Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA AEX: Snel omlaag

Een kansrijk scenario voor de AEX-index: vandaag een tijdelijke bodem voor een beperkte opleving en volgende week mogelijk al de definitieve bodem. De correctie is zoals verwacht in volle gang voortgezet.

De enorme versnelling ging gepaard met een behoorlijke toename in het volume. We zijn dus nog niet op het eindpunt van de neerwaartse beweging. Er moeten een aantal punten in de gaten gehouden worden in de komende weken om te zien waar een dieptepunt wordt gezet.

Het eerste en belangrijkste punt is een betrouwbaar (liefst tweedaags) omkeerpatroon vanuit de candlesticktheorie. Verder een eventuele test van belangrijke steunniveaus. En als laatste de algemene opinie (vaak voorpaginanieuws).

Meerdere analisten komen nu waarschijnlijk met de grote doemscenario’s voor het komende jaar.

Lagere top
Het uitermate grote vertrouwen in het uitbreidende pessimistenkamp is ook een maatstaf. Zoals vaker vermeld is het belangrijk dat de algemene opinie niet te positief wordt, wie moet er anders nog kopen? Een zeer negatieve stemming zal juist kunnen aangeven dat de bodem dichtbij is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Technisch dus de perfecte vorming van een lagere top, zowel bij de dalende toppenlijn als een terugtest van de voormalige stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Wel nadert de RSI opnieuw de bodems (bijna oversold-niveau) van de laatste maanden, maar de kans op lagere niveaus is groot.

Het eerste ijkpunt voor vandaag is de stijgende bodemlijn op de lineaire daggrafiek (320,50). Daaronder 315,50 (voormalige toppenlijn), 309 en de zone tussen 296,50 en 305. Toch ga ik er niet vanuit dat deze onderste zone wordt getest of zelfs gebroken, door de beperktere neerwaartse ruimte in veel andere indices.

Een precies draaipunt aangeven is onmogelijk en heeft te maken met geluk. Ondanks de correctie is de langetermijntrend overheersend en stijgend. De huidige beweging heeft veel weg van de situatie van 2003–2004 en zal dus ergens (waarschijnlijk boven de 300) resulteren in een hoger bodem voor een milder stijgende trendmatigheid.

Mijn koersdoel voor dit jaar blijft minimaal 410. Eerst afwachten wat er rond de 315,50 en mogelijk 309 gebeurt in de komende dagen. Langzaam komen er waarschijnlijk nieuwe langetermijnkoopmomenten. De kortetermijncorrectie zal zeker gepaard blijven gaan met oplevingen als nieuwe verkoopmomenten.

Eurostoxx 50: bodemvorming
De Eurostoxx 50 is al verder met de correctie, wel liep deze index de afgelopen maanden procentueel minder hard op dan veel andere indices. Bijkomend effect is dat in de huidige correctie de dieptepunten sinds september alweer worden gebroken.

De Eurostoxx sloot gisteren precies op het 200-daags gemiddelde. Vandaag zal dit niveau worden gebroken. Ruimte is er maximaal tot aan de zeer belangrijke steunzone tussen 2550 en 2570. Dit is ook de neklijn van het grote omgekeerde hoofd-schouderpatroon van een jaar geleden.

Ook ligt hier het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele bullmarkt. Een test lijkt dus aanstaande en valt in de categorie forse maar normale correctie. Zodra dit niveau in zicht komt (hoeft geen precieze test te zijn) zijn de eerste koopmomenten aangebroken.

Bevestiging van het einde van de correctie vindt pas plaats bij koersen boven de dalende toppenlijn (rond 2880) en de vorige top (op 2842). Dit betekent meteen een forse stijging. Mijn uitgangspunt is het zoeken naar bodemvorming voor instapmomenten.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Als laatste lijkt ook de tijd rijp om de eerste posities in de Nikkei in te nemen rond de 9800 tot 10.000.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling welke is opgesteld door Bas Heijink, Senior Technisch Analist van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en versterkte opinies. ING Bank aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het gebruik van deze aanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. Voor meer informatie kijkt u op www.afm.nl. Het betreft hier een beleggingsaanbeveling op basis van technische analyse, wat een autonome analysemethode is. De beleggingsaanbeveling op basis van technische analyse kan afwijken van de overige beleggingsaanbevelingen verstrekt door ING Bank N.V. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 februari 2010 12:03
    No offence Bas, maar je roept al sinds september 2009 dat AEX binnen 'enkele weken' op 370 staat.

    Realiteit is dat de AEX is sinds october al bezig is met topping en heeft de daling ingezet. Je bent veel te bullish en je hebt je op daarop blindgestaard.

