Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe overnamegolf

Volgens een recent onderzoek van Bloomberg hebben de grootste 466 Europese bedrijven bijna 700 miljard dollar aan cash op hun balans staan. Dat is 16% meer dan op het moment dat de kredietcrisis startte.

Het Zwitserse Nestlé is recordhouder met een slordige 30 miljard dollar. Andere toppers met meer dan 10 miljard dollar op de bankrekening zijn:

Amerikaanse soortgenoten zijn – met naar schatting 1000 miljard dollar aan kas – nog rijker. Maar weinig bedrijven lijken dat geld uit te willen keren aan hun aandeelhouders. Zij houden het geld blijkbaar liever achter de hand.

Mogelijk zijn veel bedrijven nog getraumatiseerd door de kredietschaarste tijdens de crisis. Maar zij kunnen het geld niet eindeloos tegen een magere vergoeding op de bank laten staan.

Dat levert ze kritiek op van hun aandeelhouders en kan zelfs tot een (vijandige) overname leiden. Het Duitse bouwconcern Hochtief wordt bijvoorbeeld belaagd door de Spaanse branchegenoot ACS.

Geld moet rollen
Vroeg of laat zullen bedrijven de reserves gebruiken. De mogelijkheden om met organische groei het geld op te souperen zijn beperkt. Toch willen bedrijven, na jaren van bezuinigen, weer groeien. Het plegen van overnames ligt voor de hand.

In het voorjaar leek zich een overnamegolf te ontwikkelen, maar die is ruw gebroken door de zorgen die zijn ontstaan rond Europese staatsobligaties. Vooral in Europa heeft dat bedrijven – rijk of niet – kopschuw gemaakt:

  • Dit jaar zijn in West-Europa in 4374 overnames aangekondigd, in 83 gevallen gaat het om een overname van meer dan 1 miljard dollar.
  • Amerikaanse bedrijven zijn duidelijk actiever: 7078 overnames waarvan 135 boven de grens van 1 miljard dollar.

Rebound
Het is echter niet uitgesloten dat de golfvorming in de herkansing gaat. De omstandigheden zijn gunstig:

  • De waardering waartegen overnames gedaan kunnen worden zijn gunstig doordat de koersen geen gelijke tred hebben gehouden met de groei van de winst per aandeel.
  • Beleggers lijken dit te zien getuige de positieve koersreactie zowel bij overnemende als overgenomen partij.
  • Aziatische bedrijven (en Chinese bedrijven in het bijzonder) zijn in toenemende mate als overnemer actief op de Westerse markten. Het meest recente voorbeeld dicht bij huis is het Chineze bod op Draka Holding.
  • Private Equity lijkt zich in toenemende mate weer te melden aan de poorten van (beursgenoteerde) bedrijven
  • De volatiliteit van de aandelenmarkten is laag. Dat is historisch gunstig gebleken voor de ontwikkeling van een overnamegolf.
  • De recente ingreep van de Europese Centrale Bank lijkt de obligatiemarkt gekalmeerd te hebben.

De grafiek hieronder laat zien dat het relatieve overnamevolume op een niveau staat dat vergelijkbaar is met het volume ten tijde van de start van de vorige golf.

De alerte belegger kan hiervan profiteren door geld te investeren in bedrijven die tegen een discount ten opzichte van hun intrinsieke waarde verhandeld worden en over een interessante marktpositie beschikken.

Of ze kunnen kiezen voor een gespreide portefeuille door een goed gerund value-beleggingsfonds te kopen. Die specialiseren zich in het kopen van overnamekandidaten.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het HEK European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 6 december 2010 18:35
    Ik denk ook dat er gezien de kasposities van veel bedrijven, overnames zullen volgen. Toch is het nog steeds bescheiden.

    Wanneer het zou losbarsten kunnen de beurzen er op stijgen.

    Wat ik als investeerder in goed lopende bedrijven niet prettig vind is dat als er een bod op de aandelen wordt gedaan van een bedrijf die je hebt, je weliswaar daar meestal goed beter van wordt, maar daarna met het grote probleem zit om iets vergelijkbaars weer te kopen. Ook verschraalt de beurs wanneer de rozijnen uit de pap verdwijnen.

    Ik kan nu niet bv Hoek-Loos meer kopen of Electrabel.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links