Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Honderd jaar in Mexico

Mexico geeft honderdjarige obligaties uit. Een bijzonder fenomeen. Mexico leent 1 miljard dollar tegen 6,1%. Dat is lager dan de dertigjarige lening die ze pas geleden hebben uitgegeven. Voor de yield curve-studenten: de curve loopt dus in het gebied van dertig tot honderd jaar wat naar beneden.

Het boek is 2½ keer overtekend. Dat betekent dat beleggers dit papier graag in de boeken wilden hebben. De Mexicaanse regering is even klaar met lenen tot en met 2012. Zou dit ook wat voor Griekenland zijn?

Mexico snapt heel goed dat er behoefte is naar emerging market debt en naar hele lange obligaties. Vooral pensioenfondsen willen die graag hebben. Die zijn er achter gekomen ze een langerenterisico hebben en kunnen dat met dit papier afdekken.

Dat renterisico is overigens een serieus probleem voor sommige bedrijven. Ik vraag het iedere keer als ik een bedrijf ontmoet. Opvallend is dat sommige bedrijven dat niet eens weten. Sommigen vertellen met een lach dat het 50% is. Bij de huidige rentebewegingen is dat funest. Een punt van zorg en aandacht.

Uit hyperinflatie
Maar zou u uw eigen spaargeld voor honderd jaar vast willen zetten tegen een procent of zes bij een land dat de afgelopen honderd jaar een burgeroorlog en een periode van hyperinflatie had? En waar in sommige steden Mad Max-achtige taferelen heersen?

Mexicaanse inflatie

Vergelijkt u dat eens met een gelijksoortige century bond van de Rabobank. Die geeft een iets lager rendement. Logisch, zelfs als SNS-er zou ik mijn geld eerder aan de Rabobank toevertrouwen dan aan de Mexicaanse overheid. Het is natuurlijk wel een dollar-obligatie. Misschien hopen ze dat die munt over een paar jaar zo zwak is dat ze over honderd jaar bijna niets meer terug hoeven te geven.

De Mexicaanse peso staat bijna op het hoogtepunt van de afgelopen twee jaar. Dat is wel eens anders geweest. Een Amerikaanse dollar is sinds 1970 twaalfhonderd keer meer waard geworden dan de Mexicaanse peso. Opmerkelijk hoe een dergelijk land uit een dergelijke periode van hyperinflatie kan komen.

Mexicaanse peso in Amerikaanse dollars

Multi-miljardair
Dat kan niet ieder land zeggen. Kijk maar eens naar Zimbabwe. In dat land waren obligaties in no time waardeloos en kon u alleen met een aandelenbelegging uw geld redden. Nee, als ik een pensioenfonds was, zou ik niet zo happig zijn om mijn geld voor honderd jaar, zeg maar een eeuwigheid onder te brengen in Mexico.

En o ja, mocht u zelf willen meemaken wat het is om een Zimbabwaanse multi-miljardair te zijn. De kindertjes Van Zeijl hebben een nieuwe voorraad Zimbabwaanse dollars ontvangen. Met een mail naar altijdalmiljonairwillenworden@hotmail.com kun u voor 12,50 euro ook miljardair worden.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. rubbergrover 19 oktober 2010 20:25
    Je bent hier wel appels met peren aan het vergelijken. Het gaat hier, zoals je zelf al aangeeft, om een obligatie in dollars. Niet om een obligatie in de lokale valuta. Dus of er in dat land nu in de lokale valuta hyperinflatie is of niet, is niet relevant. Het gaat om de kredietwaardigheid in dollars. Smeuïge verhalen over de koers van de peso en over obligaties in obscure lokale valuta zijn natuurlijk leuk om te lezen, maar hebben weinig te maken met dollar-obligaties.

    Een belangrijker vraag lijkt mij dan ook niet of je vertrouwen hebt in de peso, maar of je het vertrouwen hebt dat de dollar over 100 jaar nog bestaat, en of de dollar geen last gaat krijgen van (hyper-)inflatie en te veel gaat dalen in vergelijking met andere valuta. Dat lijkt mij een veel belangrijker vraag.

    "Maar zou u uw eigen spaargeld voor honderd jaar vast willen zetten tegen een procent of zes bij een land dat de afgelopen honderd jaar een burgeroorlog en een periode van hyperinflatie had?"
    Ik zou mijn eigen spaargeld best voor 100 jaar willen vastzetten tegen een procent of 6 bij bijvoorbeeld Duitsland. Een land dat, zoals je weet, de afgelopen 100 jaar een periode van hyperinflatie heeft gekend. En over de combinatie Duitsland en oorlogen zal ik maar zwijgen...
  2. [verwijderd] 20 oktober 2010 09:48
    Leuk weetje:

    Als de US vandaag al z'n goud verkoopt wat er verondersteld nog in Fort Knox ligt (hoewel daar al 60 jaar geen audit is toegestaan), dan lossen ze daar welgeteld 2% van hun schuld mee af.

    Het bedrag wat dan overblijft kost alle gezinnen in de US 30000,- per jaar gedurende 70 jaar.

    You do the math, this sucker is coming down.
  3. [verwijderd] 20 oktober 2010 10:31
    Beste KayGee2,

    Laatst is een zelfde biljet op Ebay verkocht voor GBP 85. En het exemplaar van mijn kinderen zit ook nog eens in een mooi lijstje en de postbode brengt hem helemaal bij u thuis. Dus 12,50 is bijna een koopje zou ik zeggen.

    Beste Rubbergrover,

    De inkomsten van een land zijn grotendeels in lokale valuta. Als de schulden in buitenlandse valuta zijn en deze valuta per ongeluk in waarde stijgt heb je als land een serieus probleem. Kijk maar eens naar Ijsland of Argentinie. Ook daar had ik niet graag mijn geld aan uitgeleend, ook al was het in US dollars. Bij een munt met een hoge inflatie heb je over het algemeen een grotere kans op devalutatie.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  4. [verwijderd] 20 oktober 2010 13:07
    quote:

    Corné van ZeijlDA0 schreef:

    Beste KayGee2,

    Laatst is een zelfde biljet op Ebay verkocht voor GBP 85. En het exemplaar van mijn kinderen zit ook nog eens in een mooi lijstje en de postbode brengt hem helemaal bij u thuis. Dus 12,50 is bijna een koopje zou ik zeggen.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
    Voor GBP 85, natuurlijk maak dat de kat wijs.

    Zomaar een willekeurig voorbeeld :

    cgi.ebay.nl/zimbabwe-10-trillion-doll...

    Voor minder euro's ipv multi-miljardair meteen multi-trillionair en het word ook gewoon door de postbode thuis bezorgd, dat mooie lijstje kan men ook wel los ergens kopen. Dus inderdaad bijna een koopje maar toch net niet helemaal ;-)

    Verder wens ik je kids veel succes met hun handeltje maar waarschijnlijk hebben ze bij afnemers die niet actief zijn op het internet meer kans om hun waar te slijten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links