Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Steunt de ECB de obligatiemarkt?

Het was gisteren weer even feest op de beurs en ook de kapitaalmarkten van de verdachte Europalanden deden het weer goed. Het renteverschil met Duitsland (spread) daalde in een rap tempo.

Onderstaande tabel geeft weer hoeveel de renteverschillen (spreads, in basispunten) gisteren ten opzicht van Duitsland zijn ingelopen.

Ireland Portugal Spain Italy Belgium Greece
-52.2 -43.9 -32.4 -26.7 -13.2 -15.8

Als de ECB vandaag ook inderdaad bekend maakt dat ze de obligatiemarkt verder zal ondersteunen (wellicht met het noemen van een mooi shock-and-awe bedrag?), zal deze rally nog wel even aanhouden, vermoed ik zo.

Geen ramp
Er zijn echter twee punten die opvallen. Het eerste is dat de rally in de kapitaalmarktrente nog wel even door mag gaan voordat we weer terug zijn naar ‘normale’ niveaus. Onderstaande tabel geeft het verschil in spreads weer ten opzichte van twee weken geleden.

Ireland Portugal Spain Italy Belgium Greece
61.9 -24.1 48.9 11.8 30.6 -0.4

Opvallend is dat vooral Spanje en België er momenteel een heel stuk zwakker voorstaan dan twee weken terug. Spanje maakte vanmorgen bekend in 2011 30 miljard euroaan nieuwe schuld moet uitgeven, terwijl er (volgens de Financial Times) 150 miljard euro moet worden geherfinancierd. Met 50 basispunten extra gaat dat de Spaanse overheid een kleine miljard aan extra rentelasten. Geen ramp, maar het helpt natuurlijk niet.

Belangrijker is echter het volgende: als de ECB de plannen nu het broodnodige steuntje in de rug geeft, en als er een volgens de EU politici pas in 2013 een clausule van herstructurering zal worden opgenomen, wat kan er dan mis gaan met een tweejaars Griekse of Ierse staatsobligatie?

Beide landen hebben als financiering via de EU veiliggesteld, dus dat is toch een duidelijke inkopper?



Bron: Bloomberg

Wat blijkt? De rally in het tweejaarssegment is gisteren beperkt gebleven. Als je een Griekse tweejaars staatsobligatie koopt, krijgt u een rendement van rond de 12% en voor Ierland is dat 5,5%. De boodschap van de markt is duidelijk: het vertrouwen ontbreekt.

Het is aan de ECB om daar verandering in te brengen… Overigens ben ik absoluut niet als koper geïnteresseerd in deze markt. Ook ik vertrouw niet blindelings op de goede afwikkeling van de huidige problemen.


Lukas Daalder is werkzaam als Strateeg bij Robeco. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Hij heeft momenteel (al dan niet gedekte) longposities in Fortis en ING. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de ING, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX- of AMX-fonds beschouwt hij als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen.


Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 3 december 2010 10:49
    Lucas.

    Zoals bekend nu gaat de ECB door met het steunen van de obligatiemarkten. Dat wil zeggen voorlopig en nood breekt in deze tijden denk ik wetten en eerdere uitspraken.

    Ik vind niet als ik naar de grafieken kijk dat de rendementen op obligaties van de PIGS-groep substantieel dalen. Natuurlijk dit kan veranderen door ECB steun die niet ophoudt.

    De PIGS-landen kunnen denk ik niet gaan lenen voor bijvoorbeeld 11% zoals Griekenland. Meer en meer zullen zij moeten gaan leven van hun belastingopbrengsten alleen. Via het noodfonds, als ze aanspraak maken, krijgen ze te maken met het strenge regime van de EU en het IMF.

    Verontrustend vind ik de snel oplopende rente in alle EU-landen. De markt denkt terecht dat, zij die garant staan in het noodfonds, in principe een hoger risico vormen.

    Obligaties brand ik mijn vingers nu niet aan. Ik weet de toekomst helaas ook niet, maar een eenvoudige belegging in RDS met ruim dividend in vergelijk met obligaties en een stijgende koers plus voorspelbaar dividend lijkt mij veiliger. Verder wordt de winst internationaal gegenereerd.

    Stockpicking loonde dit jaar weer.

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links