Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Garthwaite wacht

De gezaghebbende Credit Suisse-strateeg Andrew Garthwaite wordt wat voorzichtiger over de aandelenmarkt. Hij verwacht een consolidatiefase. Hij blijft wel overwogen in aandelen. En waarom dan wel?

Als eerste: het sentiment is té goed. Beleggers zijn bereid om te veel risico op zich te nemen. En je moet juist kopen als beleggers risicoavers zijn. Wanneer de angst in de markt zit.

Risicometer
Zijn beruchte risk appetite staat nu op 1,1. Hij heeft wel eens uitgerekend dat wanneer de risicometer boven de anderhalf staat, je vrijwel altijd een vlakke of een dalende markt krijgt. Gemiddeld leveren de twee maanden daarop een verlies 0,3% op, terwijl onder de 1,5 een winst van 1,8% geeft.

Ook durven beleggers weer geld te stoppen in aandelen. De instroom in aandelenfondsen is sinds 2006 niet zo hoog geweest.

En ja, alle economische indicatoren staan op groen. Maar dat is ook een beetje zorgwekkend. Waar moeten de meevallers dan vandaan komen? Garthwaite geeft een mooie grafiek van een normaal verloop van de ISM new orders index. Als de geschiedenis zich enigszins herhaalt, gaat deze indicator in de komende maand dalen. Nu is de kans dat hij verder stijgt sowieso niet zo groot. Positievere inkopers dan nu hebben we eigenlijk nog nooit gezien.

Ook de knoflook en ale spreads (de extra rente die Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland moeten betalen) zijn genormaliseerd en verwerkt in de koersen. Niet voor niets hebben de financials de afgelopen tijd een enorme run gemaakt. In het grafiekje ziet u de spreads (rood) en de relatieve performance van Europese banken ten opzichte van de rest van de markt.

Overige factoren die Garthwaite noemt:

  • De VIX is al zo laag. Lager dan nu komt eigenlijk nooit voor.
  • De hoge voedingsprijzen blijven een risico.

Voor de langere termijn blijft hij positief. Sterker nog, zijn eindejaarsdoel voor de S&P 500 gaat verder omhoog van 1350 naar 1450. Het leuke is dat hij ook gewoon vermeldt dat hun Amerikaanse strateeg vasthoudt aan een eindejaarsdoel van 1250.

We zullen zien. Garthwaite stuurt geen verkoopsignaal uit, maar een waarschuwingssignaal. En als Garthwaite praat, luister ik meestal wel even goed.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 februari 2011 16:53
    @Corne,

    Cees Smit schreef dat de VIX historisch laag stond, jij schrijft dat die al zo laag is, maar dat is onzin volgens mij. Zowel in de jaren negentig als 2006/2007 heeft de VIX lange tijd rond de 10 gestaan.

    Ook het verhaal van de risk appetite snap ik niet. Jij zegt dat die op 1,1 staat, dat is dus onder de 1,5. Strookt totaal niet met je verhaal.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links