Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rogers en de rente

Ik was gisteren bij de voordracht van Jim Rogers in de RAI. De grondstoffengoeroe wist een mooi betoog neer te zetten over waarom de prijzen van goud, zilver en olie eigenlijk alleen maar omhoog konden. Als het economisch goed gaat zullen grondstoffen in waarde stijgen vanwege een grotere vraag. Maar ook als het economisch slecht gaat, omdat de centrale banken dan geld zullen bijdrukken. Daardoor creëert men inflatie en worden ook weer de grondstoffen gekocht.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is het vaak dan ook. Grondstoffen vormen van oudsher één van de minst renderende beleggingen doordat er geen dividend of coupon op wordt uitgekeerd.

Over aandelen
Wat aandelen betreft is Rogers niet zo positief. "Buy low and sell high is all you can do." Tja, dat begrijp ik ook nog wel. Volgens de goeroe kan de Amerikaanse economie nog overeind blijven tot de volgende verkiezingen over achttien maanden. Obama zal er alles aan doen om de kiezer voor zich te winnen en daarom de economie blijven stimuleren. Is dit een voorbode voor QE3?

Wat betreft de januaribarometer kan het een gunstig jaar worden. De afgelopen maand is namelijk afgesloten met een positief rendement. Alle lichten staan op groen wat deze indicator betreft.

OHV-collega Erik Bakker, werkzaam aan de rentedesk, onderzocht daarbij het januari-effect voor de 10 jaars swap rente over de afgelopen twintig jaar. Dit is een rentederivaat (off-balance instrument) dat als referentie dient voor obligatieleningen. Dagelijks worden er miljarden in verhandeld.

Ook hier kwam het januari-effect sterk naar voren. Bij maar liefst 90 procent van de waarnemingen kwam het goed tot zijn recht. Indien de rente in januari stijgt, klimt die verder op richting eind december dat jaar. Vice versa geldt hetzelfde. Wat de rente betreft voorziet Jim Rogers ook een verdere klim. Probleem met Rogers is dat hij een tijdspanne heeft van tien tot twintig jaar. Het januari-effect ziet voor dit jaar al een verder stijgende tienjaarsrente.

RTL7 beursupdate besteedde dinsdag aandacht aan dit rentefenomeen. Voor actuele renteontwikkelingen kunt u terecht op de website van OHV.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente columns van Richard Abma

 1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
 2. okt '13 Zwak fundament 5
 3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 februari 2011 12:27
  de huizenmarkt bleek langere tijd een prima belegging waar rente op toe betaald moest worden... het argument dat grondstoffen geen rente of dividend opleveren raakt kant nog wal. Rente wordt geheven omdat geld zo ongeveer wetmatig aan waarde verliest! Vergelijk eens in hoeverre geld koopkracht verloor t.o.v. goud!

 2. [verwijderd] 2 februari 2011 12:33
  Richard,

  Je blijft vasthouden aan het januari effect. Koppig?
  Maak eens een correlatie grafiek zoals collega Corne en je ziet het heel duidelijk: er is een correlatie maar je kunt ook heel gemakkelijk de mist ingaan.
  Nog een mooie: AEX +2%, AMX -1% in januari. Verwachten we nu een grote winst voor 2011 op AEX en verlies op AMX? M.a.w. dat AEX en AMX in verschillende richtingen gaan bewegen? Zou kunnen maar lijkt me onwaarschijnlijk.

  Edwin
 3. [verwijderd] 2 februari 2011 13:35
  Grondstoffen leveren geen dividend, daarentegen zijn er analisten die aandelen aanbevelen die ook geen dividend uitkeren; dat is dan kennelijk geen probleem. Of bepaalde grondstoffen een goede belegging zijn is zoals gebruikelijk een kwestie van analyse. Valuta dalen in waarde en het beleid van de Fed is er vooral op gericht de aandelenmarkten te stimuleren (en de dollar te ontwaarden), ten gunste van de elite van Wallstreet.
 4. pcrs7 2 februari 2011 13:43
  "Grondstoffen vormen van oudsher één van de minst renderende beleggingen doordat er geen dividend of coupon op wordt uitgekeerd."
  Als dat zo zou zijn (over voldoende lange termijn) is de volgende arbitrage opdracht zonder enkel risico en levert gratis geld op:verkoop altijd alle grondstoffen aan iemand anders en steek het geld in obligaties. De ontvanger van de gronstoffen moet dat eigenlijk ook weer doen. Het is een raadsel wie de grondstoffen in handen houdt, hij maakt altijd verlies.
  In de realiteit gaat de prijs natuurlijk naar een niveau dat het wel aantrekkelijk wordt. Geen enkele asset class is te prefereren boven een andere. Staatsobligaties worden bijv. afgestempeld af en toe. Fiat geld wordt waardeloos.
 5. bert pit 2 februari 2011 17:04
  Die januari barometer, die kun je ook maken voor februari, maart etc. Ze zullen allemaal ongeveer hetzelfde resultaat geven, afgezien van één of twee maanden rondom de zomer.

  En de verklaring is eenvoudig: in die 30 jaar hebben we circa 25 opgaande jaren gehad en 5 neergaande.

