Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koper is koning

Met een belegging in Freeport-McMoRan profiteren beleggers van de aanhoudende groei van de vraag naar grondstoffen van China en andere emerging markets, de aanleg van infrastructuur en het herstel van de herstel van de wereldeconomie.

Freeport McMoRan Copper & Gold is een van oorsprong Amerikaans mijnbouwbedrijf dat koper, goud en molybdeen delft in Noord- en Zuid-Amerika, Indonesië, en in Afrika.

De onderneming heeft ook een kopersmelterij en raffinagebedrijf (Atlantic Copper) in Spanje. In de productie van koper is Freeport sinds de overname van Phelps Dodge Mining in maart 2007 de op één na grootste mijnbouwonderneming ter wereld (na Codelco), met molybdeen is het de grootste.

Op deze terreinen is Freeport groter dan andere mijnbouwgiganten zoals:

De Grasberg-mijn in Indonesië is voor 90% eigendom van Freeport. Dit is een van de grootste kopermijnen ter wereld, waar als belangrijk bijproduct goud gewonnen wordt. Daarmee is het zelfs één van de grootste goudmijnen ter wereld.

In Afrika is het Tenke Fungurume-project, gelegen in de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre) van belang.

Koperproductie
De koperproductie van Freeport is circa 12% van de wereldproductie van kopermijnen. Freeport beschikte eind 2009 over bewezen koperreserves van 104,2 miljard pond, 37,2 miljoen ounce aan goud en 2,6 miljard pond molybdeen. Als bijproducten worden ook zilver en kobalt gewonnen:

  • ongeveer 33 % van de koperreserves liggen in Indonesië
  • 33% in Zuid-Amerika
  • 26% in Noord-Amerika
  • en circa 8% in Afrika


Klik op de grafiek voor een grote versie

In 2009 behaalde Freeport een totaalomzet van meer dan 15 miljard dollar. Het bedrijf heeft circa 29.300 medewerkers in dienst. Na de overname van Phelps Dodge in 2007 zijn de balansverhoudingen van Freeport weer fors verbeterd, de onderneming was in staat schulden af te lossen en de uitbetaling van dividenden te hervatten.

Verwachtingen overtroffen
Inmiddels heeft Freeport ook weer een betere kredietstatus. Bij alle grote rating agencies, kredietbeoordelaars, zijn de uitstaande schulden investment grade. Bij publicatie van de derdekwartaalresultaten van 2010 besloot Freeport het dividend op jaarbasis met 67% te verhogen van 1,20 naar 2 dollar.

Bij hogere koperprijzen ligt volgend jaar een verdere verhoging in het verschiet. De bijstelling van winsttaxaties zitten duidelijk in een positieve trend want ook bij publicatie van de derdekwartaalresultaten werden de verwachtingen van analisten overtroffen.

Over het derde kwartaal van 2010 rapporteerde Freeport een netto winst van 1,2 miljard dollar, een winst per aandeel van 2,49 dollar per aandeel, tegen 925 miljoen dollar, of 2,07 dollar per aandeel in het voorgaande jaar. De omzet steeg met 24% naar 5,15 miljard dollar.

In het vierde kwartaal van 2008 moest Freeport door de enorme vraaguitval een verlies noteren, maar al in het eerste kwartaal van 2009 kon Freeport weer zwarte cijfers noteren. De koperprijs en ook de goudprijs loopt nog steeds op en de opbrengst ligt ruim boven de kostprijs van mijnbouw.



Tijdsperiode grafiek: 

Hogere koperprijzen
Freeport heeft recent besloten op basis van de aanhoudende vraag uit zowel China, als uit de Verenigde Staten en Europa de productie uit te breiden. Hoewel de bouwmarkten in de Verenigde Staten en Europa er nog zwak bij liggen neemt de vraag uit de electronicabranche, telecom en de autoindustrie sterk toe.

Op basis van hogere koperprijzen kunnen enkele mijnen rendabel heropend worden. Voor 2011 verwachten analisten een winst per aandeel die in de buurt zal liggen van de record winst van 2007.

Als de trend van meevallende bedrijfsresultaten aanhoudt dan zal Freeport in 2011 de resultaten van 2007 kunnen overtreffen. Met het huidige productiecijfer en reserves kan Freeport nog minstens twintig jaar produceren.

Maar met de uitbreiding en (her)start van enkele kopermijnen en molybdeen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Indonesië en Congo kan Freeport nog verder groeien in zowel productie als reserves.

Cyclische markt
De vooruitzichten voor de kopermarkt duiden op aanhoudende prijsstijgingen, of in ieder geval hoge prijzen vanwege de krappe vraag- en aanbodverhoudingen. Freeport kan de productie van bestaande mijnen wel uitbreiden, maar wereldwijd zijn de mogelijkheden voor extra koperwinning beperkt en er zijn sinds 1997 geen grote nieuwe reserves ontdekt.

De voorraden op de metaalbeurzen in Londen (LME) en New York (COMEX) zijn niet groot en iedere verstoring in de aanvoer zoals bijvoorbeeld onlangs door stakingen in de mijnen in Chili leidt tot hogere koperprijzen.

