Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obam's beleggingslessen

Ieder jaar mag ik bij Rolf Stout kaike in de koiken. Dit jaar was de Obam-jaarpresentatie in een kas, dus ik voelde me als Westlander helemaal thuis. De tips van het afgelopen jaar waren natuurlijk briljant.

Dat had u al aan de performance van BNP Paribas Obam kunnen zien. Het was het beste jaar ooit, in relatieve (+43%) en in absolute (+69%) zin gemeten. Ik vind het wel leuk om even de grootste successen van het afgelopen jaar te noemen. In de grafiek hieronder staan de prestaties van Obam afgezet tegen MSCI World

Teck resources (zie grafiek) is sinds begin maart met 914% gestegen. Het aardige (of juist niet als je Obam-belegger bent) is dat de koers daarvoor met 93% was gedaald en dus nog steeds niet op het hoogtepunt staat.

Opvallend is dat Stout en zijn team meer aandacht voor Japan hebben gekregen. De onderweging is grotendeels teruggebracht.

Grootste bubbel
Wel vreest hij voor de yen. Die hebben ze dan ook afgedekt. Volgens Stout is de yen de grootste bubbel ter wereld. Tot op heden kon de spaarzin onder de Japanners de tekorten van de Japanse overheid financieren. Met de verdergaande vergrijzing zal dat veranderen.

Een nieuwe minister van Financiën zou wel eens wat losser met de yen-koersen kunnen omgaan. Overigens blijft hij fors overwogen in de rest van het Verre Oosten. Van de portefeuille is 23,5% daar belegd. Tegenwoordig ietsje minder in China. Over Indonesië en Zuid-Korea zijn ze nog steeds erg enthousiast.

Om de Japanse onderweging terug te brengen en de aandelen-emissie van ING te betalen stond het fonds wel 1,9% rood aan het eind van het jaar. Dat lijkt in procenten niet veel, maar het is wel een fonds van 3,4 miljard euro. Ik vind dat dat moet kunnen. In het begin van 2009 had Obam juist een procent of 8 in de kas zitten. Moet kunnen.

Gezond verstand
Rolf Stout had nog een andere les voor de fondsindustrie. Kijk alstublieft niet teveel naar statistieken als tracking error. Als hij dat rucksichloss had gedaan, dan had hij op de bodem van de markt zijn risico moeten afbouwen en had hij niet zo'n mooie performance neergezet als nu.

Gelukkig gebruikte hij zijn gezonde verstand. Doordat Obam met de ING-emissie heeft meegedaan is het nu het grootste fonds in de portefeuille geworden. Maar liefst 5,2% van de portefeuille bestaat uit ING aandelen. Ik ben daar erg blij mee, want ook in mijn portefeuille is het ING-aandeel fors overwogen.

Stout is sowieso erg enthousiast over financials. Er staan er maar liefst vijf in de top-10 van Obam. Een jaar geleden was deze sector goed voor 11%, en nu is dat 24%. Verder is hij enthousiast over Materialen en Energie. Van de vijf topaandelen die hij begin 2009 aangaf als sterren in zijn portefeuille, zijn er vier verdubbeld of meer.

Het aandeel dat fors achterbleef (+2,5%) was Alapis, een Grieks farmaceutisch bedrijf. Het noteert 4,5 maal de verwachte winst over 2010. Maar ja, het heeft dan ook nogal wat schulden uitstaan bij de Griekse overheid….

Dit jaar geen boodschappenlijstje met leuke stockpicks, dus hier is zijn top-10.

  • ING
  • Wells Fargo
  • Vale Do Rio Doce
  • Alapis
  • ABB
  • Yanzhou Coal mining
  • '
  • Freeport McMoran
  • BNP Paribas (tegenwoordig de eigenaar van Obam)
  • Perusahaan Gas

Toch een tip
O, nee er was toch één aandeel dat hij even in het zonnetje wilde zetten. Dat is Asian Bamboo. Er is een enorm groeiende vraag naar bamboe, vanwege de verwerking in de bouw en de papier-industrie. Helaas is dat aandeel al van 5 naar 25 gegaan. En toch staat het nog maar 10 maal de verwachte winst over 2010.

