeg niet meer OB is geworden.

Het tweede aspect waardoor dit beeld neutraal te noemen is, is dat dezelfde indicator gelukkig ook niet OS weet te worden. De range is nogal groot, circa 1,5 cent, waardoor het verleidelijk is om daarin mee te doen. U zult echter signalen moeten zoeken op lagere time frames om daar iets mee te kunnen. Het wordt priegelwerk.

Andere strategie
Een andere strategie zou zijn om op dalingen te kopen en verder niets te doen zolang we niet de bovenzijde weten te bereiken. Wanneer we daar aankomen zou ik niet willen verkopen, want de kans op een snelle uitbraak blijft enorm groot. Shorts zijn naar mijn idee nog steeds uit den boze, en dat geldt zolang deze trend het houdt.

Dan naar de uitzonderlijke bewegingen van gisteren. Zoals gezegd was er heel wat reuring en gekkigheid, maar de volgende twee valutaparen spannen werkelijk de keizerskroon.

Klik op de grafiek voor een grote versie

We kijken naar euroyen. Zo ben je bezig met een uitbraak boven de 115 te forceren, maar sta je voordat je het door hebt aan de onderkant van de trading range in de buurt van de 107. Dit ging loeihard. Maar het goede nieuws is dat de range niet gebroken is, zelfs niet met blinde paniek dus, en dat de RSI ook niet oversold is geraakt. U vraagt zich waarschijnlijk af waarom dan niet? Nou omdat het herstel heel snel is geweest en de uursbar niet op de low gesloten is.

We zijn weer op weg naar de 115, maar nu wordt het bij de 113 oppassen of we niet een lagere top gaan realiseren. Voorlopig heb ik daar geen aanwijzing toe. In ieder geval de euro is niet veranderd van koersrange door deze situatie. We zijn wel teruggezet van uitbraakmodus naar trading range gedrag maar dat is positief in relatie tot de volgende grafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De dollaryen is als een baksteen door de onderkant van de driehoeksformatie gevallen, dit in tegenstelling tot de euro die de consolidatiefase heeft weten te behouden. Het beeld voor de dollar verzwakt hiermee aanzienlijk en de huidige opwaartse bar moet dan ook gezien worden als een pull-back om de oude steun tot weerstand te doen verworden. Indien de weerstand bevestigd wordt doordat koersen bij benadering van de 80 afdraaien, is het volgende koersdoel voor dollaryen 70.

Grootste schade in dollar
Resumerend en de titel van vandaag erbij pakkend, kom ik op het volgende uit. De wereld van valuta wordt door elkaar geschud, maar de grootste schade zit hem in de dollar. Het beeld in relatie tot de euro heeft geen krassen opgelopen, hetgeen relatief gezien een versterking betekent.

De dollar (lees keizer) heeft nieuwe kleren (lees verregaande maatregelen) maar het volk (wij dus) zien dat de keizer gewoon naakt loopt (lees doorzakt). Voor mensen die het sprookje niet kennen, zoek via Google naar "keizer, kleren en Hans Christian Andersen", anders slaat deze tekst nergens op.

Cursus TA 26 maart
Wilt u meer weten over hoe wij te werk gaan bij Erem + Nikken en wilt u dat zelf ook kunnen toepassen? Op 26 maart geven Erem en Nikken een cursus over de geavanceerde toepassingen van de RSI in combinatie met andere indicatoren en koersgrafieken.

PR en NR, bear market range en Bull market range, 3 uit 4 , koersdoelen aan de hand van de RSI en de RSI DMI tango, zijn allemaal onderdelen van deze bijeenkomst. Dit interactieve theoretische deel tezamen met de bespreking van actuele koersgrafieken uit de praktijk, geeft u een helder beeld hoe om te gaan met de huidige en toekomstige turbulentie op de financiële markten. Kijk voor meer informatie op eremplusnikken.nl en geef u op, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2011 10:11
    Die dreun down in eur/yen zag ik wel aankomen... maar de ballen om er op te handelen ontbraken helaas.
    Over ballen gesproken, ik denk de hele dag aan die 50 man/vrouw die zijn achter gebleven op de "plant" en nu bezig zijn hun leven te geven voor familie, Japan, de mensheid.. woorden schieten te kort en ogen vol.

