Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividend is de vergeten component

Veel beleggers hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van goede rendementen op hun obligatiebeleggingen. Maar nu de perspectieven voor vastrentende beleggingen afneemt, moeten ze hun heil elders zoeken – bij voorkeur zonder de gerealiseerde winsten weer te verliezen. Hoog dividend aandelen zijn volgens Oliver Pfeil, co-beheerder van DWS Top Dividende, een redelijk veilig alternatief. DWS Top Dividende maakt deel uit van de fondsenindex IEX Fonds 40.

De dividendvergoeding is met name op de Europese aandelenmarkt aantrekkelijk. Dat biedt kans voor beleggers, waarvan het gros door het geweld van de kredietcrisis inmiddels onderwogen in aandelen zit. Nu de aandelenmarkten herstellen en de rendementen aantrekkelijk worden, keert de beleggerskudde voorzichtig weer terug naar aandelen. Maar daarbij zoeken ze wel de defensieve aandelen, omdat de nervositeit door alle perikelen in eurolanden nog altijd groot is.

Vergeten component
“Beleggers keren op termijn zeker terug naar aandelen”, denkt Pfeil. “Aandelen vormen een natuurlijke bescherming tegen inflatie. Veel bedrijven staan er inmiddels prima voor, met een gezonde balans en een goed business model. Bovendien hebben veel bedrijven de pay out ratio verhoogd. De dividendvergoeding is in veel gevallen hoger dan de rente op obligaties.”

Volgens Pfeil wordt dividend als component van het uiteindelijke rendement op beleggingen nog altijd fors onderschat. “Het is de vergeten component. Maar in de huidige markt maakt dividend een substantieel deel uit van het uiteindelijke rendement. ” Meer dan in de wilde jaren die achter ons liggen. “En hoe langer je een aandeel houdt, hoe groter de dividendfactor wordt. Dat is een simpele mathematische exercitie, met dank aan de compound interest.”

Het is wel zaak die aandelen te selecteren die hun cash niet aanwenden voor onvoorzichtige overnames, want ook de M&A-activiteiten nemen toe. DWS Top Dividende zoekt dan ook vooral aandelen in sectoren waar de consolidatieslag al heeft plaatsgevonden. “De saaiere sectoren als telecom en nutsbedrijven. Waarschijnlijk is ons fonds het saaiste fonds dat DWS aanbiedt.” Die laatste kwalificatie dient positief te worden gezien, want ‘saai is goed’ in de filosofie van Pfeil.

‘Dividenstrategie is prima strategie’
De top 10 van het fonds laat namen zien als KPN, France Telecom, NTT, Vodafone, maar ook minder verwachte namen als Novartis en Taiwan Semiconductors. Pfeil: “Naast die klassieke dividendaandelen, zoeken we ook wat exposure naar groeisectoren waar het dividend wat lager ligt. Maar per saldo ligt het dividend in ons fonds rond de 4% - ruim boven het marktgemiddelde.”

Een sector die DWS Top Dividende onderwogen zit is farmacie. Het dividendrendement van de grote bedrijven in die industrie is hoog genoeg, maar de houdbaarheid ervan is onduidelijk, bijvoorbeeld omdat de inkomsten uit patenten onder druk komen te staan omdat in de toekomst veel van die patenten aflopen. Hoog dividend is volgens Pfeil een prima defensieve strategie. “Het is niets nieuws. Het is in en uit geweest door de jaren heen. Maar voor beleggers met een lange beleggingshorizon en behoefte aan goede nachtrust is het een prima strategie.”

De constante dividendstroom legt in elk geval een prima basis voor beleggers. Het koersrisico moet voor lief genomen, maar langetermijnbeleggers liggen daar inderdaad niet van wakker. Zij zullen alleen maar beamen dat saai goed is. 


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl


 

 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links