Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Never sell a strike"

Het Engelse beursgezegde never sell a strike is wat mij betreft van toepassing op TNT. De Nederlandse postactiviteiten van TNT hebben namelijk te kampen met stakingen. Volgens het gezegde moeten beleggers nooit aandelen verkopen vanwege een staking.

Als aandelenman, maar ook privé, ben ik tegen stakingen. Volgens mij schieten de betrokken vakbonden zich in hun eigen voet. Het zou me niet verbazen als TNT Post straks gaat melden dat er meer mensen moeten afvloeien dan eerst was verwacht.

Namelijk, de consument zou wel eens sneller meer per email kunnen gaan verzenden dan waarop is gerekend (7 tot 9% minder postvolume per jaar). In dergelijke gevallen is vaak te zien dat consumenten die last van stakingen hebben vindingrijk zijn en via allerlei bypasses er toch wel voor zorgen dat niets ontregeld wordt.

Als het openbaar vervoer staakt gaan we met de fiets of meer carpoolen. In het geval van een poststaking gaan we naar de concurrent (kan sinds 1 april 2009 in Nederland), of we verzenden per email of helemaal geen kerstkaarten dit jaar. Immers, er is een goed excuus en we besparen nog geld uit ook.

Oplossing van TNT
Het lijkt mij logisch dat postbode geen fulltime baan meer is; de meeste postbodes hebben er toch al baantjes bij. Overigens heeft TNT Post vorig jaar veel minder ontslagen in het vooruitzicht gesteld, maar dan moesten de salarissen omlaag. Niet leuk, maar wel noodzakelijk lijkt mij.

TNT Post heeft in eerste instantie een oplossing aangeboden die voor een langere tijd duidelijkheid biedt aan alle betrokkenen. Daartoe was TNT Post bereid de huidige CAO die eind 2011 expireert, te verlengen tot eind 2013 middels een loonsverhoging van 0,5% in 2012 en 1% in 2013.

Tegelijkertijd zou het aantal van 3100 gedwongen ontslagen teruggebracht worden naar 2550. Daar bovenop zouden nog eens 300 medewerkers tijdelijk hun baan behouden.

Redelijk doorzichtig
De vakorganisaties CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV waren echter niet bereid CAO-afspraken voor de toekomst te betrekken bij het zoeken naar een oplossing voor nu. De vakbond BVPP heeft aangegeven het voorstel aan haar leden te willen voorleggen.

Nu wil ik helemaal niet voor de werkgever opkomen maar dit is wel erg doorzichtig en makkelijk in te koppen door vakbonden. Immers, dit is nog een tamelijk arbeidsintensieve aangelegenheid, waar geen internationale concurrentie is. Hoeveel kansen hebben vakbonden bij het internationale bedrijfsleven?



Tijdsperiode grafiek: 

Waarom houden?
Waarom moet u nu geen aandelen TNT verkopen? TNT heeft internationale aandeelhouders en is een van de weinige AEX-fondsen waarvan nog maar minder dan 10% van de aandelen in Nederlandse handen zijn.

De opsplitsing tussen een overwegend Nederlands bedrijf gericht op consumenten (post en pakjesverzending) en een internationale express-onderneming gericht op bedrijven (B2B) is een juiste zaak. De synergie is gering en de groeivooruitzichten bij Express zijn uitstekend.

Het management spreekt over een verdrievoudiging van het bedrijfsresultaat in 2015 (circa 950 miljoen euro). TNT Express heeft het hoogste marktaandeel (business-to-business) in Europa en is zeer goed vertegenwoordigd in Azië (China) en Latijns-Amerika (Brazilië).

TNT Express is een interessante overnamekandidaat voor zowel Deutsche Post (DHL), UPS en Fedex. En wat TNT Post betreft, de nationale postmarkten gaan liberaliseren en de overheden gaan zich hoe langer hoe meer terugtrekken.

TNT Post is al efficiënter dan Royal Mail, La Poste of de Belgische Post en kan deze voorsprong mogelijk benutten. De winstontwikkeling van TNT Post kan de komende jaren wat tegenvallen door herstructureringslasten en hogere pensioenlasten maar in 2015 wordt toch min of meer hetzelfde bedrijfsresultaat verwacht als nu (circa 335 miljoen euro), dankzij kostenbesparingen.

Waardestijging
Een interessant detail is dat TNT Post een belang van bijna 30% houdt in TNT Express (dit heeft te maken met IFRS-accounting, anders zou Post na de splitsing een negatief eigen vermogen hebben gehad) en dit kan wel eens snel meer waard worden.

Na goedkeuring van aandeelhouders zijn er medio 2011 twee ondernemingen:

  1. TNT Post, een waardeonderneming (value), die inspeelt op de liberalisatie van postmarkten in Europa (of een efficiënt puur Nederlands postbedrijf wordt)
  2. TNT Express, een groei-onderneming, die inspeelt op de globalisering omdat hoe langer hoe meer bedrijven activiteiten outsourcen.

Vandaag is TNT de grootste daler in de AEX-index (koers 19,50 euro); volgend jaar om deze tijd is de som van de twee koersen (Post en Express) hoger! Wedden?


Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2010 18:12
    Ik denk dat ze over een jaar niet eens meer genoteerd staan ;)
    Het is met de splitsing straks een mooi hapklaar brokje. De splitsing, zo werd nadrukkelijk gezegd, vormt geen hindernis bij een eventuele overname. TNT heeft zich ook al min of meer in de etalage gezet en zo is het dus wachten op de Kerstman.
  2. hava 14 december 2010 12:49
    De Nederlandse overheid heeft TNT op een achterstand gezet ten opzichte van de concurrenten. In Nederland is de postmarkt al geliberaliseerd terwijl de andere EU landen dat niet, of veel later, hebben gedaan. Hierdoor kreeg TNT op de eigen markt met concurrenten te maken en kon ze niet op de andere markten beginnen. In een toch al krimpende markt wordt nu door verschillende aanbieders minder post bezorgd, heel inefficient. TNT kreeg bovendien door de overheid allerlei voorwaarden opgelegd, zoals iedere dag bezorgen, waar de concurrenten geen last van hebben. Door bezorging per stuk te betalen wordt in feite het minimumloon door de concurrentie ontdoken. Op deze wijze wordt door de Nederlandse overheid een Nederlands bedrijf achtergesteld ten opzichte van buitenlandse bedrijven.
    Hoe dwaas kun je zijn zoiets te doen, geen enkel ander EU land handelt op deze wijze. Duitsland, Frankrijk en ook Groot Britannie zullen dat niet doen. De opmerking dat de markt krimpt is daarom weinig relevant. De nationale uitverkoop door oneerlijke concurrentie gaat onverminderd door. De energiebedrijven zijn al weg en dan nu de post, terwijl Nederlandse bedrijven geen eerlijke kans krijgen op de buitenlandse markt. Nederland is straks voor vitale voorzieningen afhankelijk van het buitenland.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links