    Weinig met forex van doen maar moest het ff kwijt.
  2. [verwijderd] 17 maart 2011 13:07
    Hopen dat de 50 net zulke helden worden als de kompels uit Chili.
    Dat gun ik de bescheiden Jappanners wel. Spannend wat de eurodollar
    gaat doen. We zitten naar mijn idee in de beslissingszone (1.40-1.41).
    Boven de 1.41 gaan we denk ik definitief naar het noorden. Het lot
    is nog niet beslist.
  3. [verwijderd] 17 maart 2011 13:21
    quote:

    menox112 schreef op 17 maart 2011 13:07:

    Hopen dat de 50 net zulke helden worden als de kompels uit Chili.
    Dat gun ik de bescheiden Jappanners wel. Spannend wat de eurodollar
    gaat doen. We zitten naar mijn idee in de beslissingszone (1.40-1.41).
    Boven de 1.41 gaan we denk ik definitief naar het noorden. Het lot
    is nog niet beslist.
    Volgens mij zit de dollarindex nu op steun.. wellicht dat de Yen 'm daar door kan trappen en wat extra $ selling kan genereren..

    Die 50 van Fukushima.. gaan gewoon dood.. althans hun levensverwachting is volledig naar de kloten lijkt me. Hoe het ook afloopt helden zijn het zondermeer.. ik had het never nooit gedurfd.
  4. [verwijderd] 17 maart 2011 14:00
    Erem, je ziet vanaf 1,40 in de dollar een verdere verzwakking op basis van de trend.
    Nu kan er in een trend inbreuk gemaakt worden door een evenement bijvoorbeeld.
    Dit zagen we de afgelopen dagen, toch keert de trend weer terug.

    Alleen nu kom ik voor een dilemma.
    Ik zit een paar miljoen dollar short vanaf 1,38 .. Ik heb rust gehad en gewacht.
    Nu zou ik de rust op moeten brengen om ook de verdere verzwakking af te wachten.

    Maar hoe koop ik die rust?
    Is het een idee om een stop löss te zetten op 1,38 ?
    De vorige keren had ik de stoploss te strak gesteld en ben overnight aangelapt.

    In deze tijden, die voor mij ook nieuw zijn, schat je een 2 cent marge dan in als genoeg of te ruim
    2e vraag, zou je een andere strategie voorstaan ?

    Grt
  5. [verwijderd] 17 maart 2011 14:33
    Beste Erem,

    Ik ben zelf lang niet hier op het forum geweest, maar kom toch even terug om je te bedanken voor de duidelijke en lekker leesbare analyses die ik altijd met plezier lees.

    Wat betreft die 50 werkers, ik heb gelezen dat ze meer hulp gaan krijgen en dat het er nu 300 werkers gaan worden die hun leven gaan wagen om daar orde op zaken te stellen.

    Ondertussen zie ik dat USDJPY alweer lager gaat richting de low van gisteravond. Volgens mij wordt er nu even getest wanneer de centrale banken gaan intervenieren.
    EURUSD hobbelt weer lekker rondom de 1,40 en het ziet er inderdaad goed uit voor de dollar beren, waarvan ik er eentje ben.

    Wat zijn trouwens de meningen over het interventieniveau ?
    Komt er een interventie, en zo ja, op welk niveau ?

  6. [verwijderd] 17 maart 2011 15:23
    Dank Eddy en Dank D. Rivaat. Beste op en top, ik vind het moeilijk uw vraag te beantwoorden zonder te weten wat uw bedoeling bij de positie is qua time frame en koersdoel. Is dit voortkomend uit speculatief motief of is het een onderliggende zakelijke reden, wat zijn frequenties die bij u passen, etc. Normaliter trekken wij bij een dergelijke onduidelijkheid tijd uit om tijdens een afspraak met de client dit allemaal in kaart te brengen maar aangezien u via het forum bij mij bent gekomen zal ik een instant standaard oplossing geven, al moet ik daarbij zeggen dat deze standaard niet geheel dekkend zal zijn voor uw behoefte zoals ik deze lees. Dit komt vooral omdat ik niet geheel op de hoogte ben van de randfactoren zoals hierboven aangegeven en dien daardoor enige algemeenheid in het verhaal te houden.
  7. [verwijderd] 17 maart 2011 15:44
    De kwestie is het volgende, naar mijn idee zitten we in een beweging die ergens in de buurt van de 1,30 is begonnen en ons uiteindelijk zal brengen naar de zone 1.48-50, verder kan ik nu nergens uit afleiden. De termijn die ik aan het bereiken van dit koersdoel heb gesteld was destijds, een maand of 6 tot 9. Van die periode zijn er inmiddels 3 maanden verstreken en we hebben de helft van de afstand al ongeveer afgelegd. Het ziet er naar uit dat we dus eerder 6 a 7 maanden daarover gaan doen dan die 9 maar goed, eens gezegd blijft gezegd en we weten niet hoe lang eventuele correcties kunnen aanhouden op voorhand. Althans ik ben daar niet zo'n ster in. Tussentijds ligt de weerstand op 1,4280 en de hele wereld ziet hem, dus het zal daar wel enige strubbeling geven en wat zogeheten valse uitbraken enzo maar wanneer we dat niveau slechten kan het hard gaan. Dan de stop loss kwestie. Indien u niet wilt handelen op tussentijdse bewegingen dan is de beweging nog intact zolang we boven de 1,34 blijven noteren, vanuit de huidige impuls is het noodzakelijk (dus indien u wel tussentijds wenst te handelen) om boven de 1,37 te blijven noteren. Voor meer tradinggerichte en dus korte termijn posities is het van belang dat we boven de low van vandaag blijven noteren dat is met enige ruimte 1,3850. Dus dat is het, maar u merkt dat het moeilijk strategie bepalen is met beperkte gegevens. We zijn nu niet eens toegekomen aan een gesprek over de in te zetten instrumenten die bij een strategiekeuze belangrijk zijn. Ik zou dit liever met iets meer detail doen maar ik hoop dat u er iets aan heeft op deze manier.
  8. Met Effekt 17 maart 2011 16:24
    Ik had als reactie op Gökhan's kolom van 14/3 al gezegd waarom uit fundamentelen redenen de Yen eerder zal gaan stijgen dan dalen. Mijn verwachting kwam uit.