Na deze wijze en aangename kijk op een wereldfonds, kon ik weer naar huis. Eerst wel even mijn auto uitgraven. Want in zo'n tuindersgebied zijn de parkeerplaatsen iets anders dan in de stad. Wel veel goedkoper overigens.

NB voordat ik te veel commentaar krijg van de commerciële afdelingen van SNS. U kunt het Obam-fonds natuurlijk gewoon bij SNS Fundcoach kopen. En om ook maar gelijk een bezoekje van de juridische afdeling te voorkomen, vorig jaar meldde ik u al dat ik Obam-aandelen privé bezit en die heb ik nog steeds.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2010 12:11
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Obam's beleggingslessen

    Corné van Zeijl - 2 feb; 11:45 uur

    "Vorig jaar was het beste jaar ooit voor Obam. Tips en favorieten van Rolf Stout voor 2010..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Corné,
    Ik ben ook in het bezit van Obam maar ik ben er niet vrolijk van. Het rendement vanaf begin 2002 is nagenoeg nul. Zie bijlage
  2. Poeleke 2 februari 2010 14:05
    Waarde Corne,

    Als je bij SNS-fundcoach kijkt naar Fortis OBAM dan zie ik een heel ander fondsverdeling:
    Grootste deelnemingen:
    Wells Fargo 4,11%
    Cia Vale Do Rio Doce Adr 3,29%
    Freeport Mcmoran 2,85%
    Alapis Holding Industrial 2,85%
    Abb 2,77%

    Terwijl wel vermeld wordt dat het fonds nagenoeg hetzelfde is (qua beleggingen) als het oorspronkelijk OBAM.

    Hoe kan dat en verklaart dat ook de zwakke performance van het fonds dat via fundcoach aangeboden wordt?

    m.vr.gr
    Jos Poelsma
    Enschede

  3. [verwijderd] 2 februari 2010 20:25
    Stout werkt met (derivaten-)leverage en dat geeft zijn fonds een hogere Bèta dan de benchmark. Hoog vliegen en diep vallen. Nog een paar jaartjes en Obam is deaudt en begraven als de beurzen in de volgende crisis naar nihil afzeilen. geen kunst aan. kan iedereen wat Stout doet. beetje indextracken met hefboom op je eigen ongeluk. je moet er van houden.
  4. [verwijderd] 3 februari 2010 19:44
    Beste IEX lezers,

    Bedankt voor de reacties.
    Voor wat betreft de reclame. U weet dat OBAM een fonds van de concurrentie is?

    De lijn van OBAM is de relatieve performance van OBAM vs de MSCI wereld index. Het fonds heeft dus een mooie outperformance laten zien. Echter de keuze voor een aandelenrisico is die van de belegger.

    De verschillen in de portefeuille top 10 heeft waarschijnlijk te maken met verschillende meetmomenten.

    Rolf Stout is geen leveraged index tracker, maar een stock picker pur sang. Ik dacht dat de bovengenoemde aandelen daar een voorbeeld van waren.

    Met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  5. Mintzkov 10 januari 2011 18:18
    Ik had deze tip van Rolf gezien en na bestudering ingestapt. Daarna in sneltreinvaart omlaag, reverse split 1:7 en amper nog 0,40 thans noterend (= 5-6 ct tov tip).

    Ik snap de redenen, maar dit is echt veel te ver doorgeschoten. Bedrijf staat er op zich goed voor en heeft voldoende buffer en pijplijn.

    Vndg positie verdubbeld, de analisten beloven nog steeds koerdoelen die tot een verzesvoudiging kunnen leiden.

    english.capital.gr/q.asp?s=ALAPIS

    www.alapis.eu/default.asp?pid=89&...

    grt Mintzkov
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links