Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Fonds 40: keurig halfjaar

De IEX Fonds 40 heeft het eerste jaar afgesloten met een positief rendement van 5,84% (inclusief dividend). In juni werd, ondanks het slechte beurssentiment tijdens de laatste handelsdagen slechts 0,51% ingeleverd. In de afgelopen maand verloren de aandelenfondsen nipt terrein terwijl de themafondsen een stapje harder achteruit liepen. De index bleef dicht bij de nullijn omdat obligatiefondsen en vastgoedfondsen er nog wel een plusje uit wisten te persen.

De gespreide index blijkt in elk geval in het volatiele begin van 2010 prima in staat te zijn geweest om overeind te blijven. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de dalende euro voor beleggers uit de eurozone met een wereldwijde portefeuille gunstig uitpakte.

Rendement deelindices
Juni*
Aandelenfondsen (16 van de 40)
-0,66%
Themafondsen (8 van de 40)
-1,74%
Obligatiefondsen (8 van de 40)
+0,35%
Vastgoedtfondsen (6 van de 40)
+0,20%
 Geldmarktfondsen (2 van de 40)
-0,02%
* rendementen ex-dividend  

Aardiger is het om naar de wat langere termijn te kijken. De index is bezig aan zijn tweede jaar. In bullmarkt 2009 werd een rendement van 37,31% gerealiseerd. Dit jaar staat de teller opnieuw in de plus, zij het voorlopig op een stuk lager niveau: +5,84%. Alle vijf de componenten van de index noteren over het eerste halfjaar een stijging, de onderlinge verschillen zijn opvallend klein. Obligaties dragen het meeste bij aan de indexstijging in 2010.

Rendement deelindices
1e halfjaar *
Aandelenfondsen (16 van de 40)
+4,34%
Themafondsen (8 van de 40)
+5,00%
Obligatiefondsen (8 van de 40)
+8,82%
Vastgoedtfondsen (6 van de 40)
+5,19%
 Geldmarktfondsen (2 van de 40)
+0,17%
* rendementen ex-dividend  

Toppers en floppers binnen de index

Van de 40 fondsen in de index staan er (opnieuw exclusief dividend) negen in de min. Opvallende verliezers zijn de subcategorieën aandelen wereldwijd, energie en Europees vastgoed. In deze drie subcategorieën hebben beide fondsen halverwege het jaar een negatief rendement. De verliezen zijn echter klein. BNP Paribas OBAM is met een rendement van –5,45% het slechtste fonds in de index.

Met 26,11% is Blackrock World Gold weer het best presterende fonds, op de voet gevolgd door het opvallend sterk presterende Fidelity ASEAN (+24,19%) dat weinig last lijkt te hebben van de correctie in het nabijgelegen China. Maar nog opvallender zijn de toprendementen van twee obligatiefondsen, Templeton Global Bonds en Threadneedle Emerging Markets Bond die – geholpen door valutaschommelingen – ook meer dan 20% rendement boekten.

De IEX Fonds 40 wordt berekend en bijgehouden door administratiekantoor Circle Partners


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links