Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Granthams werkelijkheid

Ik schreef eerder op IEX dat 2011 een zogenoemd pre-election jaar is in de Verenigde Staten. Historisch gezien is dit zeer gunstig voor de aandelenmarkten. Gemiddeld steeg de beurs sinds 1964 in zo'n jaar met 23 procent.

Jeremy Grantham van GMO behandelt dit fenomeen in zijn laatste nieuwsbrief ook. QE2 doet daarbij goed zijn werk en alles lijkt er op dat we de komende maanden rustig verder feest kunnen vieren op de aandelenbeurzen.

Fundamentele waarde S&P500
Toch waarschuwt Grantham om niet te enthousiast te worden. Er is nog wel opwaartse ruimte van enkele tientallen procenten, maar daarna is het tijd om het feest op zijn hoogtepunt te verlaten. Fundamenteel is de Amerikaanse S&P500 volgens hem maar 900 punten waard. Terwijl we nu rond de 1300 punten noteren. Een versnelling naar de 2007-top ligt dit jaar nog binnen de mogelijkheden, dat betekent een 1500-1600 puntenniveau.

Daarna kunt u veilig hoogtevrees ontwikkelen gezien de fundamentele onevenwichtigheden wereldwijd. Met name stevige inflatie vanuit de opkomende markten zorgt voor sterk stijgende voedselprijzen. Dit betekent meer onrust onder de burgers en toenemende ongeregeldheden in die landen. Uiteindelijk resulteert dit in meer inflatie en hogere rentes in het Westen.

Grote val in aandelenmarkten
Toch waarschuwt Grantham dat dit proces meestal lang op zich laat wachten voordat het werkelijkheid wordt. Uiteindelijk zal een sterk oplopende korte rente de aandelenmarkt ruimschoots op tijd de waarschuwing geven. Pas dan komt er een grote val in de aandelenmarkten naar voren.

Grantham is duidelijk in zijn visie en ik kan me er wel in vinden. Via Twitter zal ik u op de hoogte houden van de meest recente renteontwikkelingen. Volg ons daarom ook hier.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2011 10:18
    Met QE3 in aantocht is het voorlopig nog party like it's 1999.

    Dow 36000 valt niet uit te sluiten zelfs, met dien verstande dat onze levensstandaard rechtevenredig vermorzeld zal worden want iedere stijging is pure inflatie, geen waardevermeerdering.

    Ik zet mijn kaarten liever op Celente en Faber en hedge tegen hyperinflatie, vallende staten en oorlog.

    Zilver, lood, eco food en olie, hoe makkelijk kan het zijn anno 2011.

    PS. eerste dag van de maand was in maart negatief na 7 keer op rij (!) positief, korte termijn is een correctie dan ook zeer waarschijnlijk.

    Daarna aankondiging QE3 en koersen als een raket mee omhoog.

    Lang leve Mark to Fantasy!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links