Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggen in kunstmatige intelligentie

Ik ben in de Verenigde Staten, in Berkeley vlakbij San Francisco om precies te zijn. Ik ben daar op bezoek bij een van Nederlands meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van videozoekmachines: dr. Cees Snoek.

Anders dan u gewend bent, besteed ik in deze column aandacht aan een opkomende ontwikkeling binnen de kunstmatige intelligentie en de mogelijke beleggingskansen in deze sector. Dr. Snoek werkt namelijk aan de prestigieuze universiteit van Berkeley en is regelmatig te vinden in het nabij gelegen Silicon Valley waar bedrijven als Google, Yahoo en Facebook hun hoofdkantoren hebben.

Automatisch scannen
Zijn onderzoek focust op het automatisch vertalen van beeld naar tekst zodat de visuele inhoud van bijvoorbeeld video's toegankelijk wordt gemaakt. Dat is bijzonder handig voor het automatisch scannen van videobeelden van beveiligingscamera's op verdachte personen of het doorzoekbaar maken van beeldarchieven.

Deze technologie wordt nog niet commercieel toegepast maar Snoek verwacht dat dit geen jaren meer zal duren. Instanties als de politie en uitgevers zullen zeer gebaat zijn bij een dergelijke technologie. Maar ook bedrijven als Hyves kunnen profiteren door nieuwe services te bieden die de dagelijkse stroom van één miljoen nieuwe gebruikersfoto's rubriceert.

De huidige generatie zoekmachines weet hier geen raad mee. Snoek voorziet een golf van innovaties binnen visuele zoekmachines. Zowel Apple als Google roeren zich actief op dit terrein en kochten onlangs start-ups in visueel zoeken.

Nieuwe trends herkennen
Binnen Silicon Valley ziet Snoek dan ook weinig terug van de economische crisis waar het land zich in bevindt. Binnen vijf jaar zal het internet-landschap weer drastisch wijzigen door de komst van dergelijke innovatieve technologieen.

Maar wat kunt u hier als belegger nou concreet mee? Het tijdig identificeren van nieuwe trends als bovenstaande kan een aantrekkelijk groeipotentieel bieden voor een portefeuille. Economische groei of niet, het lijkt erop dat deze sector de komende jaren weinig last van de aanhoudende malaise zal ondervinden.

Kan hierin dan de basis liggen voor nieuwe structurele groei in het Westen gedurende de komende jaren? Dat durf ik niet te zeggen. Nog steeds ben ik van mening dat de economische krimp verder zal doorzetten de komende tijd. We'll see.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Facebook

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Google

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Yahoo

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
de bos
0
Leuk verhaal maar hoe dacht je hier in te gaan beleggen. Iedereen ziet hier de pot met goud en ik denk dat de echte krenten gewoon direct door Microsoft, google, yahoo of apple worden gekocht.
Maar goed ben ook meer valuebelegger.

de bos
[verwijderd]
0
Value belegger, je bedoelt je mijdt alles wat in fiat currency papiertjes elektronisch wordt bijgehouden bij een bank ver uit je buurt?

Of misschien toch meer de Warren Buffet versie... ;-)
hap
0
Het is natuurlijk een open deur, maar als ik het in het verleden zo fout had gehad, dan zou ik ook omschakelen naar kunstmatige intelligentie.

Zo'n 'analist' met zijn astrologische bijgeloof is toch niet meer serieus te nemen.
triluk
0
Vissen achter het net ?
Ik dacht that Autonomy (AU.L) al erg ver stond met die technologie.
Dit was een spontane reactie. Even checken nu.
Nele
0
Brilliant gewoon... Video zichzelf laten uitleggen, en dat formaat is zoekbaar (video zelf niet echt)
Hoe ver zou die ontwikkeling gevorderd zijn?
Commercieel is het nog niet (ok, dan zou het ook al wat laat zijn voor een vroege investering)
mrsplm
0
Ach god, de grote beer heeft weer eens iets uitgevlooid.

De beer zit nog steeds short.

Veel verlies dus!

En nog meer verlies is komende!
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Apple, Facebook, Google, Yahoo

Column door: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij d...

Meer over Richard Abma

Recente columns van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5