Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bizarre waarheid

Als we de autoriteiten de flash crash opWall Street onderzoeken, komt de waarheid dan écht naar boven? Dat vraag ik me af na het lezen van de uitkomsten van de onderzoeksrapporten. Is de waarheid echt zo bizar?

De onderzoekscommissie concludeert dat een enorme bestensorder van 4,1 miljard dollar van de Amerikaanse vermogensbeheerder Waddell & Reed de oorzaak van de flitskrach van 6 mei was. Deze manager heeft een vermogen van 68 miljard dollar onder beheer.

Ter vergelijking: het Nederlandse Robeco heeft meer dan het dubbele onder zich en Jerôme Kerviel speelde met 50 miljard euro. Overigens bracht Kerviel met meer dan tien keer zo veel geld, minder beweging.

  • De vraag is: kun je de Dow Jones met slechts 4,1 miljard dollar in twintig minuten 862 miljard van zijn waarde laten verliezen?
  • En zo ja, waarom doen de speculanten dit dan niet elke dag?

Lawine aan orders
De Dow Jones verloor bijna 10% van zijn waarde, maar ook aan dalingen kunnen we verdienen. Maar als je een grote order in S&P 500-futures verkoopt, waarom gaan dan een paar aandelen, zoals 3M, Accenture en Procter & Gamble hard omlaag en niet de gehele markt?

In mei schreef ik al een column over dit fenomeen. Een firma verkocht voor 4,1 miljard dollar (iets meer dan 3 miljard euro) aan zogenoemde e-Mini’s: termijncontracten op de Standard & Poor-index. De verkoop werd overgelaten aan een computerprogramma.

Volgens de onderzoekers ontstond er zo een lawine aan orders. Dus door alle futures in twintig minuten te willen afhandelen tegen elke beschikbare koers, werd dit bewerkstelligd. Volgens de onderzoekers heb je normaal een uur of vijf voor een dergelijk bedrag nodig.

Huur een trader
Ik heb hier mijn twijfels over, ik zou Waddell & Reed wel een update adviseren van hun verkoopprogramma of gewoon een trader aan te nemen om dit soort orders uit te voeren.

Immers, het programma verkocht in twintig minuten 75.000 E-mini futures en hield geen rekening met het feit dat na enige tijd alle prijzen uit het scherm waren. Persoonlijk schrik ik niet echt van deze size. Er gaan per dag volgens de CME Group (de beurs) gemiddeld in de E-mini future 2,2 miljoen contracten rond.

Dit volume is gebaseerd op 2009. Het volume per dag in de grote S&P 500 is gemiddeld 41.000 contracten. Dit is precies gelijk, maar 10 maal groter (500 dollar per punt). Dus de order van 75.000 was rond dus 3% van het totale volume!

Makkelijker hedgen
Om een idee te geven ik heb zelf bijna twintig jaar geleden wel eens 15.000 FTI’s (de future op de AEX) in één trade voor een groot pensioenfonds gehandeld en daarbij bewoog de index helemaal niet. Dat was nog in de tijd dat mijn vader en ik jonge jongens waren (dus lang geleden).

Dat was toen het gehele dagvolume. Waarbij ik wel moet opmerken dat de AEX-futures minder makkelijk te hedgen zijn dan de future op de S&P 500. Immers in de Verenigde Staten hebben de market makers veel betere hedgemogelijkheden.

Ze kunnnen daar handelen in de grote S&P 500-contracten, in de SPY-futures, in de SPY zelf (SPDR de tracker op de S&P 500), de aandelen in het mandje, met correlaties in andere indices zoals de Dow Jones futures, et cetera.

Geen problemen
In de SPDR gaan gemiddeld dagelijks 203.553.000 stuks rond en als market maker zou je dus ook de Nasdaq-futures of de QQQ-trackers, Dow-futures, trackers op Dow Jones, Russell 2000, et cetera kunnen handelen. Kortom, mogelijkheden genoeg om in vele andere indices te handelen waardoor een grote order geen probleem zou moeten zijn.

Ter illustratie: in de Nasdaq 100-future gingen er in 2009 gemiddeld 309.413 contracten rond en voor de Mini $5 Dow futures lag dat gemiddelde op 158.293 contracten per dag. Googlet u maar eens op average volume, u komt dan bijvoorbeeld op:

Nog even snel naar de markt: ik blijf geloven in een opwaartse uitbraak en dit wordt gesterkt door de beweging van gisteren. Kortom AEX 370, here we come… en wat betreft onze Apple short-positie. Helaas kregen we door de enorme stijging een neutraalsignaal. Kortom het was short genieten van een short signaal.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2010 12:56
    "Dus de order van 75.000 was rond dus 3% van het totale volume!" En dat is dan alleen het volume van de S&P future contracten als ik het goed begrijp. Kleine kans dat dat dus de oorzaak is.

    De harde crash (en gedeeltelijk herstel) was veel sneller dan 20 minuten.
    In de Spyder S&P500 ETF was ook verschrikkelijk veel actie.

    Deze gozer in de s&p mini pit heeft het over goldman, merill, ea, maar Waddell & Reed is nergens te bekennen.

    Gerelateerde links:
    www.nanex.net/FlashCrashFinal/FlashCr...

    www.zerohedge.com/article/44-4-less-s...

    Ach, misschien moet ik dat rapport maar eens gaan lezen..

