Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING: Let op je bank

Basel III maakt dat beleggers meer aandacht moeten besteden aan de locatie van het hoofdkantoor van internationale banken. Zwitserse banken worden door de nieuwe regelgeving benadeeld, stelt Paul Vrouwes van ING. Er zijn altijd al verschillen geweest tussen verschillende banken in hetzelfde land, maar deze nemen onder de nieuwe regelgeving voor het nieuwe bankwezen alleen maar toe.

De kredietcrisis heeft geopenbaard dat de internationale banken zowel in kwaliteit als kwantiteit een slag moeten maken in het kernkapitaal. Elk land zal de regels op eigen wijze gaan toepassen, afhankelijk van zijn behoeften. Duitsland zal de kapitaaleis waarschijnlijk op 7% houden, terwijl Zwitserland een totale buffer eist van 19%, vanwege de enorme omvang van de twee grootbanken. Spaanse banken merken de gevolgen van de vastgoedcrisis al. Die banken vormen een relatief hoog risico, wat zich vertaalt in hogere financieringskosten.

De verschillen tussen banken in een land ontstaan door een verschillend risicoprofiel met dito financieringskosten. Commerzbank zal meer moeite hebben om de kapitaalbuffer te realiseren, dan Deutsche Bank. Op langere termijn kan dit leiden tot een consolidatie in de Duitse bankensector.

ING Invest Banking & Insurance Fund is op dit moment overwogen in banken die zonder kleerscheuren door de crisis gekomen zijn in de VS en in banken in de opkomende markten, omdat daar de bedrijfsactiviteiten een forse groei doormaken en de kapitaalpositie voldoende is. In Europa is er alleen een overweging voor Franse en Noorse banken, mede vanwege hun lage waarderingen. De grote Zwitserse banken zijn gigantisch in verhouding tot het bbp, dus stelt dat land extra eisen, wat leidt tot hogere kosten voor deze banken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links