Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gaatje gevuld

Staat de top in de AEX er al bij 370,70, of gaan we vandaag nog een poging doen om de index hoger te zetten? De gap bij 370,20 is ondertussen gevuld, de stijgende bodemlijn van de voormalige wig is nog niet teruggetest. Deze ligt ondertussen rond 372,50 en kruipt snel naar de recente jaartop. Een dubbele top is dus niet uit te sluiten.

Toch is dit een normale opleving na de test van het 50-daags gemiddelde vorige week. Het volume tijdens deze stijging blijft ruim onder het gemiddelde en de herstelbewegingen in de technische indicatoren blijven beperkt en daarmee neerwaarts gericht. De beweging lijkt nog steeds sterk op de situatie uit april vorig jaar, ook de 'te' grote afstand van de AEX tov het 200-daags gemiddelde is vergelijkbaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Destijds werd een dubbele top gemaakt. Toch houd ik vast aan mijn verwachting dat in de loop van deze week de index weer snel neerwaarts kan draaien richting in eerste instantie de recente bodem van 363 en mogelijk al de oude jaartop van 358,20. Doel van deze correctie blijft de zone 330 - 340.

Ik zag een verhitte discussie over de VIX. Ik gebruik deze indicator ook, maar dan vooral de richting van de VIX en niet de stand. Na de recente uitbraak boven de 18 (bovenkant rectangle), testte hij precies het 200-daags gemiddelde van 23. De huidige beweging is een terugtest van het uitbraakniveau van 18 (hogere bodem).


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX brak de voormalige stijgende bodemlijn weer terug, maar lijkt af te ketsten rond de gisteren genoemde zone 7.280 - 7.320. Bij de S&P 500 liggen boven de 1.327 geen referentiepunten meer tot aan de recente top. Precieze draaipunten zijn nooit te voorspellen. Wat mij verder nog opviel was de SOX. Na de al forse correctie (bijna 10%) tot aan het 50-daags, is hij bezig met een forse terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijn. Maar gisteren werd een grote bearish engulfing als mogelijk lagere top gevormd. Ook is een diamantformatie in ontwikkeling.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jojoco3 1 maart 2011 09:04
    Zegt Bassie nu: Toch houd ik vast aan mijn verwachting dat in de loop van deze week de index weer snel neerwaarts kan draaien richting in eerste instantie de recente bodem van 363 en mogelijk al de oude jaartop van 358,20.

    Tja, zit nu te short, dus voor een keer hopen dat i goed zit. Als contraindicator ben ik toch bang dat...
  2. [verwijderd] 1 maart 2011 09:07
    quote:

    Jojoco3 schreef op 1 maart 2011 09:04:

    Zegt Bassie nu: Toch houd ik vast aan mijn verwachting dat in de loop van deze week de index weer snel neerwaarts kan draaien richting in eerste instantie de recente bodem van 363 en mogelijk al de oude jaartop van 358,20.

    Tja, zit nu te short, dus voor een keer hopen dat i goed zit. Als contraindicator ben ik toch bang dat...
    Nooit blijven hopen, Take your loss en wacht op iets beters,
  3. [verwijderd] 1 maart 2011 09:11
    @ Red Fox
    Draadje van gisteren:

    quote:

    shortie schreef op 28 februari 2011 23:32:

    Heb em er nog maar ff bijgepakt hetgeen ik donderdag na sluiten van de VS schreef...

    [...]

    61,8% niveau op de S&P is inmiddels genomen. 76,4% rest nog rond de 1332,50.
    De Dow zit nog nipt onder de 61,8% en de Nasdaq Composite en Nasdaq-100 hebben de 61,8 reeds getest maar wisten er op dagbasis niet boven te sluiten. Hoop alleen niet voor de shorters dat de Nasdaq de GAP nog wil sluiten die op 18 februari gevormd werd.

    Zoals ik donderdag al aangaf verwacht ik dat wellicht morgenmiddag de lagere top gezet kan worden en we vanaf dinsdagavond-woensdag de daling weer kunnen gaan hervatten.

    Wat ik donderdag ook al aangaf... We hebben op de VS nog GEEN lagere bodem gezet en is de kans dus nog steeds aanwezig dat we de vorige toppen gaan aanvallen. Ik zou daarom geen shorts aanraden alvorens de eerste rode dag er weer staat of er een duidelijk pull-back cq. spike beweging te herkennen valt welke op topvorming zou kunnen duiden.

    Mocht je toch al de shorts AEX in willen... Zou de SL zowieso dan boven de 381 aanhouden. Op 379,50 zou nog een flinke weerstand moeten liggen. (50% van 365-197).
    Hou de SL op longs nog steeds kort. Een draai kan vrij snel gemaakt zijn en een golf 3 neerwaarts is niet vriendelijk... verre van dat.

    Succes Morgen!!

  4. [verwijderd] 1 maart 2011 09:11
    Zo, even een recap:

    Bassie zat short vanaf begin januari rond 358... aex in een streep naar de 370+

    op 372 is Bassie begin Feb gedraaid van short naar long, waarna al snel de correctie naar 363 in gang ging...
    rond de 365 is bassie vorige week weer naar short gedraaid... en hop 371...

    En als klap op de vuurpijl haalt ie weer de VIX uit de kast, die totaal geen voorspellende waarde heeft, maar... ehh maar

    ehh

    maar ja ... wat doet die Vix eigenlijk?
  5. [verwijderd] 1 maart 2011 09:13
    Jullie bulls kunnen mij wat. Op 372,5 neem ik een kleine short met s/l boven de dubbele top. Als de dubbele top gebroken wordt, neem ik verlies. Ik ga overigens voor kleine ritjes. 0,5 tot 1 indexpunt verschil is voor mij doorgaans meer dan genoeg.

    Hoe bouw je een fortuin, door elke dag 100 euro te verdienen.
  6. gurtx 1 maart 2011 09:16
    vonhof: inderdaad, ik deel je mening: zoals je uit de ingenomen posities kunt zien is Bassie de perfecte contra indicator. Heeft werkelijk geen enkele clue. Stel je voor dat je bij de ING zit en op deze TA miskleunen wordt geadviseerd.... brrr
    Hoe lang zou een bank een dergelijke wanprestatie blijven accepteren?Succes. (ps ik verdien daadwerkelijk door tegen zn adviezen in te gaan)
  7. kolenboer 1 maart 2011 09:17
    quote:

    retsok schreef op 1 maart 2011 08:55:

    Vlgs Bill een hogere top het meest waarschijnlijk op senp 1370 mogelijk, dus 2 proc boven 1344. Nikken koersdoel 381 das ook 2 proc boven 344. ik blijf long.
    Ik blijf ook long. Het zal best een keer dalen maat dat kan gemakkelijk nog een week duren.
  8. [verwijderd] 1 maart 2011 09:20
    quote:

    Apokathilosis schreef op 1 maart 2011 09:12:

    @ Hofnov: Kun jij je alias ook veranderen in Hofnar?
    Waarom dan wel. Ik wil niet veel zeggen maar deze man heeft wel gelijk. Het zal wel een marketmaker zijn die het begrip volatility wel kent.

    Dus apokathilosis denk wel wat je zegt want deze man slaat zeker geen prietpraat uit en je moet hem zeker niet zien als hofnar.

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links