Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

“Echt 10% rendement?”

Gelet op de niet-aflatende stroom e-mails die wij krijgen over waar en bij wie u gegarandeerd 10% per jaar verdient, hadden wij geen betere titel kunnen kiezen voor onze eerste IEX.nl-Special. Redacteur Rurger Derksen helpt enkele vragenstellers over garantieproducten op weg en uit de droom.

Vraag
Geachte redactie,

Welke van de door u onderzochte producten geven echt 10%? Als ik goed geïnformeerd ben, haalt bijvoorbeeld de Rentemaxx van Robeco in zijn best performance geen 10%? Welke producten kennen een minimum rentepercentage?

Met vriendelijke groet,
Marcel van Zutphen

Antwoord:
Geachte heer Van Zutphen,

Tot mijn spijt moet u ik teleurstellen; geen enkele aanbieder van garantieproducten biedt een gegarandeerd rendement van 10%. Wat betreft de minimale rente geldt de door De Nederlandse Bank vastgestelde euribor-rente als absoluut minimum. Het probleem is echter dat deze rente vandaag bijvoorbeeld op 3,5% kan staan en morgen op 3,6%. Als u een (meer) constante rente verlangt, is het verstandiger uw geld in een ‘normale’ obligatie te stoppen. Denk hierbij ook aan de vraag: hoe lang wil ik mijn geld vastzetten?’

De hoogste rente krijgt u in Nederland (direct opvraagbaar) bij internetspaarrekeningen en Turkse banken. Als u uw geld langer opzij wilt zetten, is het direct beleggen in obligaties of deposito’s te overwegen. Als u door te beleggen in een garantiefonds niet meer denkt te kunnen verdienen dan die minimumrente, kunt u zich afvragen of het verstandiger is het geld te beleggen in bijvoorbeeld een staatslening. Een hoger rendement haalt u mogelijk alleen, wanneer u ook meer risico wilt lopen...

Groet,
Rutger Derksen
IEX.nl

Vraag
Geachte redactie,:

Ik koop fti en rol deze elke maand door. Het geld beleg ik rentedragend, is dit een optie?

Met vriendelijke groet,
Eeen IEX.nl-lid

Antwoord
Geachte heer/mevrouw,

U stelt voor futures op de AEX-index te kopen en het geld dat u nodig hebt voor het verplichte onderpand (margin) op rente te zetten. Wat u voorstelt, is in feite geen echt garantieproduct, want daarbij blijft in ieder geval (een deel) van uw inleg zeker behouden. Die zekerheid hebt u bij een belegging in futures niet. U loopt wel mee met de ontwikkelingen op de beurs, maar dat geldt zowel voor stijgingen als voor dalingen. Als u alleen wilt profiteren van de stijgingen, dan is het raadzamer een call-optie te kopen.

Groet,
Rutger Derksen
IEX.nl

Vraag
Geachte redactie,

Wat is uw opinie over Berben’s effectenkantoor te Echt? Zij zeggen met een obligatieconstructie tot 20% rendement te kunnen maken.

Voorbeeld:
300.000 euro beleggen in Deense obligaties à 6% = 18.505 euro rente per jaar. 200.000 euro lenen in Yen tegen 1,3% is 2600 euro rente. Is bij een eigen investering van 100.000 euro 15905 euro per jaar is circa 16% rendement.

Met vriendelijke groeten,
D.Slot

Antwoord:

Geachte heer Slot,

Het is niet onze bedoeling middels deze special meningen te geven over individuele aanbieders van garantieproducten. Natuurlijk is er op IEX.nl al vaker aandacht besteedt aan deze constructie (zie Marcel Taks Obligatiecocktail: Deense kroon en Japanse yen en Obligatiecocktail en stijgende rentes).

Mocht u geïnteresseerd zijn in het product van Berben’s Effectenkantoor, dan raad ik u aan een prospectus op te vragen en die goed te bestuderen. Zodoende krijgt u een idee van wat er aangeboden wordt en hoe de onderliggende structuur van dat aanbod eruit ziet. Uw uitgangspunt zou moeten zijn, dat u bekend bent met de markten waarop een product betrekking heeft. In dit geval de Deense en de Japanse markten.

Groet,
Rutger Derksen
IEX.nl


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links