Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Groei boven waarde

Slotcall: Groei boven waarde

Na vorige week een paar procent in de plus te zijn geëindigd ging de AEX (+0,2%) vandaag op dezelfde voet verder. De schermen gloeiden gedurende de dag overwegend groen, maar kort voordat de beurs zijn deuren sloot, zakte de AEX langzaam weg.

Mede dankzij zwaargewicht ASML (+1,6%) sluit de hoofdindex uiteindelijk in het groen. Dit in tegenstelling tot de Duitse (-0,2%) en Franse (-0,2%) beurs. Het brede beeld vandaag is dat groeiaandelen terrein winnen ten koste van de traditionele waarde-aandelen.

Al moeten we de uitslagen niet overdrijven. Opvallend was wel dat India de bitcoin verboden heeft. De grootste digitale munt zakt meer dan 6%, maar heeft zijn all time high van $60.700 nog in zicht.

Aan de andere kant van wereld heeft president Biden ondertussen gezorgd voor een gigantisch steunpakket. De kersverse president van de Verenigde Staten gaat een bedrag van $1,9 biljoen de economie in pompen. Het is dus niet zo gek dat het sentiment op de financiële markt goed is.

ABN Amro

Voor ABN Amro was het vandaag even slikken. Met een min van 5,2% is de bank de grootste verliezer binnen de AEX, en dat in de laatste paar dagen dat ABN Amro deel uitmaakt van de bovenklasse van het Damrak. Reden voor de koersdaling is een zwaardere verdenking van het OM.

ABN Amro wordt sinds 2019 onderzocht nadat de bank zijn klantendossiers niet op orde had. Nu is schuldwitwassen toegevoegd aan het lijstje met verdenkingen. Het is daarom de verwachting dat de boete van de Nederlandse staat hoger uit zal vallen. Dit wordt nu door de markt ingeprijsd

Het advies van IEX-analist Martin Crum leest u in het artikel hieronder:

Beter Bed

Beter Bed (+0,6%) publiceerde afgelopen vrijdag zijn jaarcijfers. Cijfers die ietwat beneden verwachting waren. Zo viel het operationeel resultaat van €33,4 miljoen wat tegen, gezien de consensus van €35,8 miljoen. Daarnaast durft de beddengigant geen outlook te geven voor 2021.

Hoewel Beter Bed een nettowinst van €7,9 miljoen noteerde, stelde ook dit een beetje teleur. De markt ging uit van meer. Door een lage solvabiliteit keert Beter Bed nog geen dividend uit.

Om ook positief nieuws te melden: het bedrijf zag een enorme groei in de onlineverkopen. Ook de schuldpositie is verbeterd. Eind 2019 was dat nog een nettoschuld van €7,9 miljoen, waar dat nu veranderd is in een nettokaspositie van €19,3 miljoen.

Of je nu retteketet naar Beter Bed moet hollen op de beurs lees je in de analyse hieronder:  

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn hard omlaag.

 • Nederland: -4 basispunten (-0,28%)
 • Duitsland:-4 basispunten (-0,34%)
 • Italië: -4 basispunten (+0,60%)
 • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+0,79%)
 • Verenigde Staten: -3 basispunten (+1,60%)

Brede markt

 • De AEX klimt 0,2% en daarmee zijn we de beste beurs van Europa.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 1,3% en noteert 21,0 punten.
 • Wall Street blijft vandaag dicht bij huis.
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,193 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,1%) en zilver (+1,0%) doen het niet onaardig.
 • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,6%) maken een pas op de plaats.
 • De reden voor de daling van Bitcoin (-6,6%) is bekend

Het Damrak:

 • De chipsector deed het goed op het Damrak: ASMI (+2,1%), ASML (+1,2%) en Besi zelfs +3,5%. De rentes gaan omlaag en dat betekent op dit moment goed nieuws voor groeiaandelen.
 • Tencent (-0,6%) wordt door de Chinese overheid gedwongen om zijn financiële activiteiten onder te brengen in een apart bedrijf. Grootaandeelhouder Prosus (-0,4%) staat daardoor wat onder druk.
 • Basic-Fit (+4,1%) gaat aan kop binnen de AMX. Hier was echter geen directe aanleiding voor te vinden. Ook het handelsvolume van 186.000 stukjes is niet indrukwekkend.
 • JDE Peet's(-1,5%) blijft maar dalen. De IEX-Beleggersdesk ziet kansen.
 • ING verhoogt de winstverwachting voor PostNL (+4,1%) en stelt zijn koersdoel daarom naar boven bij. Het aandeel gaat naar €4,75 van €4,35 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • Accell (+8,3%) heeft een fantastische dag achter de rug op de beurs. Het handelsvolume van 229.000 stukjes ligt ruim drie keer zo hoog als op een gemiddelde handelsdag. Er zit blijkbaar een kopertje in.
 • Aandelen met een duurzaam tintje worden vandaag gekocht. Kijk maar naar Accsys (+4,9%) en Alfen (+3,9%).
 • Lokaal wordt Inpost(+6,4%) opgepikt. De beursnieuweling bestormt door een grote overname de Franse markt. In het onderstaande artikel leest u er meer over.

