Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggen in kunstmatige intelligentie

Ik ben in de Verenigde Staten, in Berkeley vlakbij San Francisco om precies te zijn. Ik ben daar op bezoek bij een van Nederlands meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van videozoekmachines: dr. Cees Snoek.

Anders dan u gewend bent, besteed ik in deze column aandacht aan een opkomende ontwikkeling binnen de kunstmatige intelligentie en de mogelijke beleggingskansen in deze sector. Dr. Snoek werkt namelijk aan de prestigieuze universiteit van Berkeley en is regelmatig te vinden in het nabij gelegen Silicon Valley waar bedrijven als Google, Yahoo en Facebook hun hoofdkantoren hebben.

Automatisch scannen
Zijn onderzoek focust op het automatisch vertalen van beeld naar tekst zodat de visuele inhoud van bijvoorbeeld video's toegankelijk wordt gemaakt. Dat is bijzonder handig voor het automatisch scannen van videobeelden van beveiligingscamera's op verdachte personen of het doorzoekbaar maken van beeldarchieven.

Deze technologie wordt nog niet commercieel toegepast maar Snoek verwacht dat dit geen jaren meer zal duren. Instanties als de politie en uitgevers zullen zeer gebaat zijn bij een dergelijke technologie. Maar ook bedrijven als Hyves kunnen profiteren door nieuwe services te bieden die de dagelijkse stroom van één miljoen nieuwe gebruikersfoto's rubriceert.

De huidige generatie zoekmachines weet hier geen raad mee. Snoek voorziet een golf van innovaties binnen visuele zoekmachines. Zowel Apple als Google roeren zich actief op dit terrein en kochten onlangs start-ups in visueel zoeken.

Nieuwe trends herkennen
Binnen Silicon Valley ziet Snoek dan ook weinig terug van de economische crisis waar het land zich in bevindt. Binnen vijf jaar zal het internet-landschap weer drastisch wijzigen door de komst van dergelijke innovatieve technologieen.

Maar wat kunt u hier als belegger nou concreet mee? Het tijdig identificeren van nieuwe trends als bovenstaande kan een aantrekkelijk groeipotentieel bieden voor een portefeuille. Economische groei of niet, het lijkt erop dat deze sector de komende jaren weinig last van de aanhoudende malaise zal ondervinden.

Kan hierin dan de basis liggen voor nieuwe structurele groei in het Westen gedurende de komende jaren? Dat durf ik niet te zeggen. Nog steeds ben ik van mening dat de economische krimp verder zal doorzetten de komende tijd. We'll see.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente columns van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Apple, Facebook, Google, Yahoo
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare