Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Taylor-tijd

Fred Huibers is met vakantie, daarom wordt zijn column (gedurende zijn vakantie) geschreven door Kian Liem. Liem is partner en beheerder bij vermogensbeheerder Het Haags Effektenkantoor.


De start van de economische crisis werd ingeluid door de daling van onroerendgoedprijzen. Het is daarom geen verrassing dat bedrijven die hun winsten genereren uit het bouwen van huizen bovenmatig hard getroffen zijn.

Langzaam herstel
De traditionele indicatoren - nieuw in aanbouw genomen woningen, de verkoopwaarde van huizen en de hoeveelheid hypotheekaanvragen - die de staat van de huizenmarkt weergeven, wijzen op een langzaam herstel.

Beleggers maken zich dan ook zorgen over de vooruitzichten voor de huizenmarkt. De koersen van Engelse huizenbouwers zijn in 2010 stevig gedaald. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn:

  • Onzekerheid over het effect van de aangekondigde Britse bezuiningsmaatregelen op de huizenmarkt.
  • Een afvlakking in de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk.

Slimme positionering
Beleggen in een huizenbouwer lijkt dus niet erg verstandig. De grootste in Engeland genoteerde huizenbouwer lijkt een uitzondering te zijn: Taylor Wimpey (TW.L). Dit concern heeft de crisis aangegrepen om zich optimaal te positioneren om te profiteren van een herstel op de huizenmarkt.

Door slim te onderhandelen met kredietverleners heeft de onderneming de schuld flink weten te reduceren, waardoor financiële ruimte ontstond om nieuwe percelen grond aan te kopen tegen afbraakprijzen. Recent is bekend geworden dat Taylor Wimpey een tweede financiële herstructureringsronde overweegt.



Tijdsperiode grafiek: 

Slechter dan de beurs
Hierbij zal de onderneming ook de convenanten opnieuw uitonderhandelen om optimaal te kunnenprofiteren van de landprijzen en een mogelijk herstel. Ondanks de het doortastende management, is het aandeel Taylor Wimpey sinds begin dit jaar 30% in koers gedaald.

Hiermee presteert de bouwer aanzienlijk slechter op de beurs dan zijn concurrenten. De record discount van 40% te opzichte van de intrinsieke waarde indiceert dat beleggers uit lijken te gaan van een doemscenario waarbij de Britse huizenmarkt door een dubbele dip verder geraakt zal worden.

Stabilisering
Dit scenario lijkt echter steeds minder waarschijnlijk. De cijfers over de gemiddelde Britse huizenprijs in juni laten een verdeeld beeld zien tussen een lichte stijging en een lichte daling (zie grafiek), wat eerder duidt op een stabilisering van de huizenprijzen, dan op een hernieuwde scherpe daling.

Daarnaast zijn de eind vorige maand bekendgemaakte bezuinigingen door de Britse overheid minder aangrijpend voor de huizenmarkt dan vooraf door analisten werd verwacht. De huidige koers van de bouwer impliceert dat de recente berichtgeving nog niet lijkt te zijn doorgedrongen tot de markt.

Gecombineerd met de slimme strategische positionering voor de toekomst maakt dit Taylor Wimpey tot een interessante belegging voor zowel de korte- als de lange termijn.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het Haven European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2010 15:29
    "Door slim te onderhandelen met kredietverleners heeft de onderneming de schuld flink weten te reduceren, waardoor financiële ruimte ontstond om nieuwe percelen grond aan te kopen tegen afbraakprijzen. Recent is bekend geworden dat Taylor Wimpey een tweede financiële herstructureringsronde overweegt...
    Hierbij zal de onderneming ook de convenanten opnieuw uitonderhandelen om optimaal te kunnenprofiteren van de landprijzen en een mogelijk herstel."

    Vind ik een vreemde combinatie. Herstructuren en 1 keer de schuldeisers (?) te goedkoop uit te kopen door je positie te zwak voor te stellen is knap, maar denken dat je dit een 2e keer kunt flikken en dat zien als een teken van sterkte is toch wat vreemd.

    de bos
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links