Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aantrackelijke beleggingen

De verminderde activiteit van Nederlandse partijen in de openbare markt van gestructureerde producten geeft buitenlandse aanbieders kansen. Vooral Barclays zien we de afgelopen maanden met nieuwe emissies. Jammer genoeg worden die niet altijd doorgezet. Onlangs bracht de Britse bank de Agri Protect Note naar de markt, waar ik redelijk positief over was. De bank trok de emissie echter in.

Deze week probeert de bank het opnieuw met een note die op een geheel andere wijze aan zijn rendement moet komen. Het is een originele synthese tussen de Variabele Coupon Notes en Memory Coupon Notes die de afgelopen maanden in de markt werden gezet.

De onvermijdelijke opkomst van de ETF
In deze column besteed ik in de regel aandacht aan gestructureerde producten. De laatste tijd worden Exchange Traded Funds (ETF’s) steeds populairder. Dat is niet verwonderlijk als we naar de oorspronkelijke karakteristieken van deze productcategorie kijken. De tracker volgt tegen lage kosten een index. Dit kan een aandelenindex zijn, maar ook grondstoffen, obligaties of vastgoed.

Naast de eenvoud is het aantrekkelijke van de ETF dat op een makkelijke manier breed gespreid wordt belegd. Tal van onderzoeken geven aan dat actief beheerde beleggingsfondsen doorgaans niet consistent beter presteren dan een index. De markt van trackers ontwikkelt zich echter zodanig dat de toegeschreven voordelen ervan niet meer vanzelfsprekend zijn.

Ik schreef al eens eerder over een column over de Lyxor ETF Leverage AEX. Deze tracker heeft een dubbele blootstelling aan de AEX. De belegger zou gemakkelijk kunnen verwachten dat deze tracker op termijn twee keer zo hard zou stijgen als de onderliggende AEX. Dat is door allerlei oorzaken per definitie niet zo. Ondanks mijn waarschuwende woorden destijds moet ik toegeven dat deze ETF het sinds introductie uitstekend heeft gedaan en wel degelijk twee keer zo hard is gestegen als de AEX.

Grenzen vervagen
Daarbij kwam een klein beetje geluk. Bij introductie een paar maanden eerder zou de prestatie, vanwege de enorme negatieve marktvolatiliteit, wat minder gunstig zijn geweest. Zonder beleggingsgeluk vaart niemand wel, zal ik maar zeggen. Een tweede voorbeeld dat ETF’s een ander karakter krijgen, zijn de ‘portefeuilletrackers’ van ThinkCapital. Er zijn drie varianten, defensief, neutraal en offensief.

De trackers volgen verschillende indices. Deze indices zijn samengesteld door Markit, in samenwerking met ThinkCapital. Dat begint toch wel erg veel te lijken op een (mix)beleggingsfonds. Elk beleggingsfonds kan zich zo als tracker presenteren waarbij de eigen portefeuille wordt gevolgd. De portefeuille trackers van ThinkCapital kunnen overigens prima presteren, maar de grens tussen beleggingsfonds en tracker vervaagt.

Vervagende grenzen zijn er ook als het gaat om het verschil tussen trackers en gestructureerde producten. Terwijl ETF’s soms op gestructureerde producten lijken, zoals de leveraged AEX ETF, is het omgekeerde ook mogelijk. Ik doel op gestructureerde producten waarin een voorwaardelijke garantie is ingebouwd. Veel van deze garanties zijn vervallen door de grote koersdaling van aandelen gedurende de kredietcrisis. Deze gestructureerde notes gedragen zich nu als een soort tracker.

Gemuteerde structured product
De Rabo Best Start Europe Note werd in 2007 uitgegeven en had een voorwaardelijke bescherming tot 50% koersdaling van de Eurostoxx50 index. De startwaarde van de index was 4410 punten. De index crashte met meer dan 50% en de note kent geen bescherming meer. De Eurostoxx50 index staat nu met 2768 punten op 62,7% van de startwaarde. De aflossing van de note in november 2012 zou bij de huidige indexstand op 62,7% plaatsvinden.

De actuele marktprijs van deze note is 57,5%. Het verschil met de theoretische waarde is 9%, wat als een (belastingvrije) vergoeding voor het niet ontvangen dividend kan worden gezien. De prijs van de note beweegt in principe één op één mee met de onderliggende Eurostoxx50 index en gedraagt zich daarmee als een volwaardige tracker. Let wel op, het debiteurenrisico is geconcentreerd op de uitgevende instelling, in dit geval Rabobank.

Deze week besproken producten:
Commonwealth Bank of Australia Variabele Coupon Obligatie
Eurostoxx50 Coupon Note
 


 Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.



Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links