Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Obam's beleggingslessen

Ieder jaar mag ik bij Rolf Stout kaike in de koiken. Dit jaar was de Obam-jaarpresentatie in een kas, dus ik voelde me als Westlander helemaal thuis. De tips van het afgelopen jaar waren natuurlijk briljant.

Dat had u al aan de performance van BNP Paribas Obam kunnen zien. Het was het beste jaar ooit, in relatieve (+43%) en in absolute (+69%) zin gemeten. Ik vind het wel leuk om even de grootste successen van het afgelopen jaar te noemen. In de grafiek hieronder staan de prestaties van Obam afgezet tegen MSCI World

Teck resources (zie grafiek) is sinds begin maart met 914% gestegen. Het aardige (of juist niet als je Obam-belegger bent) is dat de koers daarvoor met 93% was gedaald en dus nog steeds niet op het hoogtepunt staat.

Opvallend is dat Stout en zijn team meer aandacht voor Japan hebben gekregen. De onderweging is grotendeels teruggebracht.

Grootste bubbel
Wel vreest hij voor de yen. Die hebben ze dan ook afgedekt. Volgens Stout is de yen de grootste bubbel ter wereld. Tot op heden kon de spaarzin onder de Japanners de tekorten van de Japanse overheid financieren. Met de verdergaande vergrijzing zal dat veranderen.

Een nieuwe minister van Financiën zou wel eens wat losser met de yen-koersen kunnen omgaan. Overigens blijft hij fors overwogen in de rest van het Verre Oosten. Van de portefeuille is 23,5% daar belegd. Tegenwoordig ietsje minder in China. Over Indonesië en Zuid-Korea zijn ze nog steeds erg enthousiast.

Om de Japanse onderweging terug te brengen en de aandelen-emissie van ING te betalen stond het fonds wel 1,9% rood aan het eind van het jaar. Dat lijkt in procenten niet veel, maar het is wel een fonds van 3,4 miljard euro. Ik vind dat dat moet kunnen. In het begin van 2009 had Obam juist een procent of 8 in de kas zitten. Moet kunnen.

Gezond verstand
Rolf Stout had nog een andere les voor de fondsindustrie. Kijk alstublieft niet teveel naar statistieken als tracking error. Als hij dat rucksichloss had gedaan, dan had hij op de bodem van de markt zijn risico moeten afbouwen en had hij niet zo'n mooie performance neergezet als nu.

Gelukkig gebruikte hij zijn gezonde verstand. Doordat Obam met de ING-emissie heeft meegedaan is het nu het grootste fonds in de portefeuille geworden. Maar liefst 5,2% van de portefeuille bestaat uit ING aandelen. Ik ben daar erg blij mee, want ook in mijn portefeuille is het ING-aandeel fors overwogen.

Stout is sowieso erg enthousiast over financials. Er staan er maar liefst vijf in de top-10 van Obam. Een jaar geleden was deze sector goed voor 11%, en nu is dat 24%. Verder is hij enthousiast over Materialen en Energie. Van de vijf topaandelen die hij begin 2009 aangaf als sterren in zijn portefeuille, zijn er vier verdubbeld of meer.

Het aandeel dat fors achterbleef (+2,5%) was Alapis, een Grieks farmaceutisch bedrijf. Het noteert 4,5 maal de verwachte winst over 2010. Maar ja, het heeft dan ook nogal wat schulden uitstaan bij de Griekse overheid….

Dit jaar geen boodschappenlijstje met leuke stockpicks, dus hier is zijn top-10.

 • ING
 • Wells Fargo
 • Vale Do Rio Doce
 • Alapis
 • ABB
 • Yanzhou Coal mining
 • '
 • Freeport McMoran
 • BNP Paribas (tegenwoordig de eigenaar van Obam)
 • Perusahaan Gas

Toch een tip
O, nee er was toch één aandeel dat hij even in het zonnetje wilde zetten. Dat is Asian Bamboo. Er is een enorm groeiende vraag naar bamboe, vanwege de verwerking in de bouw en de papier-industrie. Helaas is dat aandeel al van 5 naar 25 gegaan. En toch staat het nog maar 10 maal de verwachte winst over 2010.

Na deze wijze en aangename kijk op een wereldfonds, kon ik weer naar huis. Eerst wel even mijn auto uitgraven. Want in zo'n tuindersgebied zijn de parkeerplaatsen iets anders dan in de stad. Wel veel goedkoper overigens.

NB voordat ik te veel commentaar krijg van de commerciële afdelingen van SNS. U kunt het Obam-fonds natuurlijk gewoon bij SNS Fundcoach kopen. En om ook maar gelijk een bezoekje van de juridische afdeling te voorkomen, vorig jaar meldde ik u al dat ik Obam-aandelen privé bezit en die heb ik nog steeds.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

BNP Paribas OBAM NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Obam's beleggingslessen

Corné van Zeijl - 2 feb; 11:45 uur

"Vorig jaar was het beste jaar ooit voor Obam. Tips en favorieten van Rolf Stout voor 2010..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
quote:

Redactie IEX.nl schreef:


Obam's beleggingslessen

Corné van Zeijl - 2 feb; 11:45 uur

"Vorig jaar was het beste jaar ooit voor Obam. Tips en favorieten van Rolf Stout voor 2010..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...


