Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spelen met weekopties

Weekopties - op de markt sinds mei 2006 - zijn erg populair met gemiddeld 284.000 verhandelde contracten per maand. Vanaf half juli is het ook mogelijk om in Amsterdam weekopties te verhandelen op ING, Royal Dutch Shell en ArcelorMittal. Deze weekopties werken op dezelfde manier als de bestaande opties met andere looptijden.

De tijd- en verwachtingswaarde van deze opties, en dus de premie van de optie, is relatief laag door de korte looptijd. Het hefboomeffect is dan ook groot, zodat kleine bewegingen van de index een grote invloed hebben op de waarde van de optie

De gamma*) is hoog. Weekopties zijn met name geschikt voor de zeer speculatieve belegger. Het risico is erg hoog door de korte looptijd, maar de winsten kunnen hoog oplopen door de hefboomwerking. Evenals de verliezen natuurlijk, omdat een week kort is en de optie snel waardeloos kan aflopen.

Zelf bepalen
Momenteel kost een call AEX-optie met uitoefenprijs 325 en looptijd een week ongeveer 3 euro (AEX index: 322), terwijl de call AEX september 325 ruim 8,50 euro kost. De premie van kortlopende contracten is weliswaar relatief laag, maar iedereen moet voor zichzelf bepalen of feitelijk 3 euro voor een week of 8,50 euro voor vijf weken de beste kansen op rendement biedt.

Inspelen met opties met een korte looptijd heeft alleen zin bij een verwachte kortetermijnbeweging. Sterke schommelingen in optiepremies zijn meestal waar te nemen tot en met woensdag voor expiratie. Vanaf donderdag daalt de verwachtingswaarde sterk. Bij sterke veranderingen in de onderliggende waarde stijgen of dalen weekopties proportioneel zwaar, evenals de winsten of verliezen.

Een interessant gegeven is dat verwachtingswaarde sneller verdwijnt uit optiepremies bij een korte looptijd, ofwel een hoge theta**). De weekoptie heeft momenteel een theta van 0,30 en de maandoptie van 0,14. Het bovenstaande voorbeeld als uitgangspunt nemend kan met een eenvoudige constructie een relatief voordelige maandpositie worden gecreëerd.

Doorgerold
Het kopen van de september call en tegelijkertijd de korte call verkopen, levert in principe een positie op van vier weken voor 5,50 euro. Het enige nadeel is dan wel, dat als de AEX-index boven de 328 komt de winstpotentie verder naar boven snel afneemt. De posities moeten dan worden doorgerold.

Wellicht is het beter om een hogere uitoefenprijs van de kortlopende optie te verkopen om snel doorrollen te vermijden, bijvoorbeeld de call AEX 330 levert toch ook nog 1,60 euro op. Opties met een korte looptijd hebben een erg hoog risicoprofiel. Ik ben van mening dat het vrijwel onmogelijk is om op consistente wijze kortetermijnveranderingen van koersen te voorzien. Dat geldt eveneens voor langere periodes.

Echter, ik ben er van overtuigd dat op (middel)langere termijn een consistenter rendement op beleggingen wordt gerealiseerd door een focus op ondergewaardeerde ondernemingen en (een combinatie van) posities in te nemen waarbij de richting van de markt van ondergeschikt belang is.

*) Een hoge gamma geeft aan dat de beweging van de onderliggende waarde een grote invloed heeft op de  waarde van de optie.

**) De theta van een optie geeft aan wat de optie minder waard zal worden bij het verstrijken van de tijd. Bijvoorbeeld een theta van 0,30 duidt erop, dat als de koers van de onderliggende waarde niet veranderd,de optie morgen 0,30 minder waard zal zijn (met overige variabelen onveranderd).  


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven geen posities in kortlopende opties die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Olivier 15 augustus 2010 11:29
    De conclusie van de auteur, namelijk dat korte termijn koerswijzigingen vrijwel niet te voorzien zijn, is natuurlijk de meest realistische.

    Het is echter mogelijk om, met name op expiratiedagen wanneer alle verwachtingswaarde uit de optiekoers is verdwenen, op korte termijn consistent geld te verdienen. Daarbij zijn expiratiedagen in volatiele tijden en met veel macronieuws specifiek interessant. De korte termijn bewegingen van de AEX grafiek binnen het kwartier kennen namelijk bij koerswijziging vrijwel altijd dezelfde beweging. Het is de kunst om een atm optie te selecteren en te wachten tot de grafiek in een dergelijke beweging komt. Door te wachten tot de grafiek in een dergelijke beweging zit, pak je weliswaar nooit 'de hele rit' mee, maar genoeg om het verschil in koers en je optieprijs te kunnen verzilveren.

    Eén voorbeeld: stel het is vrijdag, 14.30 macrocijfers uit US, volatiele week achter de rug, AEX is geopend op 330 en met grote volumes gedaald naar 325 en sentiment is matig. Wacht tot de koers een kwartier lang niet van zn plek komt. Pik een bijna atm put en call optie uit (bijv put call dag/weekoptie 324/325) en wacht op de eerste de beste beweging. Afhankelijk van de richting koop je deze put of call. Het komt er dan op aan om zodra er rendement is direct te verkopen. Je moet dan dus niet 'speculeren' op een verdere beweging.

    Op deze manier is het mogelijk om per transactie minimaal 20% winst te realiseren.
    Maar, en dan sluit ik me weer aan bij de auteur, dit heeft natuurlijk weinig te maken met het behalen van rendement op een belegging.

    veel succes
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links