Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Funny zonder Fannie

De Amerikaanse overheid wil de rol van Fannie Mae en Freddie Mac afbouwen. De private sector moet binnen vijf tot zeven jaar de hypotheekverstrekking overnemen. Ik begrijp dat minister Geithner niet door kan gaan met het stoppen van vele honderden miljarden in deze dode paarden. Maar dat betekent eenvoudig gezegd ook dat het voor de Amerikanen de komende jaren moeilijker en duurder wordt om een hypotheek te krijgen en dat is dan weer slecht nieuws voor de huizenmarkt.

Als beursbedrijven stellen Fannie Mae en Freddie Mac niet zo veel meer voor, maar de hoop dat het ooit nog wel goed zou komen met ze is door dit plan ook vervlogen. Juist omdat deze bedrijven semioverheid waren, werden ze door veel beleggers als veilige en goede aandelen bestempeld.

Maar het feit dat je je verlies nooit meer goed kan maken is nog erger dan het feit dat je verlies hebt…

 

Als we nog even uitzoemen dan moet je er helemaal niet aan denken dat je ooit met je pensioengeld in aandelen of in de obligaties van deze bedrijven gestapt bent. In 2004, toen de koers nog veel hoger was, werden al vragen gesteld over de risicovolle beleggingen van ons eigen ABP. Het pensioenfonds weigerde ze zelf te beantwoorden. Kortom wij, maar ook de Chinezen, zitten zwaar in deze fondsen.

Dus niet alleen bij de Joe Six-Packs zijn er verliezen geleden, ook bij ons zal dit kleine berichtje in de krant vermoedelijk grote gevolgen hebben. Want hoe gaat het verder met de nationalisatie van deze bedrijven? Wordt vervolgd…

Ik vroeg me vorige week af welke aandelen afgestraft zouden worden naar aanleiding van het publiceren van hun bedrijfscijfers. Ik pak er maar even een, namelijk Air France-KLM. Dit aandeel ging even pakweg 10 procent omlaag. Het patroon dat nu is ontstaan kan door technische analisten zeker niet positief uitgelegd worden. Het zou mij dan ook niet verbazen als we nog verder corrigeren in dit aandeel.

Spelletjesfabrikant Activision Blizard geeft evenmin een positief patroon. Ik ben blij dat ik op veel hogere niveaus geroepen heb dat je moest verkopen.

Nokia doet het technisch naar de koers kijkend ook al niet echt lekker. Hoewel het bedrijf toch met een leuke samenwerking met Microsoft kwam werd dat door de markt uitgelegd als een zwakte. De Finnen geven het gewoon op om tegen de bierkaai te vechten en kunnen zich door deze samenwerking nu echt goed focussen. Maar dat is niet zoals de markt het ziet…

Nu ben ik zelf altijd een Ericsson-man geweest en had altijd moeite met de menustructuur van Nokia, maar ik ken een hele generatie die nooit iets anders wil dan een Nokia. Het bedrijf was de Apple van eind jaren negentig. Niemand kon toen zo goed mobieltjes maken als Nokia en zie wat er met de koers van het aandeel gebeurd is. Ik heb in deze daling een paar keer leuk geld verdiend. Nu begrijpt u waarom ik deze truc ook in Apple probeer.

Het leuke nieuws komt bij Euronext en Deutsche Boerse vandaan. Zij gaan gezamenlijk de handel mooier, beter en goedkoper maken. Nu al handelen we goedkoper in Duitse opties dan in Nederland, dus ook voor de belegger is dit goed nieuws. Helemaal als ze net als ik een van beide of allebei de aandelen hebben. Ik heb alleen Deutsche Boerse, want die kocht ik op advies van onze externe fundamentele analist Sieb van Slingerlandt.

Ondanks dat ik veel vertrouwen in zijn manier van analyseren heb - we hebben zelf een portefeuille met hem ingericht - neem ik persoonlijk waarschijnlijk wel winst.

Want van winst is niemand armer geworden, helemaal al niet bij biedingstrijden en fusies.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 februari 2011 11:39
  Ook in dit geval zal de minister van 'veilig geldbeheer' wel zeggen dat we aan de verliezen van het ABP kunnen verdienen. overigens, wie zwijgt stemt toe en dan heeft het ABP behoorlijk verlies geleden op fannie. Wat Apple betreft, wie koopt er nou apples voor 350 usd? helaas ging het steeds hoger dan gedacht. nieuwe ronde nieuwe kansen. of moeten we doen zoals de minister voor'veilig burgerschap het verwoord: minder bonnen uitschrijven maar wel duurder maken.
 2. [verwijderd] 15 februari 2011 14:53
  Ben niet zo zeker dat het gedaan is met Fannie. Zij vragen 25bp als verzekering, welke US bank gaat die business tegen die prijs willen overnemen ? En als die business niet wordt overgenomen komt de huizenmarkt nooit meer overeind. De rol van Fannie wordt duidelijk kleiner en duidelijk beperkter, maar schrijf het nog niet voor 100% af.
 3. [verwijderd] 15 februari 2011 16:39
  Ik zou ze ook nog niet afschrijven, het aandeel maakt serieuze bokkensprongen en als je het goed timed zijn er attractieve winsten te halen.
  De cijfers worden binnenkort verwacht en 't ziet er naar uit dat die gunstig zullen zijn, maar best nog wachten totdat de Q1 cijfers er zijn om een beter zicht op de situatie te hebben.
  In de low 0.3's is een ideaal instapmoment... IMHO
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Activision Blizzard 98,150 11 jun
  +0,460
  +0,47%
 2. Air France-KLM 4,598 16:48
  -0,056
  -1,20%
 3. Apple 127,350 11 jun
  +1,240
  +0,98%
 4. DEUTSCHE BOERSE AG 135,100 11 jun
  +1,500
  +1,12%
 5. Microsoft Corp 257,890 11 jun
  +0,650
  +0,25%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links