Adviezen

 • Air France-KLM: naar €4,40 van €4,15 en houden - UBS
 • Alfen: naar €75 van €52 en houden - Berenberg
 • ArcelorMittal: naar €26 van €25 en kopen - Keybanc
 • Heineken: naar €107 van €103 en kopen - Credit Suisse
 • ING: naar €4,75 van €4,35 en kopen - ING
 • Just Eat Takeaway: naar €140 van €141 en kopen - Barclays
 • PostNL: naar €4,75 van €4,35 en kopen - ING
 • Prosus: starten met kopen en €140 - Banco Santander

Agenda

16 mrt Event Consensus
11:00   Duitsland ZEW economisch sentiment mrt 73,1
13:30   VS detailhandelsverkopen feb -0,4% MoM
14:15   VS industriële productie feb +0,5% MoM
15:00   VS handelsvoorraden jan +0,3% MoM

 

Dit artikel is geschreven door Niels Koerts in samenwerking met Coen Grutters

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 30 jul "We dachten dat de exhibitions-divisie heel robuust was"
 2. 27 jul Twitter rekent op groeiversnelling
 3. 26 jul Signify: Dit moet u doen na de recente koersdaling

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 lost 15 maart 2021 18:17
  Thanks Niels. Ik waardeer je stukjes zeer.

  Je hebt het zelf wel eens over je bias. We weten dat je Basic-Fit wel ziet zitten en PostNL bijvoorbeeld niet. Dit laatste fonds stijgt vandaag echter ruim 4% op een hoog volume. Bovendien zijn er een aantal grote kooporders afgehandeld. Best de moeite waard om dit te vermelden.

  En het handelsvolume van Basic-Fit was overigens prima. Precies op het gemiddelde. Dus de stijging van ruim 4% staat als een huis.

  Fijne avond!

  Je zegt het handelsvolume van 186.000 stukjes is niet indrukwekkend.
 2. forum rang 4 Goldfish1080 15 maart 2021 18:24
  Zelf ben ik ook eigenaar van het aandeel PostNL. Ik vind de koers alleen nu wel heel hard oplopen. Nu een dividend van 8 a 10% zegt niets over de toekomst van het bedrijf. Best case blijft de huidige omzet/winst na de coronacrisis in stand, ik zie dat eerlijk gezegd niet gebeuren. Als ik afgelopen jaren een ding heb geleerd van beleggen en IEX lezen is het dat een hoog dividend % vaak een rode vlag is. Nu is het bij PostNL wel uit te leggen maar gezien de winst in de toekomst waarschijnlijk weer terug zal lopen is er toch wel veel reden tot zorg.
 3. forum rang 4 lost 15 maart 2021 19:01
  quote:

  Goldfish1080 schreef op 15 maart 2021 18:24:


  Zelf ben ik ook eigenaar van het aandeel PostNL. Ik vind de koers alleen nu wel heel hard oplopen. Nu een dividend van 8 a 10% zegt niets over de toekomst van het bedrijf. Best case blijft de huidige omzet/winst na de coronacrisis in stand, ik zie dat eerlijk gezegd niet gebeuren. Als ik afgelopen jaren een ding heb geleerd van beleggen en IEX lezen is het dat een hoog dividend % vaak een rode vlag is. Nu is het bij PostNL wel uit te leggen maar gezien de winst in de toekomst waarschijnlijk weer terug zal lopen is er toch wel veel reden tot zorg.


  De outlook van PNL voor de komende jaren is geweldig. Ze garanderen zelfs een minimaal dividend dat hoger ligt dan het dividend over het topjaar 2020. Wat wil je als belegger nog meer horen? Ik snap dat mensen huiverig zijn omdat in het verleden een aantal groteske blunders zijn begaan door (het management van) PNL. Niels heeft zelf zijn neus gebrand. Maar over die bias moet je heen kunnen stappen. In het verleden behaalde resultaten.... dat geldt ook andersom.
 4. radfahrt 15 maart 2021 20:56
  << Accell (+8,3%) heeft een fantastische dag achter de rug op de beurs. Het handelsvolume van 229.000 stukjes ligt ruim drie keer zo hoog als op een gemiddelde handelsdag. Er zit blijkbaar een kopertje in. >>

  Wat we vandaag bij Accell zagen heet toch 'distributie?' Ik verkoop wat ik nog aan aandelen Accell heb morgen. Mooi geweest.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links