Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BNP Paribas IP kiest Europese aandelen

BNP Paribas Investment Partners blijft positief op aandelen. Volgens Joost van Leenders , beleggingsspecialist - allocatie & strategie bij BNP,  is de groeiverwachting van Europa ten opzichte van de VS verbeterd.

Bovendien denkt BNP Paribas dat de aandacht nu is gevestigd op Japan en Amerika.  Voornaamste reden hiervoor is de neerwaarts bijgestelde rating van Japans  staatspapier; de VS is mogelijk hetzelfde lot toegedaan. De Europese staatsschuldcrisis verschoof naar de achtergrond na geslaagde veilingen van Zuid-Europees schuldpapier.

Dit werkt in het voordeel van Europese aandelen.  Ruim genomen is de situatie in de eurozone volgens Van Leenders niet slechter dan elders.  De rente op Portugees schuldpapier blijft echter ‘onrustwekkend hoog’.

Tegenwind

Aandelen krijgen tegenwind van stijgende inflatie, verwachte renteverhogingen en een mogelijke stijging van de olieprijzen. Dit heeft betrekking op de situatie in Egypte en Tunesië. Als de onrust  groeit, kunnen de markten rekenen op klappen. BNP Paribas Investment Partners acht dit scenario echter onwaarschijnlijk. 

De flitsschatting van de inflatie in eurozone kwam met 2,4% boven het streefcijfer van twee procent, wat de kans op renteverhogingen vergroot. Obligatiemarkten hebben de rente op twee jaar opgetrokken. De index van het economisch sentiment blijft wijzen op een groei van meer dan 3%.

Deze groei zal volgens Van Leenders niet worden behaald:  ‘’Richtcijfers voor het terugdringen van de tekorten zullen misschien niet worden behaald zonder nog meer bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Ontgoochelingen kunnen op hun beurt resulteren in een nieuwe ronde van volatiliteit in de obligatiemarkten.’’

De portefeuille

De aandelenportefeuille van de bank is overwogen in Europa, Japan en de opkomende markten en onderwogen voor de VS.  BNP Paribas heeft de sterk onderwogen positie voor inflatiegelinkte obligaties afgebouwd.

"Wij blijven van mening dat de markt te inschikkelijk is wat de inflatie betreft, maar door de stijgingen van de olieprijzen en van de feitelijke inflatie begon deze trade stilaan tegen ons te werken.’’ BNP Paribas Investment Partners is nu onderwogen in de staatsobligaties. 

En omdat Europese aandelen momenteel beter gewaardeerd zijn dan Europees vastgoed, verkocht BNP ook het Europese vastgoed. Een onderweging voor Europa, een overweging voor Azië en een neutrale positie in de VS resulteren samen in een neutrale positie voor wereldwijd vastgoed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:30 Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links