Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro is los, beren naar het bos

Het Midden-Oosten is een chaos, de olieprijs schietdoor het dak, het heeft gisteren gevroren en wat al niet meer zij. Boeit niet, euro gaat als een speer, maar waar zijn de beren? Precies, die zijn terug het bos in. Het is een soort stierenfestijn van Pamplona aan het worden wat de euro betreft.

In dit artikel pak ik een hele rij grafieken om uit de doeken te doen wat ik van de euro denk. Normaliter staan al deze grafieken bij ons op de site en niet voor niets. Want wil je een beweging in een valuta  kunnen bevestigen, dan moet je de ene valuta kunnen isoleren en op zich zelf kunnen bekijken om daar iets steekhoudends over te kunnen zeggen. Dat isoleren doen we door het te bespreken item van alle kanten te belichten opdat overeenkomsten en verschillen zich aftekenen die tot een conclusie kunnen leiden. Zoals gebruikelijk is de euro het centrale punt van de analyse.

Einde correctie
De kortetermijncorrectie is gisteren geëindigd en zoals aangegeven kwam dat niet echt als een verrassing. Nadat we aan het begin van de week een hele korte periode de koersdoelen van de correctie hebben gezien, kwamen we gedurende de eerste helft van deze week niet eens meer in de buurt van die 1,34. We hebben wel een paar pogingen gedaan maar zonder doorzettingsvermogen en dus niet succesvol.

Inmiddels zijn we weer in een bull barket range beland, waar het gaat om de intradag RSI. Dit geeft aan dat we de draai noordwaarts op kleine schaal meer vorm aan het geven zijn. Das allemaal oké en in lijn der verwachtingen, maar hoe ziet het middellangetermijnbeeld eruit ten opzichte van alle andere grootheden?

Ik heb gisteren euro-Australische dollar en euro-Singaporese dollar besproken dus die sla ik nu even over. Voor de duidelijkheid die zijn long met koersdoelen van respectievelijk 1,40 en 1,80.

Ik toon de grafiek en doe er een kort schrijven bij. Er is helaas een beperkte ruimte voor deze column maar u weet inmiddels waar u elke dag dit soort analyses en grafieken over valuta kunt vinden.

Eurodollar. Long, eerste koersdoel 1,42 en daarna 1,48. RSI heeft de trend behouden en keert noordwaarts, bouwt dus kracht op voor een spurt naar hogere koersen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-Zweedse kroon. Long, voor een aanval op de dalende trend op 9,2. Het ziet er naar uit dat de bear market range wordt verlaten. Let op de RSI, die is niet meer oversold geworden terwijl er lows zijn neergezet.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-Noorse kroon. Long, voor een aanval op de bovenzijde van de zijwaartse range, eerste weerstand en koersdoel tegen de 8 aan. Let op de RSI, wordt niet meer oversold (net als in Euro-Zweedse kroon) terwijl steun in de buurt ligt.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Europond. 0,84 Getest en sterk bevonden. RSI is niet oversold geworden, koersdoel is 0,87-achtig en uiteindelijk 0,90ish.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-Hongkong dollar. Dit is een kopie van het beeld van eurodollar. Niet zo gek natuurlijk. Target boven de 11.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euroyuan. Inderdaad ook hetzelfde als eurodollar, target > 9,50.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-Turkse lire. Zoals beschreven in het artikel over de voorjaarsvakantie. We zijn op weg naar de 2,30 en rap ook. De test is niet eens volledig geweest, maar de consolidatie is definitief ten einde met de sprong opwaarts.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan hebben we nog eurofrank en euroyen. Eurofrank vormt het moeilijkste obstakel voor de euro. De daling heeft daar het 50% retracementniveau bereikt net als in de Australische dollar en Singaporese dollar, maar de Zwitsers zijn vooralsnog sterker en hebben de draai nog niet ingezet. We staan in de buurt van steun maar hebben twee plusdagen nodig om te draaien. Wanneer de koersen draaien en de RSI niet meer oversold is geraakt, hebben we een vergelijkbaar beeld als in de Euro-Zweedse kroon te pakken. Wel in een down trend maar voorlopig hevig opwaarts corrigerend. Hier zou ik dus vooralsnog iets voorzichtiger mee zijn, maar er bestaat een kans dat dit paar straks als enige nog kansen biedt omdat de andere valutaparen voorlopen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Euroyen. Zijwaarts met koersen die tegen de bovenkant van de range aan zijn blijven staan. Dus niks nieuws maar geen verslechtering en de dreiging van de breuk aan de bovenzijde.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan als laatste de dollaryen, om te kijken wat daar gebeurt nu de dollar verzwakt. We zijn de onderzijde aan het aanvallen van de consolidatiedriehoek. Onder 81,50 is het mis met de dollar, maar afgezet tegen de euroyen is dat dus een bevestiging dat eurodollar gaat stijgen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Concluderend kunnen we stellen dat de euro terrein wint ten opzichte van een groot deel van de wereld. Er zijn nog twee obstakels te overwinnen, namelijk we willen een draai zien in eurofrank en een breuk van 115 in euroyen, dan loopt alles in de pas en kunnen de euro-beren een lange zomerslaap gaan houden. Hoor ik daar al gegaap uit het bos? Vanwege het grote aantal grafieken heb ik de teksten summier gehouden vandaag, maar u weet mij te vinden voor vragen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 februari 2011 12:01
    Gelukt :)
    Mij viel idd op dat de stijging eur/usd gepaard ging met daling eur/chf en eur/yen.. daaruit maakte ik op dat het vooral usd zwakte betrof.. usd, chf en yen staan al langer bekend als safe havens.. en de dollar lijkt die positie nu te verliezen..

