Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gekte op de beurs

Sneeuw op Sinterklaas is misschien gek, maar dat is nog niets vergeleken met de gekte op de beurs. Want heeft u de financiële ochtendkrant van afgelopen donderdag gelezen?

Daarin stond uitgelegd dat onze meest solide bank, de Rabobank, 23 miljard dollar nodig had tijdens de crisis. Dan is het toch vreemd dat de beleggers juist die dag uitkozen voor een rally in de bankenaandelen.

Het nieuws dat de Fed ook de buitenlandse banken aan het infuus heeft gehad vond ik al schokkend. Maar toen ik het totaal bedrag hoorde dat er in de banken gepompt is, schrok ik helemaal.

Als ik als Amerikaan zou horen dat er zoveel geld aan het buitenland is gegeven, dan zou ik daar niet echt blij mee zijn. Helemaal omdat ik weet dat de Amerikanen weinig op hebben met het buitenland.

Een zeurpiet
Als Nederlander ben ik niet blij met de 34 miljard euro van ons aan het stabiliteitspotje waaruit steun aan Ierland, Portugal en de rest van de Europese landen gegeven wordt, die zich jaren niet aan de regels gehouden hebben.

Onze minister van Financiën beweerde dat we geen geld gaan verliezen, maar als je papier opkoopt dat de markt niet meer wil hebben dan betwijfel ik of hij dit soort uitspraken kan waarmaken.

Maar ik ben blijkbaar een zeurpiet want de markt ging uit zijn dakkie. Al komt er nog geen officieel koopsignaal van de Twindicator en van de EB-indicator op de AEX.

Huizenprijzen omlaag
Ook de huizenmarkt komt met berichten die alles behalve positief genoemd kunnen worden. Want door nieuwe hypotheekregels voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogen gezinnen met een modaal inkomen (33.000 euro) straks nog slecht 105.000 euro lenen.

Onder de huidige regels is dat 147.000 euro en omdat ook de Koopsubsidie en Starterslening medio dit jaar zijn weggevallen, kunnen tweeverdieners met een modaal inkomen binnenkort tot wel 75.000 euro minder aan financiering krijgen.

Dat betekent heel simpel minder mensen die een hoge prijs kunnen betalen en aangezien er veel aanbod is zullen de huizenprijzen dus dalen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt:

"De schade die de opeenstapeling van afzonderlijke en ongecoördineerde maatregelen aanricht op de woningmarkt is enorm. Dit geldt eveneens voor de bouwsector en de financiële wereld. Ook dienstverleners als notarissen, verhuizers, woninginrichters, makelaars en hypotheekadviseurs zullen de gevolgen merken. Een verdere neergang van de woningmarkt zet het economisch herstel op de tocht."

Rentedaling
Als de rente op de kapitaalmarkt dan ook nog eens stijgt, dan wordt het bedrag dat men kan lenen nog minder. Om goed te zien wat er gebeurd is kijk ik naar de dertigjarige Nederlandse staat. De koers is van bijna 155 teruggevallen naar 142,24

Een soortgelijke beweging is te zien in het tienjarige segment. Ik kijk daarom even naar de bundfuture. Die is ook gedaald in koers. Obligaties zijn toch niet de meest veilige belegging.

En nu weten we ook dat als de obligatiekoers daalt, de rente stijgt. Dus ondanks dat clowntje Trichet de rente laag houdt stijgt de marktrente.

Meer steun
De Ieren gaan voor 67,5 miljard aankloppen bij de Europese Unie en gaan 17,5 miljard zelf bijdragen; ze halen dit uit de pensioenreserves. Leuk, maar de markt kijkt al weer verder naar de obligatiemarkten in Spaans en Portugees papier en zelfs België wordt genoemd.

De presidenten van Duitsland, Angela Merkel, en Frankrijk, Nicolas Sarkozy, doen er alles aan om de markten te frustreren door bij voorbaat te roepen dat de obligatiehouders mee moeten betalen mocht het mis gaan.