Het verbruik van China in de wereldconsumptie van koper neemt nog steeds toe, in 2009 was dit 38%. De kopermarkt is cyclisch en de prijs zal ooit wel weer afzwakken, maar forse prijsdalingen liggen nu niet in het verschiet.

Molybdeen
China is inmiddels een netto-importeur van molybdeen geworden, vanwege de sterk gestegen vraag naar sterkere staalsoorten voor het gebruik in bruggen, energiecentrales en pijpleidingen. Molybdeen is een van de tien metalen waarvoor China strategische reserves wil aanleggen.

De prijs van molybdeen is de afgelopen vier maanden al met meer dan 12% gestegen en sommige analisten rekenen al op een verdubbeling het komend jaar. De goudprijs is het afgelopen jaar na recordprijzen gestegen, maar op basis van een analyse van krappe vraag- en aanbodverhoudingen voorzie ik ook voor goud nog hogere prijzen.

De Grasberg-mijn in Indonesië werd als mijnbouwgebied in 1936 ontdekt door een Nederlandse geoloog, maar diens rapport uit 1939 verdween door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in de archieven.

Delving
In 1959 publiceerden Amerikaanse onderzoekers een artikel in in de New York Times en zo kon in 1967 het eerste grote project van buitenlandse investeerders van start gaan. De koperwinning in de Grasberg-mijn gebeurt in een grote open mijngroeve, maar de productie kan worden uitgebreid met het delven van kopererts uit de diepere aardlagen.

Uit de ertsen van de Grasberg-mijn wordt ook goud gewonnen als bijproduct en met deze opbrengsten zijn de netto-productiekosten van koper nagenoeg nihil.

De Tenge koper- en kobaltmijn in de Democratische Republiek Congo kan in de toekomst in belangrijke mate aan de bedrijfsresultaten van Freeport gaan bijdragen. In Congo schuilt een niet onaanzienlijk politiek risico, maar recente overeenkomsten met de Congolese regering lijken de revenuen voorlopig veilig te stellen.

Niet duur
Een technische analyse van het aandeel geeft positieve indicaties, het aandeel zit in een positieve middellangetermijntrend en het aandeel laat een positieve ontwikkeling zien in een opwaarts trendkanaal.

Als ik kijk naar de relative strength index van het aandeel, zie ik dat het nog niet overbought is. Ik vind de waardering van Freeport nog steeds gunstig.

Op basis van de gemiddelde taxatie van de winst per aandeel voor 2010 betalen beleggers een koers-winstverhouding van 12, op basis van de consensus voor 2011 wordt slechts iets meer dan 10 keer de winst per aandeel betaald.

Het gemiddelde van de koersdoelen van analisten ligt momenteel op 113,50 dollar, maar hiervoor geldt hetzelfde als voor de bijstelling van winsttaxaties: de revisies van analisten zijn positief.

Beter dan de index
Ik acht op basis van onze waarderingsmodellen een koers van 115 tot 120 dollar binnen twaalf maanden zeer goed haalbaar. Het aandeel noteert nog steeds ver onder de hoogste koers van mei 2008 van 127,25 dollar, al heeft het aandeel sinds het eind 2008 hard onderuit ging al wel een aanzienlijk herstel laten zien.

In 2010 doet het aandeel het opnieuw beter dan de S&P 500 en ik verwacht dat dit in 2011 opnieuw het geval zal zijn.

  • Website: www.fcx.com
  • Tickersymbool: FCX
  • Koers (1 december 2010): 101,37 dollar


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Het aandeel Freeport-McMoRan Copper & Gold kan voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 december 2010 16:28
    Koperprijs stijgt tot nieuw recordniveau
    14 december 2010, 14:04 | ANP
    LONDEN (AFN) - De prijs van koper is dinsdag naar een nieuw recordniveau gestegen van 9244 dollar (6866 euro) per ton. Die stijging hangt vooral samen met het krappe aanbod en de verwachting dat de vraag volgend jaar zal toenemen.

    De prijsstijging werd ook gedreven door de verzwakking van de dollar. Zowel de euro als het Britse pond bereikten de hoogste waarde ten opzichte van de Amerikaanse munt in drie weken tijd. Daardoor wordt koper, dat wordt afgerekend in dollars, aantrekkelijker voor investeerders die rekenen in euro's of ponden.

    De dollar verloor terrein na een waarschuwing door kredietbeoordelaar Moody's maandagavond. Het ratingbureau stelde dat de Verenigde Staten dreigen om de meest gunstige waardering voor hun kredietwaardigheid (AAA) te verspelen, als de belastingvoordelen uit het tijdperk Bush worden verlengd. De negatieve gevolgen voor het overheidstekort wegen zwaarder dan het positieve effect van de plannen op de economische groei, stelde Moody's.

    In de slipstream van koper bereikten ook de prijzen voor lood, nikkel en tin het hoogste niveau van de afgelopen maand.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links