Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boeken buy-out

Ruim twee maanden geleden tipte ik de Amerikaanse boekenketen Borders Group (New York: BGP). Deze onderneming is volop in het proces van het omzetten van het strategische model: be less like a bookstore chain.

De boekenverkoper wil naast de traditionele boekenrekken ook winkelruimte wijden aan aanverwante producten en speelgoed om de structurele afname van de fysieke boekenverkopen tegen te gaan.

Borders Group kwam vorige week groot in het nieuws: de tweede boekenketen van Amerika wil zijn grote concurrent Barnes and Noble overnemen. Is dit goed nieuws?

Fusievoordelen
Borders Group heeft ruim 1000 boekenwinkels in de Verenigde Staten, Barnes and Noble heeft er ruim 750. Een fusie zou bijna een verdubbeling van het aantal winkels opleveren.

Hiermee heeft de combinatie grotere slagkracht in de prijsafspraken die gemaakt worden met uitgeverijen. Dit zal een positieve impact hebben op de marges van de samengevoegde boekenreuzen.

Daarnaast zal er overlap bestaan in de aanwezigheid van winkels in drukke winkelcentra. Het sluiten van deze winkels levert kostenvoordelen op en daarnaast een afname van directe concurrentie in deze gebieden.

1 + 1
Belangrijker is nog dat de samengevoegde onderneming naast de traditionele brick-and-mortar boekenketen zijn aanwezigheid in de digitale boekenmarkt sterk kan vergroten. Borders Group is via een investering in het bezit van een bedrijf dat digitale boeken verkoopt.

Barnes and Noble heeft een eigen e-reader in productie. Deze twee elementen samen zouden een typisch voorbeeld kunnen zijn van 1 + 1 = 3. Daarmee kan de concurrentie worden aangegaan met de online boekenverkoper Amazon.

Hiermee vergroot Borders zijn bestaansrecht in de digitaliserende maatschappij.

Online bedrijfsmodel
Ik ben bijzonder positief over de plannen van Borders om zijn concurrent in te lijven. Door de afname van de concurrentie zal de onderneming hogere winsten kunnen behalen waardoor de nieuwe boekenreus meer financiële middelen kan investeren in de transitie naar een partieel online bedrijfsmodel.

Borders Group is te koop tegen slechts 50% van de boekwaarde. Wanneer de overname doorgaat is dit een veel te lage waardering voor een harmonieuze combinatie van een traditionele boekenketen en een internetbedrijf.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van het HEK European Value Fund en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2010 12:06
    Interessant dat er meteen wordt gesproken over een grotere inkoopkracht, terwijl dat vooral een theoretisch model is en in de praktijk totale onzin. Ik wil dhr. Huibers dan ook aanraden het drama Ahold nog eens goed te lezen van Jeroen Smit. Albert Heijn is de grootste supermarkt, maar had jaren veel slechtere inkoopvoorwaarden dan de concurrentie. Hoe groter de organisatie, des te minder, arroganter en vooral luier de medewerkers.

    Tevens, als je weet hoe de boekeninkoop werkt, weet je dat er limieten zitten aan de marges die voor elke middelgrote boekenketen al op de max zitten. Daar is 0 euro winst te behalen, wel een hoop extra kosten omdat een grote organisatie nu eenmaal altijd logger wordt.

    Wat de e-reader betreft: daar ligt mogelijk een kleine kans, maar ook daar heb ik mijn twijfels bij. Dat is vooral hele korte termijn, op het eind is alles dat niet eenvoudig en open is een verliezer.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links