Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ons voorland

Japan was lang het Wirtschaftswunder van het Verre Oosten. Japanse bedrijven wisten na de Tweede Wereldoorlog marktaandeel te veroveren op de wereldmarkt en ontpopten zich als marktleider in sectoren zoals auto's, machinebouw en electronica.

De beurskoersen stegen explosief. Japanse, maar ook buitenlandse, beleggers betaalden tot die tijd grif 40 of 50 keer de winst voor aandelen van snelgroeiende Japanse bedrijven. De beurskoersen en de prijzen van onroerend goed bereikten - althans volgens Westerse maatstaven - stratosferische hoogten.

Eind 1989 kwam een einde aan de schijnbaar ongeremde koersexplosie. De reden was dat de Japanse autoriteiten ingrepen in iets wat verdacht veel leek op een speculatieve bubbel. Dat het de centrale bank gelukt is om de animal spirits flink de kop in te drukken is buiten kijf.

Zo goed zelfs, dat sinds die tijd de economie chronisch in een lethargische staat verkeert. Groei is verwaarloosbaar en de bestedingen zijn zo ver terug gelopen dat er regelmatig sprake is van (bijna) deflatie.

Re-animatie
Ondanks pogingen om de economie uit het slop te trekken, blijft de Japanse economie comateus. De zombie-achtige toestand wordt nog verergerd doordat de bevolking in rap tempo vergrijsd.

De belabberde staat waarin de Japanse economie in de laatste twintig jaar verkeert is niet zonder gevolgen gebleven. Twintig jaar geleden nam Japan 14% van de wereldeconomie voor haar rekening. Dat is gedaald naar 8%.

Op het toppunt van de bloeiperiode waren acht van de tien grootste banken en grootste ondernemingen op de wereld ranglijst Japans. Vandaag zijn geen Japanse bedrijven op de lijst te vinden. Opmerkelijk is het gebrek aan leiderschap, zowel in de politiek als het bedrijfsleven, om Japan effectief te re-animeren.

Parallellen
Velen wijzen op parallelle ontwikkelingen in Europa. Ook hier steken de plaaggeesten van vergrijzing, lage (productiviteits)groei en een bevolking die steeds duidelijker ongemakkelijk is door het gebrek aan leiderschap een steeds grotere rol.

Terwijl Amerika geen middel schuwt om Japanse toestanden te vermijden, lijkt Europa meer gelaten te zijn. Gaat Europa Japan achterna? Hoewel Europa minder lethargisch is, kan een Japan-achtig scenario zich in bepaalde mate voordoen.

Wat moeten beleggers met dit scenario?
Het is nuttig vast te stellen welke Japanse bedrijven ook in een zombie-scenario floreren.

  1. Supermarkten hebben al dertien jaar met een dalende omzet te maken, terwijl bedrijven die zich specialiseren in het bereiden en bezorgen van maaltijden die ouderen graag eten profiteren. Zelfs fastfoodketens zoals Mc Donalds lijken hiervan te profiteren.
  2. Traditionele Farma groeit nauwelijks in het vergrijzende Japan, en de resultaten van de producenten van goedkope generieke medicijnen laten al jaren een stijging zien van bijna 10% per jaar. De Japanse overheid heeft succes met het stimuleren van goedkopere medicijnen om zo de zorguitgaven te drukken. Sankyo, één van de grootste Japanse farmabedrijven, heeft alert gereageerd door de Indiase producent van generieke medicijnen Ranbaxy over te nemen.
  3. De omzet van on-line winkels zoals Rakuten en Kakaku groeit ten koste van traditionele winkelketens.
  4. Onroerendgoedprijzen en transacties zijn bevroren omdat Japanners nauwelijks bereid zijn om te verhuizen. Maar renoveren doen ze nog wel. Daar profiteren bouwbedrijven van die zich gespecialiseerd hebben op dit gebied.

Food for thought voor langetermijnbeleggers in Europese aandelen.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het HEK European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2010 12:36
    Het afmaken van de Japanse economie lijkt op een kakofonie van economen die niet verder (willen / kunnen) kijken dan een paar statistieken. Platte cijfers die niets vertellen over de daadwerkelijke levenskwaliteit in een land; het elkaar napraten zonder kritisch te kijken naar de achtergronden. U kunt toch niet beweren dat de Japanse economie en samenleving er beduidend slechter voor staan dan de Amerikaanse, of dat het een doemscenario betreft voor Europa.

    Ter vergelijking, Japan heeft sinds de crisis een werkeloosheid van 5% (EU en US resp. 9, & 9,7), afgelopen decennia was deze 3%; een lage inkomensongelijkheid, gezondheidszorg voor iedereen, een van de hoogste levensverwachtingen en weinig criminaliteit.

    Met name Krugman is invloedrijk geweest voor deze gedachte (zie: krugman.blogs.nytimes.com/2010/05/25/...
    Maar het is tekenend voor Amerika en daarbij de Angelsaksische richting, dat een van zijn meest invloedrijke economen een land afschrijft, dat er op zoveel vlakken beter voorstaat dan de meeste landen die de afgelopen decennia ,statistisch gezien, fantastische groei gekend hebben.

    Het wordt tijd dat er een kwalitatieve indicator wordt geïntroduceerd in de kwantitatieve economische theorie. Met andere woorden, dat er gekeken wordt naar de HDI als een belangrijkere indicator en beleidsmaker dan de BNP groei.
  2. Bangkok mand 15 november 2010 13:46
    Zit nu sinds een week in Tokyo en kijk nog steeds iedere dag mijn ogen uit over de luxe, strakke organisatie en bizar hoog prijsnivo overal. Dit land is zo veel verder dan Nederland/de westerse landen. Enige punt blijft natuurlijk dat het sociale stelsel en de sociale omgang met andere personen hier van derde wereld nivo is.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links