Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bouwen met Barratt

Een van de sterkst getroffen bedrijfstakken is de bouw en in het bijzonder de huizenbouwers. De crisis is immers begonnen met de daling van de huizenprijzen.

Aspirant kopers van huizen zijn uiterst terughoudend zolang zij geloven dat de prijzen nog wel verder zullen dalen. Beleggen in een huizenbouwer lijkt dus niet verstandig.

Toch springt daar een van de grootste in Engeland genoteerde bouwers in positieve zin uit: Barratt Developments (BDEV LN).

Door de crisis zijn de resultaten van de bouwer sterk onder druk komen te staan. Beleggers zagen de bui al vroeg hangen: de koers bereikte al in februari 2007 een piek om gestaag te dalen.

Overeenkomsten
Ten opzichte van de piek is de koers nu 84% gedaald. Het is zeker nuttig om de huidige crisis te vergelijken met de vorige. Vanaf de piek in maart 1988 tot het toenmalige dal daalde de koers van Barratt toen ook met 84%. In die periode daalde de operationele marge van 12% naar 1,7% en moest de bouwer 29% afschrijven.

De overeenkomsten met de huidige problemen zijn opvallend. Nu is de operationele marge sinds de piek gedaald van 16,9% naar 1,5% en is er ook fors afgeschreven door de daling van de huizenprijzen. In reactie op de vorige heftige cyclus wist het bedrijf de resultaten op afzienbare termijn sterk te verbeteren.

Beleggers beloonden Barratt door de koers binnen een jaar circa 50% hoger te zetten. De discount ten opzichte van de intrinsieke waarde werd in die periode omgezet in een voor het aandeel Barratt gebruikelijke premie. Waar staan we nu in de crisis cyclus?



Tijdsperiode grafiek: 

Afbraakprijzen
De record discount ten opzichte van de intrinsieke waarde van ruim 40% en de koersdaling van 84% ten opzichte van de piekkoers indiceren dat we vroeg in de cyclus zitten. Ook het feit dat Barratt het circa 10% slechter gedaan heeft dan collega bouwers, maakt het aandeel interessant.

Zeker nu het management door sluw te onderhandelen met haar kredietverschaffers niet alleen de schuldenlast heeft weten te reduceren van 1,3 miljard pond naar het huidige niveau van 500 miljoen pond maar vooral omdat het concern veel ruimte heeft bedongen om tegen afbraakprijzen land te kunnen kopen.

De balans van Barratt bestaat nu maar 18% uit schulden en steekt gunstig af tegen die van de concurrenten. Dat het management van Barratt de daad bij het woord voegt, blijkt uit de gerapporteerde acquisitie van 7730 percelen land in het zuiden van Engeland voor 315 miljoen pond.

Gezonde verhoudingen
Belangrijker is de verklaring van het management dat zij een rendement op de investering verwacht van 25%. In de afgelopen periode zijn geen afschrijvingen op de portefeuille aangekondigd. De shake-out in de Engelse bouwmarkt zorgt ervoor dat er het aanbod zodanig is gedaald dat de vraag-aanbodverhoudingen weer gezond zijn.

Het management van Barratt heeft bewezen dat zij handig gebruik kan maken van de huidige omstandigheden. Blijkens de bijzonder ruime discount ten opzichte van intrinsieke waarde, lijkt de markt nog altijd erg onder de indruk van het recente verleden.

Er zijn nog analisten die aanraden om het aandeel tegen de huidige koers van de hand te doen. Zij zullen hun mening moeten bijstellen als blijkt dat Barratt, net als in de vorige cyclus, haar aandeelhouders een bredere glimlach op haar gezicht zal toveren dan waar de komiek Sacha Baron Cohen alias Borat toe in staat is.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het Haven European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links