Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurofrank in downtrend

Belofte maakt schuld. Vandaag maak ik een uitstapje naar het valutapaar euro - Zwitserse frank.

Downtrend! Dat is de eerste reactie die bij mij opkomt als ik de grafiek van de eurofrank eurofrank bekijk, zowel de week- als de daggrafiek. Is er dan helemaal niets positiefs te melden en kan het valutapaar alleen maar lager?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Glijvlucht
Ik begin met de weekgrafiek. Allereerst merk ik op dat de verzwakking van de euro tegen de frank niet iets is van de laatste tijd. Na een top in 2007 is een geleidelijke glijvlucht gestart die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Het was dan ook in 2007 dat de indicator voor de laatste keer een overbought-notering wist te zetten. Het jaar 2009 kan omschreven worden als een stabilisatiejaar, maar aan het einde van dat jaar kreeg de huidige neerwaartse golf een vervolg.

Mijn neerwaartse trendkanaal begint dan ook bij de start van deze vervolgbeweging. Bestudering van dit trendkanaal levert een eerste aanknopingspunt op.

In de achterliggende zes weken heeft de koers weer sterk onder druk gestaan. Deze dalende beweging kan ik ook omschrijven als een nieuwe poot binnen het dalende trendkanaal. Met de huidige koersvorming is het valutapaar echter aangekomen bij de onderkant van dit trendkanaal (zie groene pijl koers).

Hogere bodems in RSI
Vaste lezers weten dat ik in mijn analyse ook vaak de RSI betrek. De RSI loopt onder de koersgrafiek mee en bestudering van de indicator levert een tweede aanknopingspunt op.

Sinds de start van het neerwaartse trendkanaal eind 2009 liggen de bodems in de indicator steeds iets hoger: positieve divergentie. Daarnaast nadert ook de indicator de steunlijn die onder de bodems kan worden getrokken.

De weekgrafiek levert dus een technisch beeld op dat de koers weliswaar gevangen zit in een neerwaartse trend, maar dat koers en indicator in de buurt staan van steunlijnen. Daarnaast is er een groeiende positieve divergentie tussen koers en indicator.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Downtrend
De daggrafiek over 2010 laat een beeld zien dat linksboven begint en momenteel rechtsonder fluctueert: een downtrend.

Vrij recent lijkt deze beweging zelfs een nieuwe impuls te hebben gekregen met de daling tot onder de zone 1,2800. In de indicator kan een trendlijn getrokken worden over de recente toppen.

Het betreft de toppen die samenvallen met de koersontwikkeling in de achterliggende zes weken waarover ik het hierboven reeds had. De indicator fluctueert nog netjes onder haar weerstandslijn.

Nieuwe bodem
Een klein lichtpuntje is echter het feit dat met de daling van gisteren terug naar de meest recente dieptepunten de indicator op hogere niveaus stabiliseerde. Hiermee ontstaat een situatie dat zich in de komende dagen een drie-uit-vier set-up voor de RSI kan ontwikkelen.

Dit is slechts een klein technisch lichtpuntje en moet zich nog verder ontwikkelen. Op basis van de weekgrafiek kunnen wat technische elementen worden aangehaald dat er rond 1,2400 een nieuwe (tijdelijke) bodem ontstaat.

De vorm waarin dit de bodem ontstaat zou goed kunnen verlopen via het drie-uit-vier scenario voor de indicator. Voor alle duidelijkheid kan een stijging vooralsnog slechts worden omschreven als een nieuwe opwaartse poot binnen het bredere neerwaartse trendkanaal.

Nieuwe posities
Voordat aan een echte bodem mag worden gedacht moet de koers zich eerst boven 1,2800 uit werken. Zolang de koers onder 1,2800 staat mogen huidige baisseposities op langere termijn worden gehandhaafd.

Om op dit moment nieuwe baisseposities in te nemen lijkt echter iets riskant vanwege de situatie op de weekgrafiek. Een test van 1,2800 lijkt namelijk niet geheel uitgesloten en dan zou dat na gebleken weerstand in die zone een beter moment zijn om short te gaan.

Het spelen van longs naar 1,2800 is op dit moment uitermate speculatief en alleen weggelegd voor durfals.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 december 2010 11:56
    Ik begrijp hier helaas weinig van.
    Ligt het aan mij dat ik de ene dag een positieve trend in uw commentaar bespeur en de volgende dag gewoon zonder toelichting weer een negatieve?
    Mag het iets concreten met verwijzing waaromm er steed sweer een ander standpunt wordt ingenomen. Dan liever maar even geen standpunt
  2. [verwijderd] 29 december 2010 12:26
    quote:

    ikkeut7bej schreef op 29 december 2010 11:56:

    Ik begrijp hier helaas weinig van.
    Ligt het aan mij dat ik de ene dag een positieve trend in uw commentaar bespeur en de volgende dag gewoon zonder toelichting weer een negatieve?
    Mag het iets concreten met verwijzing waaromm er steed sweer een ander standpunt wordt ingenomen. Dan liever maar even geen standpunt

    De TA van vandaag gaat over een andere valutapaar.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links