Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe veilig zijn semi-staatsobligaties?

Beste Dr. Hoe,
Sommige obligatiefondsen beleggen behalve in staatsobligaties ook in sovereigns(semi-staatsobligaties). Is dat een interessante toevoeging?


De dokter antwoordt
Ook obligatiebeleggers speuren naar rendement tegen laag risico. Binnen een staatsobligatieportefeuille moet gestreefd worden naar een goede spreiding, om zo de risico’s zo klein mogelijk te houden. Door de ontwikkelingen rond de kredietcrisis is het er echter niet eenvoudiger op geworden om die goede spreiding aan te brengen. Binnen de eurozone komen steeds meer landen in de problemen door torenhoge schulden. Er zijn er nog wel landen met acceptabele risico’s, zoals Duitsland, Finland, Nederland en Oostenrijk, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad. Dat betekent dat beleggers moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden of de accenten in je portefeuilles moet aanpassen.

Dat kan door stapsgewijs wat staatspapier uit landen buiten de eurozone zonder valutarisico aan onze portefeuilles toe te voegen. Maar er is nog een ander segment dat zeer aantrekkelijk is, de subsovereigns. Subsovereigns, ook wel semi-staatsobligaties genoemd, zijn obligaties van publieke instellingen als provincies of regio’s, centrale banken, supranationale instellingen en agentschappen. Deze instellingen hebben in het algemeen een gezonde balans en flexibiliteit in hun inkomsten- en uitgavenpatroon.

Wie is Dr. Hoe? Sandor Steverink

Aanzienlijke spread versus staatsobligaties

Ook obligaties die worden uitgegeven door staten (of publieke instellingen) in een andere dan hun eigen valuta, behoren tot de categorie van de subsovereigns. Deze laatste zijn overigens bijzonder interessant. Stabiele landen als Canada, Denemarken en Zweden geven staatsobligaties in euro’s uit die weliswaar wat minder liquide zijn, maar een hogere risicopremie bieden. Die wat mindere liquiditeit heeft er mee te maken dat deze obligaties nog relatief onbekend zijn, en daardoor ook relatief onbemind.

De staatsschuldenproblematiek is een reden geweest om de weging in subsovereigns op te voeren*. We zien wel dat kopers de laatste tijd meer aandacht krijgen voor subsovereigns, waardoor de spreads wat dalen. Toch blijven ze aantrekkelijk. Het rendement zit nu dicht tegen het historisch gemiddelde aan en ligt nog steeds ruim boven dat van staatsobligaties. Het benadert zelfs dat van credits. Een mooi voorbeeld zijn de 10-jarige subsovereigns van de Province of Ontario, uitgegeven in euro. Ten opzichte van Duitse staatsobligaties met dezelfde looptijd biedt deze subsovereign een meerrendement van maar liefst 65 basispunten.

De onderstaande grafiek (rendement van subsovereigns versus staatsobligaties op basis van vierjarige duration) laat de rendementsverschillen tussen subsovereigns en staatsobligaties in Euro goed zien.


Grafiek: rendement subsovereigns versus staatsobligaties (op basis van vierjarige duration)

Uiteraard zijn subsovereigns niet het walhalla voor beleggers, want dat predikaat verdient geen enkele beleggingscategorie. Voordat een subsovereign opgenomen kan worden in een portefeuilles moet eerst een diepgaande analyse op landniveau worden uitgevoerd. Daarna moet gekeken worden naar de uitgevende instelling zelf, op vergelijkbare wijze waarop gekeken wordt naar een bedrijf voordat in een bedrijfsobligatie wordt belegd. De balans, inkomsten en uitgaven - alles moet geanalyseerd worden om zo te hoge risico’s buiten de portefeuille te houden.

Er komt dus het nodige kijken bij beleggen in subsovereigns. Maar wie er in slaagt om het kaf van het koren te scheiden, kan met deze categorie mooie rendementen behalen tegen een relatief laag risico. Voor particuliere beleggers kan een rentefonds dat deels belegt in sovereigns op dit moment zeker toegevoegde waarde hebben boven een fonds dat zich beperkt tot staatsobligaties.

 

* Deze Dr. Hoe is geschreven door Sandor Steverink, Delta Lloyd vastrentend team. Het Deltalloyd Rente Fonds heeft een weging van 30% in subsovereigns. Vóór de crisis was dat 10%.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Deze Dr. Hoe is geschreven door Sandor Steverink, Delta Lloyd vastrentend team. Het Deltalloyd Rente Fonds heeft een weging van 30% in subsovereigns. Vóór de crisis was dat 10%. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Dr. Hoe

Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs! Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen. Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meer over Dr. Hoe

Recente artikelen van Dr. Hoe

  1. mrt '11 Rendement staat niet in de sterren
  2. feb '11 Boutiques beleggen beter
  3. jan '11 Afrika, wie durft? 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links