Wat ze zich niet realiseren is dat de landen die in de problemen zitten nooit meer op het oude euroniveau kunnen lenen en altijd een risico-opslag zullen moeten blijven betalen. Kortom de steunmaatregelen zullen hierdoor veel langer gaan duren, langer dan het Duitsland en Nederland lief is.

Al die problemen rond de eurolanden zorgden ervoor dat de euro-dollar heel flink weg kon zakken. Een zwakke euro is positief voor onze export maar nu ineens stijgt de euro weer.

U zou dan ook minder positief worden op de landen die juist van de export afhankelijk zijn. Maar vreemd genoeg brak juist Duitsland de afgelopen week uit.

Beweeglijke markt
Al met al een hoop beweging. Eerst een flinke daling toen weer een stijging en wat nu weer? Juist om te profiteren van die volatiliteit heb ik de tracker op de VIX weer gekocht. Deze tracker heeft de verwarrende naam Ipath short Vol VIX tracker.

Hierdoor lijkt het of u short gaat en dus negatief bent op de volatility, maar nee het betreft slechts de VIX future op korte termijn. Ik zie de huidige grote bewegingen toch nog met een lage implied volatility als een indicator van een draai omlaag.

Immers Volatility op de bodem is een positief signaal maar er is nu eerder een top dan een bodem. Als ik ook nog naar indicatoren kijk zoals de callput-ratio en insiders seeling dan geven deze indicatoren allemaal eerder een verkoop- dan een koopsignaal.

Ik ben dan ook hoewel de DAX en de Dow mogelijk een positief signaal geven heel negatief en heb cash in mijn portefeuille en ook bescherming onder de aandelen.

Mocht iemand denken dat ik daarmee weer in mijn oude patroon verval, prima. Maar dan niet piepen als ik toevallig gelijk krijg. Een gewaarschuwd mens zou voor twee moeten tellen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2010 11:28
    Ik neem de wijze raad aan. Ik was long en nu weer short en wacht het goede moment af. Wat politici doen op dit moment is zand in de ogen strooien want iemand financieel redden kost geld en brengt geen geld op maar wel 'politieke goodwill' en dat laatste weegt zwaarder op dit moment. Verder, de media zeuroot over de euro en dat was een koopsignaal, lijkt me.
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 6 december 2010 11:54
    Heel 'toevallig' zie ik hier een inkomen langskomen van 33.000 €:

    "Ook de huizenmarkt komt met berichten die alles behalve positief genoemd kunnen worden. Want door nieuwe hypotheekregels voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogen gezinnen met een modaal inkomen (33.000 euro) straks nog slecht 105.000 euro lenen.

    Onder de huidige regels is dat 147.000 euro en omdat ook de Koopsubsidie en Starterslening medio dit jaar zijn weggevallen, kunnen tweeverdieners met een modaal inkomen binnenkort tot wel 75.000 euro minder aan financiering krijgen.

    Dat betekent heel simpel minder mensen die een hoge prijs kunnen betalen en aangezien er veel aanbod is zullen de huizenprijzen dus dalen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt:

    "De schade die de opeenstapeling van afzonderlijke en ongecoördineerde maatregelen aanricht op de woningmarkt is enorm. Dit geldt eveneens voor de bouwsector en de financiële wereld. Ook dienstverleners als notarissen, verhuizers, woninginrichters, makelaars en hypotheekadviseurs zullen de gevolgen merken. Een verdere neergang van de woningmarkt zet het economisch herstel op de tocht."

    - - - - - - - - - - - - - -

    Waarvan akte. Waarom had ik het over 'toevallig'?
    Omdat Europa ons op wil leggen dat onze woningcorporaties alleen onder die inkomensgrens zouden mogen verhuren. Ik schreef er al eerder over, nu verwijs ik alleen maar naar woonbond.nl

    De column van Cees bewijst dat bedrag compleet belachelijk is. Met een iets hoger (gezamenlijk) bruto inkomen mag je niet meer huren. Maar wel kopen?? Nee dus, zo als Cees zegt: dan kan je nu 75000 minder financieren! Dus: vergeet het maar.