  Het zou beter zijn om zoiets te meten vanaf 1997, toen stond de AEX op hetzelfde niveau als nu. Dan kom je aan 6 X fout en 9 X goed. Een heel ander resultaat.
 6. hans42nl 2 februari 2011 20:02
  Vandaag in Antwerpen werd J.R. ook gevraagd of het moreel wel verantwoord is te handelen in commodities , met name voedsel. JR gaf een aalglad antwoord: er zal voedsel gebrek ontstaan omdat vele miljoenen boeren stoppen met boeren. De vergoeding voor de vele uren is niet lonend. En daardoor ( en het gebrek aan bijen) zal gebrek aan voedsel ontstaan. Met die constateringen ben ik het wel eens. Echter de boeren worden niet beter van hogere prijzen : Neem pattatters. De boer kreeg vorige jaren ongeveer 8-10cnt per kilo, wij betaalden 2 jaar geleden 50 cent en nu een euro. Waar blijft dat geld? Niet bij de boeren , maar bij de commodities handel? Als we boeren willen steunen, laten we maar eens per maand bij de boer gaan kopen, voor 40 cnt per kilo, daar wordt de boer beter van en ook de consument. De EU lijkt dit nu ook eindelijk door te krijgen.
 7. johjoh 2 februari 2011 20:31
  quote:

  hans42nl schreef op 2 februari 2011 20:02:


  Vandaag in Antwerpen werd J.R. ook gevraagd of het moreel wel verantwoord is te handelen in commodities , met name voedsel. JR gaf een aalglad antwoord: er zal voedsel gebrek ontstaan omdat vele miljoenen boeren stoppen met boeren. De vergoeding voor de vele uren is niet lonend. En daardoor ( en het gebrek aan bijen) zal gebrek aan voedsel ontstaan. Met die constateringen ben ik het wel eens. Echter de boeren worden niet beter van hogere prijzen : Neem pattatters. De boer kreeg vorige jaren ongeveer 8-10cnt per kilo, wij betaalden 2 jaar geleden 50 cent en nu een euro. Waar blijft dat geld? Niet bij de boeren , maar bij de commodities handel? Als we boeren willen steunen, laten we maar eens per maand bij de boer gaan kopen, voor 40 cnt per kilo, daar wordt de boer beter van en ook de consument. De EU lijkt dit nu ook eindelijk door te krijgen.

  Wat Jim in A'dam zei dat de politici de handelaren beschuldigen van het opdrijven van de prijzen van voedsel maar dat de prijzen nu zo laag zijn dat heel veel boeren b.v. in een land als india niet kunnen rondkomen en ermee ophouden. Ook hier in Nederland betaalt de consument belachelijk lage prijzen voor zijn voedsel terwijl tegelijkertijd boeren de grootste moeite hebben om quit te spelen. Tenslotte als je zijn ETF bekijkt zie je dat die heel gespreid is over allerlei commodities, ik denk dat de kans van het opdrijven van een bepaalde commodity daardoor klein is. Daarentegen zullen er altijd partijen zijn zoals Morgan Stanley die wel degelijk er op uit zijn om de prijs van een bepaalde commodity te manipuleren of zelfs een monopolie over de markt van een commodity te verkrijgen.

  canadiansilverbug.blogspot.com/2009/0...
 8. forum rang 4 france 3 februari 2011 09:59
  Aardige man die Jim Rogers.

  Zijn fonds werd door de organisator van het evement de RBS de hemel in geprezen maar kijk je naar het rendement sinds aanvang 5 jaar geleden dan had een spaarrekening je rijker gemaakt dan zijn fonds dus zo geweldig is het allemaal niet.

  Verder kraakte Jim het korte termijn beleggen van zijn gastheer, het was volgens de inleider van de RBS "TURBO TIJD", ik dacht meteen aan koffie.

  Aan de hand van wat grafieken en lampjes, instap/uitstapmomenten werd duidelijk gemaakt dat hier toch enorme kansen lagen voor de serieuze belegger, de helft van de beleggers in de zaal was over de 60.

  Ja ja, je kon zelfs de hele dag handelen in die Turbo's van de RBS.
  Wij houden U de hele dag op de hoogte met aan en verkoopmomenten.

  Dus achter het scherm lieve mensen, liefst de hele dag want het is
  TURBO TIJD!

  Tjongejonge wat een drama die RBS, Jim Rogers maakte veel goed en de grond gelijk met het voorprogamma, zijn gastheer.

  mvg, hilarisch.


  PS, IEX bedankt voor de uitnodiging, het was allleraardigst.

 9. [verwijderd] 3 februari 2011 10:30
  Dank voor de feedback, nemen we zeker mee voor een volgende keer. Blij om te horen dat de presentatie van Jim in de smaak viel. Ga graag de discussie aan over lange-termijn vs korte-termijn beleggen; ben persoonlijk van mening dat beide goed te combineren zijn. Zoals Rogers zegt: het is maar net waar je zelf het beste gevoel bij hebt. In dat kader is het ook het boek van Victor Spereandeo (alias Trader Vic) aan te bevelen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: grondstoffen, Jim Rogers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare