Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Flinke analistensuccessen

“Flinke misser analisten” kopten een aantal kranten vanmorgen. Interessant, zo aan het einde van het jaar: bij gebrek aan nieuws even lekker analisten afzeiken. Als voorbeeld wordt BAM genoemd.

Een jaar geleden waren analisten erg enthousiast over dit aandeel en uiteindelijk bleek BAM het slechtste AEX-aandeel te zijn. Maar aan zo'n vlak verhaal heb ik niet genoeg aan. Er wordt al genoeg gebrabbeld in de beurswereld. Feiten wil ik. Waar zijn die gegevens op gebaseerd?

Die gegevensbron kwam niet in de artikelen naar voren. Dus ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Ik heb uit Rimes de adviezen van de analisten van een jaar geleden geplukt. De IBES-database geeft een cijfer:

  • als alle adviezen koopadviezen zijn, krijgt het aandeel een 100
  • als alle adviezen verkoopadviezen zijn, krijgt het aandeel een –100
  • als het aantal koopadviezen gelijk is aan het aantal verkoopadviezen, krijgt het aandeel een 0

Goed ingeschat
Uit deze data valt me gelijk op dat vrijwel iedereen Wessanen op een verkoop had staan en dat Wessanen het afgelopen jaar 31% gedaald is. Jammer dat dat niet in de krantenkop staat.

Heeft u ooit wel eens een positieve krantenkop gezien, zoals: "Flinke successen analisten"? Nee dat is geen nieuws. Analisten waren trouwens even enthousiast over Cruccel als over BAM. Crucell steeg 71%.

Toegegeven ik ben ook kritisch naar analisten toe. Maar ere wie ere toekomst. De analisten hebben het afgelopen jaar de koersbewegingen juist vrij goed ingeschat. Er is namelijk een aardige positieve correlatie tussen de adviezen en de performance over 2010. Ergo hoe positiever de analisten waren hoe sterker de koersstijging.

Op de grafiek ziet u op de liggende as de performance per aandeel staan. Op de staande as staat het saldo van alle koop- en verkoopadviezen. Er is 1 aandeel dat op 100 staat (dat betekent dat er alleen maar koopadviezen op waren): Logica

En daar was maar één advies over, daarom heb ik in het lijstje ook het aantal adviezen vermeld. Maar dat ene advies was overigens wel goed. Logica steeg het afgelopen jaar met 20%. U ziet dat er een opgaande lijn is en dat betekent een positieve correlatie tussen de adviezen en de performance.

Het zal ook wel eens andersom zijn, maar in 2010 hadden ze het gewoon goed gezien. Kijk en dat soort feiten kunt u nou op iex.nl lezen!


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 december 2010 14:38
    u begint er zelf over...

    Volgens v Zeyl kwam er geen recessie in Nl of VS en die kwam er wel.
    Volgens v Zeyl was het duitse sprookje maanden geleden over terwijl duitsland nu dec2010 nog prima gaat.
    Volgens v Zeyl in maart 2010, zou Japan weer goed gaan draaien omdat de Nikkei nu eenmaal op z'n laagst stond en wel een keer moest gaan stijgen, de andere keer liep hij hard achter Faber aan .9maanden later staan we nog even hoog na eerst weer goed gezakt te zijn, nogal dood geld die investering.

    Tja , knap hoor, om bij de 3 grootste economiën fout te zitten: omdat u toch zo consequent niet goed zit, hebben we er toch wat aan

    finance.yahoo.com/q/bc?s=^N225
  2. forum rang 5 DNFTT 27 december 2010 14:41
    Corné, het aantal keren wat je als analist gelijk krijgt doet er zo weinig toe...
    Het is natuurlijk leuk je gelijk opgespeld te krijgen, maar als dat resulteerd in een rendement van een paar procentjes dan vind ik dat niet echt een verdienste -in ieder geval niet als de adviezen beroepsmatig worden opgesteld-.

    Mijn hoogste rendement dit jaar is echter wel uit BAM gekomen, niet door analyses te volgen maar door de durf om te VERkopen...

    Alles bij elkaar heb ik met wat korte termijn winstnemingen weer een erg mooi langetermijn rendement.
  3. forum rang 5 DNFTT 27 december 2010 14:58
    Corné, je kunt als analist wel 100 keer je gelijk krijgen, maar als het eindresultaat niet klinkend is.... wat is dat gelijk dan waard??

    Persoonlijk ben ik van mening dat beroepsmatig opgestelde analyses erg zwaar afgerekend mogen worden, je laat een timmerman, loodgieter, slager en belastingadviseur toch ook werkzaamheden voor je doen omdat je verwacht dat zij daar meer vaardigheid en kennis voor in huis hebben dan jezelf hebt....

    Maar eerlijk is eerlijk, het hoogste individuele rendement heb ik dit jaar gemaakt op ....BAM.... maar voornamelijk door mijn lef om te VERkopen.
    Er zijn dit jaar zo links en rechts nog wat meer aandelen sneller uit de portefeuille verdwenen dan de bedoeling was -verkoop wegens bewezen diensten-
    Per saldo is het rendement toch weer veel mooier dan ik had durven dromen is mijn bescheiden analyse achteraf...
  4. [verwijderd] 27 december 2010 17:09
    het vak van analist is nmm zwaar overschat en dus overbodig/// hoeveel malen komt het niet voor dat een analist een advies wijzigt,nadat !!! resultaten bekend zijn geworden,handig zou zijn om aan de hand van gedegen onderzoek op voorhand een advies te wijzigen en als er geen cijfers vestrekt mogen worden vlak voor bv kwartaal resultaat dan bevestigt dit mijn stelling van overbodigheid.
    Goed lezen en zelf conclusies trekken voorkomt veel ergernis en de schuld van falen ligt altijd bij jezelf!!
  5. forum rang 6 marique 27 december 2010 19:24
    quote:

    Corné van Zeijl schreef:

    "Toegegeven ik ben ook kritisch naar analisten toe. Maar ere wie ere toekomst. De analisten hebben het afgelopen jaar de koersbewegingen juist vrij goed ingeschat. Er is namelijk een aardige positieve correlatie tussen de adviezen en de performance over 2010."
    Ik geef CvZ groot gelijk dat hij tegengas geeft op dat kulbericht in FD.
    Steeds weer wordt de denkfout gemaakt dat analisten kunnen voorspellen. Dat is niet zo. Analisten kunnen uitleggen en verklaren wat er in het verleden is gebeurd. Niks meer en niks minder. Daarnaast kunnen analisten, net als elke andere belegger, een idee of een visie hebben.

    Een zelfbenoemde expert die iets denkt te kunnen voorspellen is geen analist. En eigenlijk ook geen goeroe, zoals vaak wordt gedacht. Want een goeroe is een wijze leermeester. En een wijze voorspelt niet maar geeft duiding.

    Ik vind het trouwens een beetje raar dat enkele posters hier CvZ verwijten foute ´voorspellingen´ te hebben gedaan.
    Allereerst is CvZ geen analist, maar fondsbeheerder. In die functie wordt hem te pas en te onpas om zijn mening gevraagd. Dat journalisten, kijkers, lezers enz. die mening als ´voorspelling´ vertalen, kun je moeilijk CvZ verwijten.
  6. [verwijderd] 27 december 2010 19:41
    quote:

    meermetminder schreef op 27 december 2010 14:38:

    u begint er zelf over...

    Volgens v Zeyl kwam er geen recessie in Nl of VS en die kwam er wel.
    Volgens v Zeyl was het duitse sprookje maanden geleden over terwijl duitsland nu dec2010 nog prima gaat.
    Volgens v Zeyl in maart 2010, zou Japan weer goed gaan draaien omdat de Nikkei nu eenmaal op z'n laagst stond en wel een keer moest gaan stijgen, de andere keer liep hij hard achter Faber aan .9maanden later staan we nog even hoog na eerst weer goed gezakt te zijn, nogal dood geld die investering.

    Tja , knap hoor, om bij de 3 grootste economiën fout te zitten: omdat u toch zo consequent niet goed zit, hebben we er toch wat aan

    finance.yahoo.com/q/bc?s=^N225
    Ik beveel je aan contrair te gaan op de adviezen van Corné, dan moet je wel succesvol met beleggen zijn.
  7. forum rang 7 wiegveld 27 december 2010 21:50
    Ook als je apen laat kiezen zal het best wel goed gaan. Vraag is of de analisten de beste fondsen hebben voorspeld en dan is denk ik het antwoord NEEN. Dan hadden ze je begin 2010 geadviseerd euro's te wisselen in Australische dollars en Zwitserse franken en goud/zilver.
    In euro's ben je alleen armer geworden.

    De veelheid en vaagheid aan adviezen van de analisten laat zien dat het niet meer is dan een poppenkast, die over 5-10 jaar voorbij is.
  8. forum rang 5 DNFTT 27 december 2010 22:20
    Marique,

    Over de positie van Corné kan ik niets toevoegen, daar kan ik met jou in meegaan... maar de nogal verzachtende beoordeling van de analisten deel ik niet; er worden 'voorspellingen' rondgezonden vergezeld van prognose's, adviezen, tijdlijnen en harde koersdoelen.
    Een compleet beeld dus en daar MAG je de dames en heren analisten (al dan niet zelfbenoemd) weldegelijk op beoordelen...
  9. forum rang 6 marique 27 december 2010 23:04
    quote:

    japio,o schreef op 27 december 2010 22:20:

    er worden 'voorspellingen' rondgezonden vergezeld van prognose's, adviezen, tijdlijnen en harde koersdoelen.
    Een compleet beeld dus en daar MAG je de dames en heren analisten (al dan niet zelfbenoemd) weldegelijk op beoordelen...
    japio,o,
    Ben het met je eens dat je zgn beursexperts op hun uitspraken mag beoordelen. Maar er is een groot verschil tussen analyse, veronderstelling, visie, verwachting, aan de ene kant en de 'vertaling' naar voorspelling aan de andere kant.

    Begrijp me goed, ik heb niks met analisten e.a. ongeregeld volk. Over hun uitspraken is mijn opvatting in het algemeen: dom of gelogen uit eigen belang. Want de meesten ervan staan in loondienst en spreken dus de taal van hun baas (die iets wil verkopen) of ze zijn zelfstandig en dan willen ze ook iets verkopen.

    Heb helaas de indruk dat de beroepsgroep in zijn geheel weinig moeite doet om het niet al te beste imago te verbeteren. Sommigen blijven met een stalen gezicht de grootsts mogelijke onzin verkopen. Maar het is ook altijd nog zo: geen predikers zonder gelovigen.

16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links