Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brazilië? Doe het niet, Intereffekt!

De Friese vermogensbeheerder Intereffekt lanceert op 4 april een nieuw fonds, Intereffekt Brazil Warrants. Het is de vierde derivatenconstructie waarmee door Intereffekt op de positieve economische vooruitzichten van een opkomende markt wordt ingespeeld. Eerder lanceerde Intereffekt al warrants op Japan, China en India. De warrants moeten met een hefboom profiteren van de stijgende beurzen van de groeilanden. 

De Brazil Warrant zal, zo meldt Intereffekt, in eerste instantie beleggen in call-warrants en overige derivaten op Braziliaanse onderliggende waarden. Dat kunnen zogenaamde ADRs (American Depositary Receipts) en GDRs (Global Depositary Receipts) zijn, maar ook derivaten op overige offshore instrumenten. Het risico is ‘zeer groot’ volgens de vermogensbeheerder. Niet alleen vanwege de risico’s die beleggen in opkomende markten sowieso al met zich meebrengt, maar ook vanwege de belegging in derivaten.

 

Geen onverdeeld succes

Behalve dat dat een standaard verplichte waarschuwing is, spreekt Intereffekt hiermee ook uit eigen ervaring. De warrants zijn nauwelijks een onverdeeld succes te noemen. In de regel moeten ze een hefboom van tussen de 2 en 3 hebben, maar in het verleden bleek de hefboom tijdens bewegingen omlaag vaak hoger te zijn dan bij bewegingen omhoog, zodat zelfs bij per saldo stijgende markten de prestaties achterbleven bij de index zelf.

 

De Intereffekt China Warrant kende sinds de lancering in 2005 enkele topjaren, maar verloor in 2008 liefst 88,78% in waarde. Buy and hold-beleggers die vanaf het eerste uur in de China Warrant zitten hebben na iets meer dan 6 jaar een cumulatief rendement van +54% tegenover +73% voor de FTSE Greater China index. Ondanks de hefboom een underperformance bij een stijgende markt.

 

Het geheim van de reverse hefboom

De Intereffekt India Warrant zag in 2007 het licht. Dit derivatenmandje verloor in beursrampjaar 2008 zelfs 93,08% in waarde. De Indiase Nifty 50 index verloor dat jaar 59% in euro’s. Die schade tikt flink door in het historisch rendement. De index leverde over de periode sinds 2007 een cumulatief rendement (in euro’s) op van +18%, de India Warrant scoort –65%. Een prestatie op zich die neerkomt op een reverse hefboom van 3,6.

 

De Japan Warrant is de oudste van het stel. De data op de site van Intereffekt voert terug tot begin 2005. In die zeven jaar deed de Topix (in euro’s) –10,3%. Het derivatenmandje van Intereffekt scoorde bijna –84%, een hefboom van, schrik niet, 8,4. Ook hier deed rampjaar 2008 (-84,27%) zittende beleggers de das om.

 

Fenomenale jaarrendementen mogelijk

Natuurlijk zijn er met alle drie de lopende Warrants fenomenale rendementen geboekt in bepaalde beursjaren. En natuurlijk zal Intereffekt als argument aanvoeren dat de producten niet geschikt zijn voor buy and hold. Maar dan blijft er voor beleggers toch één klein probleempje over. Het timen van de goede in- en uitstapmomenten is zo verdraaid lastig. Dat blijkt wel uit de weinig succesvolle hefboomstrategie van Intereffekt zelf.

 

En hoewel het macro-economische plaatje van Brazilië prima op orde lijkt, is de Brazil Warrant van Intereffekt een ‘no go’.  Een Brazilië-fonds of - als u per se met een hefboom wilt spelen - een turbo is een stuk minder risicovol. Bij een turbo weet u in elk geval zeker hoe de hefboom zich ontwikkelt. Bovendien voorkomt een stoploss verliezen van 90% voor beleggers die zelf geen afscheid kunnen nemen van hun beleggingsspeelgoed.

Hoewel, misschien moet ik één uitzondering maken. Het eerste jaar en in het geval van China de eerste twee jaar, presteerden de warrants buitengewoon goed. Durfals kunnen dus op 4 april - nota bene op mijn verjaardag! - de Brazil Warrant meteen kopen en dan eind 2012 als een gloeiende kool laten vallen. Verstandige beleggers bekijken die waaghalzerij vanaf de zijlijn. Dat is ook een amusante bezigheid. 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2011 20:09
    Begin nooit aan de Warrants van Intereffekt. Ik en 2 collega's hebben al een hoop verlies gemaakt. De bodem ligt altijd nog lager. Omhoog gaan is centenwerk terwijl de echte beurs uit zijn dak gaat. Onze taktiek was elke keer 20% in de min en dan weer bijkopen. Je blijft maar bijkopen. Totaal hadden we 80K in India. Er zit heel veel lucht in de warrants. Vergelijk de grafiek van de beurs maar met de warrants. Komt de beurs weer terug gaat de warrant maar op minimale kracht omhoog. Dus tip: NIET DOEN. Maak mooie ritjes met Mittal. Je gaat daarmee altijd winnen.
  2. [verwijderd] 10 juli 2012 20:42
    Kan me helemaal aansluiten bij dit stuk van van der Kleef, wat een baggerconstructie die interrefekt warrants. Bij slecht weer gaan ze heel hard naar beneden, bij herstel blijven ze horizontaal netjes in de lage koersen liggen. Ben wel benieuwd wat voor 'hefboom' hier sprake is, of dat het een klassiek geval is van fondsbeheerders spekken. Wijze les voor mij en laat dat ook voor anderen zijn (op aansluiting van Mad-man), stap NOOIT in een fonds van Intereffekt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links