    Snap niet waarom we hier allemaal lijntjes staan te trekken onder veel geprevel van abrcadabra i.p.v. gewoon na te denken. Weten jullie soms niet dat er in Japan een ramp is geweest (en nog gaande is) met economische gevolgen? Japan heeft geld nodig, verkoopt buitenlandse bezittingen en zet die om in Yen. Door de grote vraag naar Yen stijgt de koers. Zo moeilijk is dit toch niet?
  9. [verwijderd] 17 maart 2011 16:26
    Beste La Veuve, ach dat bedoelde ik niet dat weet u ook. Hadden we net de sfeer te pakken.....Mijn punt was dat ik niet kon inschatten of het een handels gerelateerde kwestie was of dat mijnheer uit een calculatieprijs behoefte dit had geschreven, voornamelijk omdat hij voor het eerst op dit forum verschijnt. U bent sowieso een van mijn favoriete lezers, dus niet jaloers worden nu. :-)

    tjonge jonge ik dacht eens aardig te doen.krijg je dit.
  10. [verwijderd] 17 maart 2011 16:45
    Tja die Yen de BOJ is natuurlijk op alle fronten aan het ingrijpen met een snelheid waar Bernanke jaloers op kan zijn, dat maakt het een wild ritje, deze onzekere BOJ-factor was ook de reden dat ik short yen niet aandurfde.. achteraf stom natuurlijk.. maar deze korte termijn stijging zal naar ik aanneem worden opgevolgd door een lange termijn daling.. Ook mooi om te zien dat de Yen-stijging idd is opgevangen binnen de door Gokhan aangegeven range, wat dat betreft past het allemaal weer precies!
  11. [verwijderd] 17 maart 2011 17:05
    Erem hartelijk dank voor je commentaar.
    Jij bent duidelijk en niet warrig zo van het gaat zo ,maar pas op als dit en dat gebeurt..

    Nee goed leesbaar en vooral ook begrijpelijk voor een amateur als ik.

    Mijn interesse komt omdat ik zakelijk veel in dollars koop en in euro's en ponden weer verkoop.
    Normaal heb ik zo.n 50/60 milj. Dollars in te dekken.
    Dus als ik er 3/4 short zit dan is dat maar beperkt.
    Gewoon de REC. Courant stand plus de nog niet betaalde inkopen opgeteld ,dat is mijn shortstand.
    Ik wil liever geen overstand in dollars dus ik zal ze in een periode van 1 maand ook echt nodig hebben.

    Juist daarom is het van belang dat je aangeeft welke tijdframes je ziet.
    Een speculant zal wellicht , de strijd om de 1,42 een uitdaging vinden.

    Ik niet ik heb dan liever rust en ook als ik dan 3 /4 cent laat liggen so be it.

    Ik zal laten weten wat ik uiteindelijk betaald heb .
    Overnight heb ik een stoploss op 1,38 ingezet, mede omdat er dan een breuk is geweest onder de 1,385

    Nogmaals dank voor je uitleg en mening
    Grt
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links