Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

SNS gaat in aandelen

Bij SNS zijn we afgelopen week overwogen in aandelen gegaan. We hebben een stuk van de obligatieportefeuilles verkocht en dat in aandelen gestopt. De verkoop van obligaties is logisch. Zelfs in een Japan-achtig scenario is er bijna geen upside meer.

En die upside zien wij wel in aandelen. Waarom dan wel? De winsten blijven goed.

Van de aandelen in de DJ Stoxx Index heeft nu 39% cijfers gepubliceerd. De gemiddelde winsten waren 14% hoger dan verwacht. Dat is een flink cijfer. Soms hebben beleggers daar niet zoveel aan, zoals bijvoorbeeld bij Arcelor Mittal.

Goede winstcijfers, maar de verwachting van het bedrijfsresultaat voor het komende kwartaal wordt even met een half miljard euro neerwaarts bijgesteld.Het aantal winstwaarschuwingen is dan ook al langere tijd historisch laag.

Voor diegene die het pessimistisch wil inzien, heb ik nog wat mooi plaatjes van Merrill Lynch. De uitslagen in de winstverwachtingen nemen toe en dat was in het verleden een indicatie dat de waarschuwingen gaan toenemen. Ik vraag me af hoe het oorzakelijk verband ligt, maar vooruit.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Quantitative Easing II (QE2)
In principe is geldverruiming goed. Hoe meer QE2, hoe lager de lange rente, hoe groter de kans dat de economie wel gaat groeien. Maar ja, u kunt het paard wel bij de bron brengen, maar u kunt het niet dwingen te drinken. Bovendien is er al zoveel over gesproken. Niemand kan beoordelen hoeveel er al in de koersen verwerkt zit.

De lage obligatierente
Als de lange rente verder wordt verlaagd, dan worden obligatiebeleggers weggejaagd uit obligaties en gaan ze in andere beleggingscategorieën. In de afgelopen maanden heeft deze horde al de rendementen bij de onroerendgoedfondsen afgegraasd. Door de enorme vraag naar veilige dividenden zijn de koersen van deze aandelen met 40% gestegen. Als deze vloed met geld doorrolt naar aandelen, zal het een positief effect op aandelenkoersen hebben.

De waarderingen van aandelen zijn niet hoog
Natuurlijk zijn de dividendrendementen hoog en de koers-winstverhoudingen laag. Maar ik zag bij strateeg Mislav Matejka van JP Morgan een grafiekje met prijs-boekwaarde van de Europese bedrijven. Dat zie je niet vaak. En ook daaruit blijkt dat aandelen niet duur zijn.

Bedrijven zijn rijk
De bedrijven hebben geld zat. Dat kan voor inkoop van eigen aandelen worden gebruikt, of voor hogere dividenden of voor overnames. In alle drie de gevallen is het goed voor de beurskoersen.

Economie groeit door
De wereldwijde economische groei lijkt voorlopig nog even goed te blijven. Ik was positief verrast over de goede inkoopmanagerscijfers in China, India en zelfs de Verenigde Staten.

Leningen trekken aan
Het aantal leningen trekt weer wat aan. Ik hoor hier en daar nog wel eens wat gemopper dat het een schande is dat die banken, die wij gered hebben geen krediet geven. Als eerste hebben de meeste banken daar al een hele heftige prijs voor betaald. Als tweede als de bank u geen krediet wil geven, dan heeft de bank daar waarschijnlijk een goede reden voor, want een bank wil echt wel geld verdienen. Als derde wordt het door Basel III banken moeilijker gemaakt om geld uit te lenen. Voor iedere euro krediet moeten ze meer eigen vermogen aanhouden en dat hebben ze niet. En als vierde en belangrijkste punt ziet de Europese Centrale Bank de kredietgroei al weer toenemen.

Punten van zorg
Iets waar ik me een beetje zorgen over maak is dat de winstmarges historisch vrij hoog zijn. Maar vooruit als de economische groei goed genoeg is, moet dat geen probleem zijn voor de winsten.

Een tweede zorgenpunt is de uitermate zwakke ZEW-index, die vaak een ommekeer in de IFO-index aangeeft. Nu lijkt dat nog niet het geval. Maar als die dollar zo zwak blijft, kan de exportpositie onder druk komen te staan.

Een derde punt is de agressieve overheidsbezuinigingen. In Nederland valt het nog wel mee. Maar in Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland gaat het er hard aan toe. En ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er flink gesneden. Dat is niet positief voor de economie. Ook in de Verenigde Staten is dat een probleem. Obama mag dan nog een aantal flinke stimuleringsplannen hebben, op lokaal niveau ziet het beeld er heel anders uit. Hier twee plaatjes van UBS.

Ook is het sentiment te positief om echt wildenthousiast over aandelen te worden. De mooiste aankoopmomenten zijn toch als er veel angst in de markt zit. En momenteel zijn vooral Amerikaanse beleggers te optimistisch. Zeker een punt van zorg.

En natuurlijk is een opleving van de Griekenland/Ierland/Spanje/Portugal-crisis een punt van zorg. Dat spook lijkt om iedere hoek te wachten. De Ierse spreads bereikten gisteren weer recordhoogte door de uitspraken van Merkel.

En als laatste zorgenpunt de de-leveraging. Een halfjaar geleden was het bon ton om het hierover te hebben. Minder lenen is economische groei voor je uitschuiven. Hier een mooi overzicht van de totale schuldenposities van overheid, consumenten en bedrijven in percentage van de economie. Dit zal zeker voor de westerse economieën nog jaren een probleem blijven.

U ziet het de ware belegger is nooit zonder zorgen. Of zoals Rolf Stout’s voorganger bij Obam zei, wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn vindt nooit een geschikt moment om te beleggen.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2010 17:53
    Beste Corné,ik wil niet pessimistisch zijn maar ik geloof eerder in een dubbele dip dan in een stijging of eindjaars rally van de beursen.
    Je ziet gewoon dat de beurs niet omhoog wil. Alle goede voorspellingen en grafieken en technische analyses ten spijt. We gaan gewoon weer naar een old time lowe, zo rond de 300 punten rond het einde van dit jaar.
  2. forum rang 4 zeurpietje 5 november 2010 10:56
    zijn obligaties niet meer interessant?? ik denk het wel
    kijk eens naar de diverse achtergestelde perpetuele obligaties.
    voor de crises rendeerden deze ongeveer 50 - 100 basispunten boven staatsleningen. Nu tussen de 300 - 500 bp. Je eigen SNS perp zelfs 850 bp.
    Achtergeslelde obligaties komen altijd nog voor aandelen bij een debacle
    Ook het rendement is in veel gevallen hoger dan het rendement op aandelen. Alleen chartisten verwachte een verdere stijging maar je hebt zelf aangegeven niet zo in deze techniek te geloven. Hebben ze je nu toch om?? gevaarlijk hoor
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links