    Zelf trouwens een mooi ritje eur/gbp gemaakt gisteren en vanochtend, maar dat is aftertimen :) Wel fijn om te lezen dat uw uitgangspunten de zelfde zijn als de mijne bij deze cross

    Gokhan weer bedankt voor het fijne leesvoer!
  2. [verwijderd] 24 februari 2011 14:05
    quote:

    shortie schreef op 24 februari 2011 13:35:

    Euro is los??
    Volgens mij heb ik nog geen slot boven de dalende trendlijn vanaf 1.428 over de top van 1.385 gezien.... Kan vanaf hier ook nog zomaar weer richting 1.32. Ik zou toch liever eerst een slot boven de 1.377 zien alvorens ik echt verder naar boven zou willen kijken.
    Het is ook niet gauw goed he ... U bent een volger van Tostram denk ik ... hoog instappen want de vorige toppen zijn zo mooi gebroken ... en hopen op meer ... Maar misschien begrijp ik uw boodschap niet goed, in dat geval, excuses!
  3. [verwijderd] 24 februari 2011 15:28
    @Keez, het is inderdaad niet gauw goed. Maar dat is niet erg want je moet het een plaats geven en door de regels heen lezen wat dwars zit. Het is nooit persoonlijk en dan is het allemaal bueno. Ik ben allang blij dat er meningen vooraf worden besproken, en niet dat achteraf gedoe van ja ik wist het eigenlijk al een maand of 3 geleden, en ik heb tegen mn buurman gezegd dat en maar en zus en zo, maar....etc etc. Daar wil ik nog het volgende aan toevoegen, ik zal posters nooit een told you so antwoord geven. Respect voor meningen, ook al ben ik het niet met alles eens.

    Vroeger hadden wij de koffiekamerindicator. De wat? Ja inderdaad de indicator die naar de koffiekamer van IEX is vernoemd. Daarin hebben wij (Erem en Nikken)vastgesteld dat hoe sterker het geluid van de tegenwerping van de posters was des te waarschijnlijker een explosieve beweging werd die wij beschreven. Even iets van de recente historie, zo rond de 1,29 een tijdje geleden weet u nog, de gek zei 1,38 en velen vielen over hem heen (ik noem even geen namen). Dat is ook waarom ik me licht zorgen begon te maken toen het wat rustig werd recentelijk. Nu we weer tegengas hebben, u voelt hem al,......1,48 (om mee te beginnen). Ik heb graag dat het niet gauw goed is zullen we maar zeggen, :-). GRS.
  4. [verwijderd] 24 februari 2011 16:32
    Shortie schreef: "Volgens mij heb ik nog geen slot boven de dalende trendlijn vanaf 1.428 over de top van 1.385 gezien.... Kan vanaf hier ook nog zomaar weer richting 1.32. Ik zou toch liever eerst een slot boven de 1.377 zien alvorens ik echt verder naar boven zou willen kijken."

