Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwakke euro, sterke winsten

De zwakke euro geeft voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) nachtmerries. Maar eigenlijk is het een blessing in disguise.

Afgelopen week heeft u kunnen lezen hoe de euro-economieën geraakt gaan worden door de bezuinigingsmaatregelen van diverse overheden. Maar er is ook een keerzijde aan de zwakke euro. Wij kunnen wel makkelijker exporteren. Hoe zwak is de euro eigenlijk?

Er zijn dit jaar maar twee valuta die het slechter hebben gedaan. Dat zijn de Boliviaanse Bolivar en de Hongaarse Forint. Zelfs de IJslandse Kroon is dit jaar 12% duurder geworden. De Afghaanse Afghani zelfs 20%.

Je zou zeggen dat de valutamarkt Brussel een duidelijke boodschap stuurt.

Non-euro fonds
Het doet me denken aan het Zurich non-euro fonds. Dat heb ik bij Zurich in 1997 opgericht. Een beleggingssucces, maar een marketingdrama. Het ingelegde vermogen was bedroevend. Het idee erachter was dat de euro een zwakke munt zou worden, omdat de nieuwe munt een gemiddelde was van zwakke en sterke munten.


Klik op de tabel voor een grote versie

En aangezien wij een sterke munt hadden, zouden we er niet op vooruit gaan ten opzichte van de oude gulden. Nieuwe klanten kunnen er niet meer in beleggen, maar bestaande klanten zullen er blij mee zijn. Ik heb de advertentie nog ergens op zolder liggen en een foto van dit relikwi gemaakt.

Leuk allemaal maar kunt u als aandelenbelegger ook nog wat aan de sterke dollar verdienen? Vroeger deden Nederlandse aandelen het goed in tijden van een sterke dollar. Logisch want een groot gedeelte van de winsten worden in dollars gemaakt.

Maar van deze correlatie is niets meer terug te vinden. In de grafiek ziet u dat deze correlatie sinds begin 2008 eerder contrair is. En dat terwijl fundamenteel de onderliggende winsten toch meer worden.

Dollargevoelig
Ik heb een lijstje van een bank gekregen. Het is gerangschikt op de Amerikaanse omzet. Bij een bedrijf als SBM Offshore of Royal Dutch Shell is dat natuurlijk een beetje onzin. Want de Amerikaanse omzet mag dan klein zijn, de dollargevoeligheid is erg hoog.

Maar goed het geeft een indicatie. Mocht ik deze zomer nog eens tijd hebben zal ik alle bedrijven langslopen. In de tussentijd zult u het ermee moeten doen.

Aandeel
Noord-Amerika
Ahold
59%
CSM
50%
Wolters Kluwer
50%
Reed Elsevier
42%
Aegon
39%
Unilever
32%
ING Groep
32%
Wereldhave
32%
Arcelor Mittal
31%
Philips
26%
Fugro
25%
ASML
23%
Royal Dutch Shell
22%
DSM
18%
Crucell
16%
Nutreco
14%
Vopak
13%
Randstad
12%
Heineken Holding
11%
Heineken NV
10%
KPN
5%
SBM Offshore
4%


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geen Gezeik, iedereen rijk 17 mei 2010 10:48
    kort na de introductie van de euro in 2002 zakte de euro ook fors en dat ging ook toen gepaard met scherpe koersdalingen van Nederlandse aandelen. Die daalden ook toen ook veel sterker dan Amerikaanse aandelen ondanks dat de FED toen de rente op 1% had gezet en de regering Bush al snel begrotingstekorten van vele honderden miljarden dollars begon te produceren. Deze oude wetmatigheid zou moeten gelden, maar doet dat de laatste 10 jaar eigenlijk helemaal niet meer.
  2. Met Effekt 17 mei 2010 13:38
    quote:

    robbedouche2 schreef:

    [quote=EdArnhem]
    zo'n overzicht, maar dan voor omzet in Aziatische valuta lijkt me ook nuttig
    [/quote]

    Helemaal mee eens. En daarnaast ook nog graag een top 20 van omzet in Aziatische valuta van niet-Aziatische bedrijven die een NYSE-Euronext notering hebben...:-)
    De meeste Aziatisch valuta (behalve Yen) zijn redelijk aan de USD gekoppeld.

    Waarom maak je niet zelf zo'n lijstje en zet dat hier neer. Daar leer je meer van dan anderen te vragen voor jouw na te denken.
  3. [verwijderd] 13 november 2010 09:06
    'De euro is er niet voor eeuwig'
    www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economi...
    12 november 2010 door Kris van Haver
    De toestand in Europa is ‘zeer precair'. Karel Lannoo van de Europese denktank Ceps, is behoorlijk pessimistisch over de toekomst van Europa: 'Het voortbestaan van de euro is niet vanzelfsprekend.’

    'We nemen het voortbestaan van de euro te veel als vanzelfsprekend. Maar als de monetaire unie een ‘win-lose’ situatie wordt, blijft ze niet duren', zegt Lannoo in een gesprek dat zaterdag verschijnt in De Tijd.

    'De economische situatie in Noord- en Zuid-Europa is te verschillend. Zeker de Duitsers vinden dat de redding niet alleen van hen moet komen.'

    Lannoo is zeer bezorgd over de zwakke Europese Commissie. ‘De Duitse reactie van het ogenblik is: hebben we nog een Europese Unie nodig?’ Barroso had voor de Europese top gezegd dat hij tegen een wijziging van de Europese verdragen is. Toch beslisten de Europee leiders tot een beperkte verdragswijziging.

    'In feite moet Barroso ontslag nemen', vindt Karel Lannoo.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links