    Laat Europa in deze doodvallen. En laat onze politiek (naast de SP) nu eens een krachtig halt toeroepen aan deze waanzin.
  3. hans42nl 6 december 2010 13:31
    Vorige week schreef de Financial Times dat banken veel (dubieus) geld hebben geleend aan Private Equity, en dat ze daar veel van in onderpand hebben. Zijn al die leningen aan banken nodig voor het geld dat ze aan PE hebben geleend? PE ontgaat toch in de meeste landen de normale belastingen voor een bedrijf en laat ons ( belastingbetalers) dus dubbel betalen?

    Het wordt tijd grote grenzen te stellen aan de aftrekbaarheid van hypotheek rente, ook volgens de OESO. Maar niet meer kunnen lenen om een huis te kopen is belachelijk. Daardoor zal de huizenmarkt nog veel verder omlaag gaan: Goed voor potentiele kopers , slecht voor huizenbezitters met een onverantwoord hoge hypotheek.
  4. [verwijderd] 6 december 2010 14:38
    Wat een kolder weer van Frank; hij schijnt het e.e.a. slecht te (willen) begrijpen:

    Europese banken hebben geen cent gekregen van de FED, alleen USA-dochters van buitenlandse banken.
    Bovendien hadden die banken het geld niet echt nodig, maar was het bedoeld als noodreserve.
    Verder is het natuurlijk ouwe koek en is het geld allang teruggegeven.
  5. [verwijderd] 6 december 2010 15:06
    quote:

    exact schreef:

    Europese banken hebben geen cent gekregen van de FED, alleen USA-dochters van buitenlandse banken.
    Om precies te zijn, ze hebben niets gekregen, het waren leningen. Zovaak bij gepraat over steunmaatregelen worden leningen verward met giften. Van Dongen trapt er ook weer in.
  6. forum rang 5 The Third Way... 6 december 2010 15:21
    Indien jullie (on-)terecht een duidelijke mening hebben over de toekomst, hier een nieuwe manier om de daad bij het woord te voegen. Voor Jan met de pet op een eenvoudige manier om te speculeren tegen... Italiaanse staatsobligaties.

    Gewoon een turbootje verkocht door EU partner de VK overheid. Gekker moet het overigens niet worden...

    www.fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/s...

  7. forum rang 4 New dawn 6 december 2010 18:21
    quote:

    HandeR schreef:

    "De schade die de opeenstapeling van afzonderlijke en ongecoördineerde maatregelen aanricht op de woningmarkt is enorm. Dit geldt eveneens voor de bouwsector en de financiële wereld. Ook dienstverleners als notarissen, verhuizers, woninginrichters, make...
    We hebben JA gezegd wat betreft Europa. Onze souvereine macht zal al minder worden. Het is inderdaad te laat.

    Ook gaan ze zich met de huurmarkt bemoeien en nog veel en veel meer.

    Nederland heeft in het verleden zo gestemd dat dit mogelijk werd.

  8. [verwijderd] 7 december 2010 12:03
    quote:

    Hmm schreef:

    [...]

    We hebben JA gezegd wat betreft Europa. Onze souvereine macht zal al minder worden. Het is inderdaad te laat.

    ..

    Nederland heeft in het verleden zo gestemd dat dit mogelijk werd.

    Het is nog niet te laat want wij hebben Nigel Farage. In een must hear interview met King WOrld News gaat hij in op wat de EU is geworden en hoe de zittende macht op een Orwelliaanse manier - verwikkeld in een Keynesiaanse nachtmerrie - probeert de boel in het gareel te krijgen.

    Ook dit moet als vanzelfsprekend stoppen.

    kingworldnews.com/kingworldnews/Broad...

    Je hoort ook een deel van zijn pleidooi in de EU parliament waar hij Barosso en van Rompuy even bashed. Must hear.

    Juan
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links