Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dombo

Ik overdenk de afgelopen week, de zogeheten aftermath. Afgelopen donderdag en vrijdag kon met de storingen in koersen en problemen met handelsmogelijkheden een mini-crash genoemd worden.

Sommige grafieken leken gewoon verkeerde data te bevatten, maar toch echt te zijn en weer andere data van aandelen, zoals Accenture, leken heel bizar maar zijn toch weer aangepast zijn naar meer normalere situaties.

Vaak bleken de bizarre prijzen geen boze droom maar gewoon keiharde werkelijkheid. Het was vorige week dus een bizarre week waarbij het van tijd tot tijd moeilijk was om in sprinters en turbo’s te handelen was. En ook opties af en toe problemen ondervonden.

Ook de AEX werd in veel systemen een tijd niet berekend en doorgegeven en dat gaf op donderdag grote problemen bij beleggers.

De problemen waren namelijk vlak voor de afloop van dagopties. Je zou maar dagopties hebben die toen net afliepen en je wilde weten wat je moest doen met je hedge... Ook was Mittal op vrijdag een tijd dicht en werd pas na het slot weer geopend. Nu waren dit kleine problemen vergeleken met wat er in de Verenigde Staten gebeurde.

Gamble met Procter?
In de Verenigde Staten ging het verhaal dat er een fout was gemaakt in miljoen en miljard, ik noemde dit reeds in mijn column van vrijdag. Billion in het Engels is miljard in het Nederlands. Ook best ingewikkeld toch?

Maar de fout blijft een raar verhaal. Waarom gooi je als handelaar zo'n grote order van 15 miljoen (dat was het laatste gerucht) aandelen (stukken) of zelfs van die tegenwaarde in de markt zonder limiet? Die handelaar zou toch de nodige waarschuwingen van het systeem moeten krijgen.

Nu is er in Nederland ook wel eens een rekeningnummer ingebracht op de plek waar het aantal moest staan en ging het aandeel Aegon - als ik me niet vergis - eerst fors omlaag om later weer net zo hard omhoog te gaan. Ook in Japan heb ik een soortgelijke fout wel eens gezien.

Zonder limiet
In mijn tijd bij ABN heb ik wel eens meegemaakt dat handelaren in plaats van claims die eigenlijk niks waard waren de code van de aandelen gebruikte maar dan heb ik het over meer dan twintig jaar geleden en ook toen gingen er allerlei alarmbellen af.

Dus het blijft vreemd dat in deze tijd van automatisering iemand een grote order in de markt kan dumpen en dat doet zonder limiet. Want met een limiet had hij mogelijk alleen iedereen even de schrik op het lijf gegeven maar was een liquide aandeel zoals Procter & Gamble niet ineens van 60 naar 40 gegaan.

Je zou bijna een kwade opzet gaan verwachten want de obvious mistake wordt uitgehaald (trades ongeldig) maar de opties- en futures-affaires niet. Toch moet dit wel uitkomen, want dit soort fouten worden wel onderzocht. Het kan natuurlijk een dombo geweest zijn die een verkeerd aantal en een verkeerde limiet heeft ingebracht.

Flink omlaag
Accenture had een misprint met zelfs een low van 0,01 maar die is er gewoon uitgehaald en uiteindelijk is de low 39,17 geworden. 3M daalde ook heftig, van boven de 90 naar 67,98 dollar en dus meer dan 24% van zijn waarden zag verdwijnen.

Dat is gezien de grootte van het fonds heel opmerkelijk. Toch is in alle gevallen het meest opmerkelijk dat deze bewegingen allemaal met een laag volume hebben plaatsgevonden. Hadden de circuit breakers van de beurs en van de overheid deze problemen niet moeten voorkomen?

Computer madness
Het waren dus weer de computers die de schuld kregen, althans volgens Mad Money (Jim Cramer). Hij was tegen elektronische handel (computer madness) en waarschuwt voor handelen op margin. Maar dit was dezelfde Jim die Bear Stearn adviseerde een paar weken voor het totale failliet. Kortom ik vind hem amusant, maar neem hem niet serieus.

Los van wat de oorzaak was. We moeten even nadenken over de gevolgen van de huidige situatie. Immers het wordt nu heel delicaat, want als men er niet in slaagt om de boel op heel korte termijn tot rust te krijgen zullen vele beleggers de spreekwoordelijke handdoek in de ring gaan gooien.

Niet nog eens
Want één keer met je Fortis Obam naar -60 gaan is nog mogelijk leuk en komisch, maar als je na een herstelperiode nog steeds niet op eigengeld staat, wil je dit niet weer meemaken. Bij aanhoudende paniek zullen veel beleggers definitief vertrekken van de beurs.

Nu is het nog niet zo ver maar de huidige paniek moet zeker niet escaleren. We zien nu al dat het emissieklimaat steeds moeilijker wordt, zo stelde Prudential de geplande claimemissie voor de overname van de Aziatische AIG-deel uit voor onbepaalde tijd.

Het zal dus voor meer en meer bedrijven niet meevallen om zich te herfinancieren en te herstructureren. Kortom laten we hopen dat de naschokken niet te heftig zijn en dat het sowieso blijft bij die naschokken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, die bestaat uit de hedendaagse vennootschappen Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links