    Good Luck
  2. [verwijderd] 6 oktober 2010 13:08
    Bijna dagelijks vinden er nieuwe flash crashes plaats, laatst nog 2 x op 1 dag in Apple. Allemaal binair geprogrammeerde HFT algo's zonder toezicht die elkaar naar de bodem bid/asken.

    Zo werd er laatst via Nanex bekend dat er 27000 orders werden afgevuurd waar 200 daadwerkelijke transacties uit volgden. Is volgens de regels illegaal maar de SEC vind het allemaal best aangezien deze club bestaat uit ex bankers die (met vorstelijk salaris) heen en weer pendelen tussen bank sector, bank lobby, treasury, regulators.

    Een grote maffia en wij zijn nog bezig met TA grafiekjes en historische data, MA's om te zien waar de beurs heen gaat. mwahahaha. TA is dood, leve onze corrupte en corpulente regimes.

    Change is neigh though, coming soon to a street near you
  3. [verwijderd] 6 oktober 2010 13:12
    quote:

    Juan Tsunami schreef:

    Bijna dagelijks vinden er nieuwe flash crashes plaats, laatst nog 2 x op 1 dag in Apple. Allemaal binair geprogrammeerde HFT algo's zonder toezicht die elkaar naar de bodem bid/asken.

    Zo werd er laatst via Nanex bekend dat er 27000 orders werden afgevuurd waar 200 daadwerkelijke transacties uit volgden. Is volgens de regels illegaal maar de SEC vind het allemaal best aangezien deze club bestaat uit ex bankers die (met vorstelijk salaris) heen en weer pendelen tussen bank sector, bank lobby, treasury, regulators.

    Een grote maffia en wij zijn nog bezig met TA grafiekjes en historische data, MA's om te zien waar de beurs heen gaat. mwahahaha. TA is dood, leve onze corrupte en corpulente regimes.

    Change is neigh though, coming soon to a street near you
    Nou, nou, zeg..

    Bankiers zijn volgens de berichten en de vele reklameblokken op TV hartstikke betrouwbare mensen die zich keihard en onvermoeibaar tegen flinterdunne marges inzetten voor de bevolking en het bedrijfsleven.
  4. [verwijderd] 6 oktober 2010 13:19
    Misschien ligt het dichterbij huis. Ik opper maar wat. Berekeningen zijn niet exact uit te voeren m.b.v. een computer, wel te benaderen. Een kleine fout kan doorwerken naar een enorme blunder. Dat is te illustreren met eenvoudige voorbeelden die met de hand zijn uit te voeren. Of men nu krachtige computers gebruikt of niet want dat is minder relevant voor de exactheid. Er kan ook elders iets verkeerd zijn gegaan in de samenwerking tussen hard- en software. Dit opsporen is nogal tijdrovend. Voorbeeld. Er zijn eens 5 ICT-ers(academisch gevormd) en niet de slechtsten op hun gebied, 6 dagen bezig geweest om een password te wijzigen. Het geloof in de onfeilbaarheid van de computer is extreem sterk te noemen. Wat betreft de AEX, of het schiet door naar boven of, blijft over, kwakkelend omlaag.
  5. [verwijderd] 6 oktober 2010 13:47
    Je oppert inderdaad maar wat Korbe en zit volgens mij nog diep in slaap in de Matrix. Deze computers zijn juist onfeilbaar in wat ze doen en moeten geld verdienen voor hun bazen, ten koste van alles!Alleen zit er geen toezicht op in de vorm van een mens die kan overriden. Laat staan van toezicht door de regulators.

    Verdiep je in de materie van de HFT algo's, quants, fraudulente praktijken van wall street, corrupte FED en SEC.

    Niet persé rosy maar wel de snoeiharde werkelijkheid. Wij zijn die lessen vergeten die anderen in het verleden op reeds op pijnlijke wijze ondervonden:

    If people knew the reality behind our economy, there would be a revolution before tomorrow morning
    - Henry Ford -

    "I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies . . . If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] . . . will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered."

    Thomas Jefferson: The Debate Over The Recharter Of The Bank Bill (1809)

    De FED is een private bank (red.) voor wie het nog niet wist. Ondanks de schijn die men eraan geeft dat het federaal is en met een .gov extensie heeft. De hele wereld is geslaafd aan de dollar en de puppetmasters achter de FED.

    Wake up folks!
  6. [verwijderd] 6 oktober 2010 17:58
    De "tobin tax" zou het totale aantal snelle positiewisselingen beperken. Maar hier gaat het om een idioot aantal orders. Ik heb de gedachte dat als er een "orderbelasting" wordt ingevoerd, van bijvoorbeeld een promillage van het orderbedrag, dat dan een eind komt aan zowel snelle positiewisselingen als marktbeinvloeding door het plaatsen van orders zonder de bedoeling te hebben om ze uitgevoerd te zien.
  7. [verwijderd] 7 oktober 2010 09:07
    quote:

    johannes51 schreef:

    De "tobin tax" zou het totale aantal snelle positiewisselingen beperken. Maar hier gaat het om een idioot aantal orders. Ik heb de gedachte dat als er een "orderbelasting" wordt ingevoerd, van bijvoorbeeld een promillage van het orderbedrag, dat dan een eind komt aan zowel snelle positiewisselingen als marktbeinvloeding door het plaatsen van orders zonder de bedoeling te hebben om ze uitgevoerd te zien.
    Of gewoon de redelijk eis stellen dat een order minimaal 1 seconde geldig is.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links