Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Succesvol gespreid richting 2011

Aan een fondsenportefeuille met een langetermijnhorizon moet je niet al te veel sleutelen. Zeker niet als het de portefeuille voor de wind gaat. In de modelportefeuille Funds of Fonz dateerde de laatste transactie uit december 2009. Het rendement heeft daar niet onder geleden, de portefeuille staat voor dit jaar op +11,49%, een rendement waar een beetje aandelenindex best een puntje aan kan zuigen.

Spreiding beperkt niet alleen het risico, het levert dit jaar ook een leuk extraatje op. Fonz heeft deze week wat winstgenomen in de goudrally. De twee fondsen van Blackrock Global Funds (World Mining en World Gold) werden met winst verkocht. Een groot deel daarvan is aangewend om JP Morgan Global Natural Resources te kopen. 

Dat levert per saldo bijna dezelfde weging op voor commodities, maar een iets lagere voor goud dat doorgaans goed is voor 30% van het JP Morgan-fonds. Verder is de weging voor Pimco Diversified Income verhoogd. Het fonds, dat actief belegt over verschillende typen obligaties, laat dit jaar een heel robuuste performance zien.

14% outperformance ten opzichte van de wereldindex

Ook DWS BRIC en Skagen Global zijn bijgekocht. Om dat te kunnen doen, is de positie op Odin Maritim met winst afgesloten. Eerlijk gezegd is het rendement van dat fonds dit jaar wat tegengevallen. Maar met 11% rendement in tien maanden tijd kan Fonz wel leven. De mutaties zorgen er niet direct voor dat de fondsenportefeuille het roer omgooit.

Wel is er een kleiner aantal posities overgebleven, waardoor het geheel overzichtelijker is geworden en is de weging voor goud iets teruggebracht. Daarentegen is het belang van opkomende markten weer wat opgevoerd. Funds of Fonz heeft sinds de lancering in juli 2006 een rendement van +1,7% laten zien, tegenover -14,2% voor de MSCI World in euro’s.


 


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.



Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Joris Driepinter 22 oktober 2010 01:04
    Wat zonde om het BlackRock World Gold Fund te verkopen! Ik zou het ook als "dom" willen kwalificeren als je kijkt naar de trackrecords van betreffende fondsen, de onzekere economische en monetaire situatie en bijvoorbeeld jullie eigen benchmarkt IEXFonds 40. Dat Willem Middelkoop terug is als columnist heeft dus niet mogen baten :) Daarnaast zou ik wat minder 'wereldwijd' (Investissement, Patrimoine, Top Dividende, Global) en wat meer in EM funds, debt, and/or currency doen. Hartelijke groet!
  2. Peter van Kleef 22 oktober 2010 10:29
    Joris,

    De FoF zit al sinds mensenheugenis in BGF World Gold en dat was bepaald geen slechte keus. Goud is hard opgelopen en daarmee ook de weging binnen de portefeuille. Uit risico-oogpunt moest er heven wat erschikt worden. JP Morgan GLobal Natural Resources is - even uitgaand van 30% goud in dat fonds - nog altijd een goldplay. Die positie alleen zorgt al voor 6% goud in portefeuille. Voeg daarbij dat ook de twee Carmignac-fondsen regelmatig grote posities hebben in goudmijnbedrijven en je zit al snel weer in de bandbreedte 10-15% voor goudgerelateerde beleggingen. Daarbij voelt de Fonz zich prima op z'n gemak.

    De weging in EM is verhoogd doordat DWS BRIC is bijgekocht. Ook Skagen Global (bijgekocht) zit behoorlijk in EM, hoewle dat fonds de opkoemnde markten wel heeft afgebouwd ten gunste van de VS (voelt Fonz zich ook goed bij).

    Verder is Pimco Diversified Income bijgekocht. Dat fonds presteert belachelijk goed en is breed gespreid met flinke wegingen voor high yield obligaties en EM Debt.

    Fonz
  3. JorisV 29 oktober 2010 17:00
    Leuk om te lezen. Dit is mijn porto nu, ik heb deze zomer ook wat wijzigingen doorgevoerd (kon tiki erbij, JP global)

    4% Accenta Capital Management ACF - Sidepocket
    6% Accenta Capital Management ACM Accenta Capital
    11,5% JPMorgan JPMF Global Natural Resources A
    9% SKAGEN Fonder Skagen Kon-Tiki
    9.5% Carmignac Patrimoine

    Maandelijks:
    6% BlackRock GF World Energy Fund A2 EUR (33,3%)
    17% Robeco Emerging Stars Equity (16,7%)
    18% SKAGEN Fonder Skagen Global (16,7%)
    19% Vanguard Global Stock Index Fund (33.3%)

    Rendement sinds start april 2008: 12%

  4. JorisV 29 oktober 2010 17:01
    Leuk om te lezen, mijn porto doet nu 12%, start april 2008. Ook wat wijzigingen doorgevoerd deze zomer (oa kon tike en JPmorgan).

    4% Accenta Capital Management ACF - Sidepocket
    6% Accenta Capital Management ACM Accenta Capital
    11,5% JPMorgan JPMF Global Natural Resources A
    9% SKAGEN Fonder Skagen Kon-Tiki
    9.5% Carmignac Patrimoine

    Maandelijks:
    6% BlackRock GF World Energy Fund A2 EUR (33,3%)
    17% Robeco Emerging Stars Equity (16,7%)
    18% SKAGEN Fonder Skagen Global (16,7%)
    19% Vanguard Global Stock Index Fund (33.3%)

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links