    Nog even dit shortie, het is geen trendlijn want hij is over 2 punten getrokken. Een derde raakpunt na afdraaien maakt het een mogelijke trend. Nog even wat ik onder trend versta; lagere toppen en lagere bodems (in het geval van uw beschrijving). Ik zie geen lagere low dan de vorige want er is maar 1 low. namelijk die tussen de 2 highs die u beschrijft. Nu dat argument dreigt te sneuvelen, is het dan wel long naar uw mening?
  5. kolenboer 24 februari 2011 17:08
    Ik geloof ook in de euro/dollar en alleen maar omdat BB alleen maar dollars bijdrukt, begrotingstekort verder oploopt en langzamerhand het vertrouwen aan het verliezen is in de financiele wereld. Er gaan straks over een jaar of wat gewoon 2 dollar of meer in een euro.

    Ik denk dat die correlatie weg is om bovenstaande reden. Ik wil in lek geval geen dollars hebben, de chinezen willen ze ook al niet meer.

    Wil jij zelf nog dollars hebben dan? Wat heb je liever? Dollars of euro's?

    De eurolanden zijn nagenoeg allemaal failliet maar de VS is gewoon nog meer failliet.
  6. [verwijderd] 24 februari 2011 17:17
    Allebei, maar dan heel veel van allebei, maar wat ik wil ter zijde. Waar ik op doelde is waarom eerst de eur steeg van dag tot dag en de aandelen ook en nu zie je dat de eur stijgt en de aandelen dalen. Misschien iets te maken met de portefeuille theorie waarin obligaties en aandelen een bepaalde ideale weging hebben? Nadat de bonds zijn gedaald op inflatieverwachtingen en de aandelen zijn gestegen zijn de verhoudingen zoek en dat er dan dus nu obligaties gekocht worden wat ook weer een alternatief is als safe haven voor goud en dat daardoor de rente zakt in USD? Zoiets bedoelde ik eigenlijk, meer marktwerking dan visie.
  7. forum rang 6 shortie 24 februari 2011 23:12
    Zolang de trendlijn op de weekgrafiek van de $US Dollar index niet gebroken wordt kun je die 1.425 op je buik schrijven...
    Wellicht dat het verhogen van het schuldplafond in de VS de doorslag gaat geven om de koers van de $US Dollar index definitief onder de 76,50 te brengen. Voorlopig ga ik er vanuit dat dit al in de koersen verwerkt zit en geef ik de euro nog tot max 1,39-1.395.
  8. johjoh 25 februari 2011 08:43
    Dat de dollar zou moeten verzwakken door QE is een gedeelte van het verhaal, de beurzen in de states doen
    het wel beter als b.v. de beurzen in Europa vooral door bedrijven die beter presteren en ik zie meer en meer mensen beleggen in beurzen in de states en verwacht dat dat de dollar zal steunen
  9. forum rang 4 xof 25 februari 2011 09:56
    Ik ben nog niet zo overtuigd, misschien wel één van die slapende beren. Technisch vind ik het een goed verhaal, maar ik zit te wachten op paniekvoetbal rondom April als m.n. Spanje zich moet herfinancieren.
    Het is in Europa geen gelopen race en onze "leiders" zitten niet op één lijn als er weer bijgesprongen moet worden. Uit risiko spreiding heb ik 40% van de porto aandelen in USD en ZFr zitten. 1,48 zou niet best zijn voor mijn rendement, maar ik houd dit zo tot na de herfinanciering.
  10. [verwijderd] 25 februari 2011 09:57
    Beste Gokhan, ik zal mijn KKI rol nog even verder invulling geven :) De lange trend is neerwaarts. (vanaf de 1.60 toppen) Natuurlijk kan er elke dag een einde aan de lange trend komen. De top op 150 en 142 bleken echter valse uitbraken en tot aan 1.40 zie ik deze beweging als de derde poging die kan lukken of mislukken maar gezien het verloop in het verleden verwacht ik in elk geval nog 1 of meer bewegingen naar beneden van enkele centen. Een meerjarige trend stopt niet in een week.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links