    Wees liever reel. Beurzen blijven niet stijgen. Zeker in dit economische climaat. Dit is geen 2002/2003 meer.

    Succes!
  2. Jean 5 februari 2010 12:13
    Bas geeft juist heel aardig de grenzen aan. Ook past hij zijn visie aan als er bepaalde steunen of weerstanden worden gebroken. Hij zit in grote lijnen al lang behoorlijk goed. Andere TA-ers houden strak vast aan omhoog of omlaag en Bas wijzigd zo nu en dan van koers op basis van veranderingen. Ik vind dat hij het behoorlijk goed doet.

    Het zou me niets verbazen als zijn scenario van nu ook uit komt. Eerst richting de 305 en dan rustig omhoog.
  3. DMA69 5 februari 2010 12:30
    quote:

    Breathe in Breathe out schreef:

    No offence Bas, maar je roept al sinds september 2009 dat AEX binnen 'enkele weken' op 370 staat.

    Realiteit is dat de AEX is sinds october al bezig is met topping en heeft de daling ingezet. Je bent veel te bullish en je hebt je op daarop blindgestaard.

    Wees liever reel. Beurzen blijven niet stijgen. Zeker in dit economische climaat. Dit is geen 2002/2003 meer.

    Succes!

    Bas was rond AEX 400 al bullish in 2008. De man heeft zijn 5 minutes of fame gehad.
  4. [verwijderd] 5 februari 2010 13:36
    Bas mag dan in het verleden voor een lange tijd te optimistisch geweest zijn, maar fouten maken is niet erg, zolang we er van leren en dat heeft ie zeker gedaan i.m.o. Wat dat betreft ben ik het roerend eens met Jean's posting.
    Voor lange tijd nu, is hij 80-90% 'right on the money'. En dat is een goede score. (en zeker meer dan 5 minuten:)
    Laten we allemaal vooral rustig blijven ademhalen: erg belangrijk:)
  5. forum rang 6 shortie 5 februari 2010 13:54
    quote:

    Sergeant Garcia schreef:

    Als de macro´s om 14:30 goed zijn ligt de weg naar 325 weer open.
    Vraag het me af.... sentiment is niet best nu...
    Belleggers zullen echt een stuk voorzichtiger zijn om nu in te stappen.

    Ander scenario...
    Als het cijfer echt slecht is gaan we vandaag wellicht nog onder de 310.
  6. forum rang 6 shortie 5 februari 2010 14:10
    quote:

    Breathe in Breathe out schreef:

    No offence Bas, maar je roept al sinds september 2009 dat AEX binnen 'enkele weken' op 370 staat.

    Realiteit is dat de AEX is sinds october al bezig is met topping en heeft de daling ingezet. Je bent veel te bullish en je hebt je op daarop blindgestaard.

    Wees liever reel. Beurzen blijven niet stijgen. Zeker in dit economische climaat. Dit is geen 2002/2003 meer.

    Succes!
    Breathe in....
    No Offence maar jouw trend was toch up up up... The trend is your friend. En maar lopen verkondigen dat het niet omlaag kon. Voila....
    Ik geloof niet dat jij in de positie bent om Bas te bekritiseren. Wanneer ik jouw postings tot pak em beet 15 januari er bij pak dan is dat precies hetzelfde verhaal als wat Bas aangaf.

    En ben maar niet bang... Het ergste stuk naar beneden moet nog komen!!

  7. [verwijderd] 5 februari 2010 15:04
    Het blijft een miraculeus verschijnsel die banencijfers uit de VS. In december zijn er 150.000 verdwenen ipv van 85.000. In januari nog eens 20.000 ipv 0 en toch daalt de werkloosheidsgraad van 10% naar 9.7%. Dit kan alleen maar betekenen dat er een enorme hoeveelheid werklozen uit de statistieken zijn geschrapt. Het is natuurlijk ook een manier om de schijn op te houden...
  8. forum rang 6 shortie 5 februari 2010 15:31
    quote:

    Sergeant Garcia schreef:

    Denk het niet shortie, futures zijn al flink geklommen sinds de -0.90% van vanmorgen.
    Het is genoeg geweest, terug naar de 325.
    Ik weet het nog niet zo net. Volgens de Elliot Wave zitten we nu in de C Golf. Ik ben bang dat iedere opwaartse beweging aangegrepen wordt om aandelen te verkopen en dus sta ik er niet van te kijken wanneer de US vanavond wederom met -2% sluit. Herstelbewegingen in de C golf zijn schaars en kort.
    Zo goed waren die banencijfers niet....
    Over een uurtje nog maar eens kijken hoe het sentiment is.
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links