Corné,
Ik ben ook in het bezit van Obam maar ik ben er niet vrolijk van. Het rendement vanaf begin 2002 is nagenoeg nul. Zie bijlage
Bijlage:
bowmore17
0
Indien ik zelf niet enkele aandelen zou hebben van dat lijstje, zou ik durven stellen dat deze rubriek gewoonweg onvervalste reklame is.
[verwijderd]
0
Ik verbaas me ook over het enthousiasme voor ING, gezien onder meer de maatregelen tegen banken in de VS en financieringsproblemen in de PIGS landen in Europa. Voor 2010 even geen banken, zou ik zeggen.
spanjersj
0
Dat mag dan allemaal wel waar zijn, maar ik sta nog steeds op 39% VERLIES in de obam handel. Ze moeten dus nog wel even hun best blijven doen. Niet iedereen is pas dit jaar ingestapt.
Poeleke
0
Waarde Corne,

Als je bij SNS-fundcoach kijkt naar Fortis OBAM dan zie ik een heel ander fondsverdeling:
Grootste deelnemingen:
Wells Fargo 4,11%
Cia Vale Do Rio Doce Adr 3,29%
Freeport Mcmoran 2,85%
Alapis Holding Industrial 2,85%
Abb 2,77%

Terwijl wel vermeld wordt dat het fonds nagenoeg hetzelfde is (qua beleggingen) als het oorspronkelijk OBAM.

Hoe kan dat en verklaart dat ook de zwakke performance van het fonds dat via fundcoach aangeboden wordt?

m.vr.gr
Jos Poelsma
Enschede

freek 771
0
Rolf stout is allang door de mand gevallen en zijn fonds is dacht ik officieel afgewaardeerd. Ik heb er geen hoge pet van op. Corne je zegt vaak maar wat; zie advies voor verkopen Randstad.
van Bergen
0
Obam's beleggingslessen:
Ik heb Obam op 20-10-2000 gekocht op een koers van € 66,75(met correctie voor de splitsing), huidige koers € 48,68.
Mijn les: Een bankrekening met met een bescheiden 3,5% rente zou met samengestelde interest in 9 jaar ca. € 91,-- opgeleverd hebben.
[verwijderd]
0
IPCC had z'n gletscher-kennis van WNF en die had z'n kennis van een indiase glacioloog en die had z'n kennis van een indiaas jongetje van 10jaar oud die zei dat in 15 jaar er geen ijsje meer was.
Corneyl heeft misschien ook met dat jongetje gesproken dat o o bambam riep. ...
trendrider
0
quote:

bowmore17 schreef:


Indien ik zelf niet enkele aandelen zou hebben van dat lijstje, zou ik durven stellen dat deze rubriek gewoonweg onvervalste reklame is.


Daar lijkt het wel op ja, er staat namelijk ook al een link naar iex op de website van fortis obam..
[verwijderd]
0
Stout werkt met (derivaten-)leverage en dat geeft zijn fonds een hogere Bèta dan de benchmark. Hoog vliegen en diep vallen. Nog een paar jaartjes en Obam is deaudt en begraven als de beurzen in de volgende crisis naar nihil afzeilen. geen kunst aan. kan iedereen wat Stout doet. beetje indextracken met hefboom op je eigen ongeluk. je moet er van houden.
[verwijderd]
0
Beste IEX lezers,

Bedankt voor de reacties.
Voor wat betreft de reclame. U weet dat OBAM een fonds van de concurrentie is?

De lijn van OBAM is de relatieve performance van OBAM vs de MSCI wereld index. Het fonds heeft dus een mooie outperformance laten zien. Echter de keuze voor een aandelenrisico is die van de belegger.

De verschillen in de portefeuille top 10 heeft waarschijnlijk te maken met verschillende meetmomenten.

Rolf Stout is geen leveraged index tracker, maar een stock picker pur sang. Ik dacht dat de bovengenoemde aandelen daar een voorbeeld van waren.

Met vriendelijke groet
Corne van Zeijl
trendrider
0
Beste Corne,

quote:

schreef:

Voor wat betreft de reclame. U weet dat OBAM een fonds van de concurrentie is?


Vergeef me, maar hoe bedoelt u, concurrentie? U schrijft toch voor IEX, niet voor SNS Asset Management?
Mintzkov
0
Ik had deze tip van Rolf gezien en na bestudering ingestapt. Daarna in sneltreinvaart omlaag, reverse split 1:7 en amper nog 0,40 thans noterend (= 5-6 ct tov tip).

Ik snap de redenen, maar dit is echt veel te ver doorgeschoten. Bedrijf staat er op zich goed voor en heeft voldoende buffer en pijplijn.

Vndg positie verdubbeld, de analisten beloven nog steeds koerdoelen die tot een verzesvoudiging kunnen leiden.

english.capital.gr/q.asp?s=ALAPIS

www.alapis.eu/default.asp?pid=89&...

grt Mintzkov
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière a...

Meer over Corné van Zeijl

Recente columns van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. sep '03 Bulls versus bears (8):
  Het c...
 3. sep '03 Bulls versus bears (7):
  Fredd...

Gerelateerde instrumenten

 1. BNP Paribas OBAM NV 100,440 10:00
  +1,010
  +1,02%