Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bovespa's low

Wanneer wij koersbewegingen op de Europese beurzen wantrouwen, nemen we voor bevestiging een kijkje bij onze Amerikaanse evenknieën. En wanneer de Amerikanen zich unheimisch voelen over een beweging nemen ze een kijkje op onze beurzen.

Niet altijd, want als het beeld op de beurzen de Amerikanen niet bevalt, dan kijken ze naar de Aziatische markten. Als ze dat ook niet bevalt, dan concentreren ze zich op andere dingen zoals grote Amerikaanse aandelen, de bondmarkt of de beweging van de dollar.

Ze kiezen waar ze zin in hebben als het maar rechtvaardigt wat zij van plan zijn en dat is vaak stijgen. Natuurlijk is dit een boute stelling, en het is zeker niet sluitend, maar ja dat is vaak het geval met stellingen.

Braziliaanse Bovespa
En dan nog deze stelling: door gebrek aan economische rechtvaardiging op het gebied van groei, afzetmarkten, bestedingsruimte van de wereldbevolking et cetera hebben de financiële markten afgelopen twee jaar meer en meer steun gezocht in de beweging van beurzen van de BRIC-landen.

In mindere mate van de beurzen in India en Rusland, maar des te meer van de beurzen in Brazilie en China. Ik heb de afgelopen tijd afgevraagd hoe het met die beurzen gesteld is nu er volop gesproken wordt van een eindejaars- of kerstrally.

De komende tijd zal ik de beurzen van de BRIC-landen onder de loep nemen. Ik begin bij de B van BRIC, namelijk de Bovespa van Brazilië.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Valse uitbraak
Het kortetermijnbeeld van de Bovespa is niet zo mooi, zeker niet na de koersval van gisteren waarmee een lagere top is gerealiseerd en een pullback naar de gebroken kortetermijntrendlijn is beëindigd.

Hiermee is de opwaartse uitbraak van begin november tenietgedaan en is het dus een valse uitbraak. Althans voor beleggers die bullish zijn. Voor de beren is het mislukken van de uitbraak juist een verkoopsignaal.

De verwachting is dat er nu aanval volgt op de low van begin deze maand. Zolang de hoogste koersen van gisteren niet geslecht wordat is er geen reden tot twijfel bij de pessimistische beleggers en is er geen reden tot aanname van een een nieuwe aanval op de highs van november.

Is het dan over in Brazilie? Nooit meer nieuwe highs en een samba die in een limbo verandert. Die vraag beantwoord ik aan de hand van de langetermijngrafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen bodem
De langetermijntrend die gestart is voordat de Amerikaanse en Europese beurzen überhaubt een bodem wisten te vormen in 2009 is in ieder geval in gevaar. De daling die vorige week eindigde heeft exact de langetermijnuptrend getest en laat geen ruimte voor een verdere daling.

Dus als ik de kortetermijnbeweging onder de lows van vorige week zie uitkomen is het ontstaan van de downtrend op korte termijn een voorbode geweest voor het breken van de uptrend op lange termijn.

Is dit reëel? Nou, best wel gezien de ontwikkeling van de RSI op beide time frames. In beide gevallen beweegt de RSI zich nog lang niet in oversold-gebied en is er geen indicatie voor bodemvorming te ontdekken.

Sterker, op de daggrafiek valt zelfs te concluderen dat de RSI zich in de bear market range heeft begeven (voor wie dit te technisch is wil ik dit best uileggen, maar ik denk dat we dat los moeten doen van deze column).

De komende dagen wordt het duidelijk of de daling zich voortzet. Als dat het geval is, wordt het oppassen. Misschien ook wel bij de Amerikanen en daardoor ook bij ons.


Gökhan Erem is DGA van LeoMont B.V. Deze onderneming houdt zich bezig met het verlenen van een divers scala aan financiële diensten ten behoeve van particulieren en professionele partijen. Voordat hij met LeoMont van start ging was Erem werkzaam bij een aantal toonaangevende Nederlandse financiële instellingen.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.

Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Erem geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column.Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

BRIC

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BRAZILIE-Ibovespa

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
KayGee2
0
Haha, die zit, een boute stelling. da's een stelling neergezet met heel veel bouten.
Met Effekt
0
Ik ben niet zo'n lijnentrekker. Ik heb de braziel tracker al lang en met plezier. ALs ik een 5jr grafiek neem
finance.yahoo.com/q/bc?t=5y&s=EWZ...
Dan is er niets aan de hand. Vooral niet vergeleken met de S&P500
[verwijderd]
0
ok ok brievenbus en kaygee2, Confiteor Lector omnipotenti,quia peccavi
nimis cogitatione, verbo et opere:
mea culpa,mea culpa,mea maxima culpa.
Oftewel (typ)foutje, bedankt!
ps. ik zal het de reactie op het hart drukken.
[verwijderd]
0
@Meteffect, ja dat is ook zo, er is ook (nog) niks aan de hand. Het lijkt me alleen zonde om eventuele winsten van die tracker niet te beschermen. Wat ik heb gepoogd te doen is een grens aan te geven waaronder kritisch omgegaan dient te worden met posities in dit item. Even een uitstapje naar de lijnentrekkerij. De lijnen zijn niets meer dan hulpmiddelen om te bepalen of een proces van stijging, om welke reden dan ook, de ingeslagen richting blijft volgen of dat er een verandering t.o.v. de voorgaande situatie in ontwikkeling is. Dus kort gezegd, een meting van de marktontwikkelingen aan de hand van prijsvorming. Dank voor de reacties.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: BRIC

Column door: Gökhan Erem

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gesponsorde links