Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veilige valutahavens

De euro voert elke dag weer strijd tegen een andere valuta, soms is het de yen dan weer de frank. Telkens een nieuwe tegenstander die overwonnen moet worden. Vorige week was het de dollar en aan het begin van deze week vormde de yen weerstand waar we over heen moesten.

We zien vandaag dat de europond en euro-Australische dollar zijn aangekomen bij weerstanden die we moeten slechten voor een verder vervolg van de reis naar het noorden voor de eenheidsmunt. Deze wisseling van tegenstand is een proces waar de euro doorheen moet om te kunnen overtuigen voor de langere termijn.

Europond
De eerste grafiek van vandaag is de europond. Daarin zien we dat de stijging vanaf de bodems rond de 0,84 heeft gebracht naar de eerste weerstand op 0,87, zonder dat daarbij de RSI overbought is geraakt. Dat is wel nodig om een bull market range te starten, en die zal ook pas plaatsvinden wanneer de koersen de 0,87 overstijgen en vervolgens richting de 0,89 gaan.

Pas wanneer we daar boven komen kan worden gesteld dat sprake is van een sterkere trendmatigheid in dit valutapaar. Voorlopig is het een rustig kabbelend trendje dat kracht aan het opbouwen is voor later.

Rustmoment
Opwaarts gericht? Jazeker. Spannend? Nee niet echt. Er dient zo nu dan naar gekeken te worden maar elke dag handelen is hier niet bij, tenzij u een rustmoment zoekt in uw dag. Vanuit deze grafiek wordt bevestigd dat meer nodig is dan wat tot nu toe aan kracht getoond is, net zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij eurodollar en euroyen.

Wanneer deze kracht komt denk ik dat een omgekeerde hoofd schouder afgerond wordt dat de koersen kan liften naar een doel boven de 0,89. Daarmee wordt de RSI ook weer overbought, komt er een nieuwe high en is weerstand ver te zoeken. Dus het proces van bodemvorming over middellange termijn gaat prima volgens plan, echter op de korte termijn is meer nodig om de ontwikkeling van de inverted H&S om te zetten naar de werkelijkheid van de handel.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan de euro-Australische dollar, een andere valuta waartegen het eurokamp strijdt. De cross met deze munt is een belangrijke, omdat hiermee in feite een commodity-gerelateerde valuta afgezet wordt tegen de euro. Wellicht zit hier iets van een inflatieverwachting in gebakken, maar dat laat ik liever aan de fundamentele collega’s. Over koersen kan ik het volgende zeggen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De lange termijn neerwaartse trend lijkt met succes te worden getest na de uitbraak die we eerder dit jaar zagen. Deze ontwikkeling gaat zo ongeveer parallel aan de beweging die we tegen de frank afleggen, hetgeen mij zegt dat risicoaversie afneemt ten aanzien van de euro.

Beide valuta's, frank en Australische dollar, worden als moderne safe havens gezien in tijden van financiële onrust. De hogere low is een feit en nu staan we tegen de weerstand van 1,40 aan te hikken. De huidige clustering van koersen vormt een vlagpatroontje dat bekend staat als een continuatiepatroon. Continuatie van wat dan?

Nou van de stijging ervoor. Zodra de bovenzijde van de vlag uitgenomen wordt neemt momentum toe en is hoogstwaarschijnlijk de 1,40 history en staan we tegen de 1,45 aan. Daarmee bereiken we een rsi die overbought is en een hogere top na de vorming van een hogere bodem eerder in het jaar, hetgeen de ontwikkeling van een trend omschrijft. De common wealth valuta leggen het dus af tegen de euro, God save the safe dus.

Cursus Utrecht
Diegenen die meer willen weten over andere items verwijs ik graag naar onze site. Voor wie meer wil weten over de RSI en onze toepassingen daarvan: Nikken en ik geven 26 maart een cursus in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst gaan wij op interactieve wijze met een kleine groep uitvoerig in op de toepassingen van de RSI zoals wij die gebruiken. U kunt zich inschrijven en informatie opvragen via onze site.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2011 18:08
    jammer jammer jammer die draai is er volgens mij net geweest; kijk naar PIMCO en dan moet je vaststellen dat het koersdoel voorbij 1,50 moet gaan worden.

    By Ken Sweet, contributing writerMarch 10, 2011: 11:44 AM ET

    NEW YORK (CNNMoney) -- Pimco's Total Return Fund (PTTRX), the world's biggest bond fund, slashed its exposure to U.S. government debt to zero last month.

    It's the second month in a row that well-known fund manager Bill Gross has drastically reduced Pimco's exposure to U.S. government debt.

    1Email Print Gross has been very vocal about his feelings toward U.S. interest rates, saying in January that they were "robbing" investors and that U.S. government debt should be "exorcized" from investors' portfolios.

    The Total Return Fund held about 22% of its holdings in U.S. government debt as recently as December, but reduced those holdings to about 12% in January.

    Pimco defines U.S. government-related securities as not only U.S. Treasuries but also government agency debt, interest rate swaps, futures and options and FDIC-guaranteed corporate securities.

    Track bonds and rates
    Gross's comments typically carry considerable influence on investors because his Total Return Fund is by far the world's largest bond fund with more than $240 billion in assets under management. It's also the best-performing bond fund for the last 15 years, according to Morningstar.com.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links