Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Draagvlak blijft goed

TA: Draagvlak blijft goed

Hoewel de AEX-trend wat hapert, blijft het draagvlak voor de Nederlandse beurs sterk.

Het technische plaatje van de AEX op korte termijn stagneert wat. Wel valt op dat het aantal stijgende aandelen hoog blijft ten opzichte van het aantal dalers.

Het fenomeen van steeds meer stijgende (dan dalende) fondsen geeft legitimiteit aan de opwaartse trend. De Nederlandse beurs heeft dus nog momentum, hoewel ik dat woord in deze verkiezingsperiode liever niet gebruik. Het verschil tussen het aantal stijgende en dalende fondsen druk ik doorgaans uit als 'draagvlak onder de markt'.

Röntgenfoto

Ik bekijk dit vandaag dus de Advance/Decline-ratio van de beurs. Dit fenomeen, A/D-ratio genoemd, maakt als het ware een röntgenfoto van de Nederlandse beurs.

Naarmate elke dag steeds meer aandelen in de plus eindigen (verschil tussen stijgende en dalende aandelen) neemt het aantal pijlers onder de markt, waarop de uptrend gefundeerd wordt, toe.

Korte termijn

De AEX-index maakt een pas op de plaats boven 647,90 punten. Hier ligt het low van 26 februari.

Technisch komt hier ook een mogelijk hogere bodem te liggen. Bovendien heeft de AEX een serie met lagere toppen afgebroken. Hierdoor komt de beurs er wat beter bij te liggen. De AEX lonkt nu naar het all-time high rond 703,18 punten.


Lange termijn

In de recente correctie lijkt de AEX-index een hogere bodem te vormen binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de top van begin 2002 rond 632 weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Weerstand ligt rond 703,18 punten (gevormd op 5 september 2000). Hier ligt de intraday top van 5 september 2000.

Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak boven deze horde noodzakelijk. Het volgende berekende koersdoel daarna ligt rond 728 punten.

Nadat de AEX de pre-coronapiek rond 632 had gepasseerd, is de uptrend hervat. Hiermee is het positieve technische plaatje van de Nederlandse beurs gevalideerd.

In combinatie met het sterke draagvlak blijft de Nederlandse beurs sterk. Zolang het aantal stijgende aandelen dagelijks toeneemt is er blijkbaar optimisme.Aantal stijgende fondsen neemt verder toe

De Advance/Decline-ratio van de Nederlandse beurs stijgt en blijft sterk. Het aantal stijgers neemt al maanden toe ten opzichte van het aantal dalers. Het draagvlak van de markt blijft dus sterk.

Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers afneemt, ten gunste van het aantal stijgers. Deze zogenaamde 'Breadth indicator' duidt erop dat het draagvlak van de beurs verbetert.
Uitleg Advance/Decline ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is.

Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 30 jul De AEX-index is technisch op koers voor verdere stijgingen 112
 2. 29 jul Rentes naderen steunniveaus, obligaties veren op 60
 3. 28 jul DSM doet het structureel beter dan de markt, maar zwakte bij Besi 45

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 15 maart 2021 07:58
  Kijkt u eens naar de daling in Bank Nifty en de reden waarom. Communistic Debt World Banks zullen minimaal hetzelfde probleem hebben en die hebben vooral in Europa magere ratio's. Emissie's zijn daar hard nodig met een gelijke India Banking Problem. Japan kijkt omzich heen, we leven op een eiland, ok steeds minder bewoners op ons eiland, maar we krijgen gratis geld, dus wij zijn de TOP en de rest van Azie is de FLOP. Maar in de rest van Azie (Inclusief China en India) daar wonen best wel wat mensen. De Floppers zullen de Toppers meenemen naar de Floppers. Maar eerst Europa en Amerika. Die leven in hun eigen bubbel.
 2. forum rang 6 ttroo 15 maart 2021 09:29
  ABN doet te weinig aan maatregelen. Althans het OM. Maar wat wil je met al die trillions aan dollars en andere valuta. Denken we nu echt dat dit geen fraudes gaat veroorzaken en denken we nu echt dat we alles kunnen zien.

  Beurzen zijn weer groen gaan noteren. Tja. We kunnen niet anders meer. Bitcoin. Digitaal geld wat steeds duurder wordt, aandelen wat steeds duurder wordt, het onderhouden van leven wat steeds duurder wordt, maar geen inflatie. Inflatie kijkt schijnbaar naar andere parameters.

  Akzo kan die de 92 euro grens vasthouden. Voorlopig wel. Zakken betekent 90 en 88 euro.
  Mittal is onderweg naar een (tijdelijke) top. Mooie uptrend daar. ASML gaat niet meer snel, ondanks dat ze hun eigen aandelen inkoopprogramma aan het uitroken zijn.

  Galapagos. Waar gaan ze heen? Eerst de 60 testen om toch naar de 80 te gaan. Shell is net als Mittal op weg naar een tijdelijke top. DMS lijkt de top gemaakt te hebben. Die 141 moet het houden, anders 140 139 138 en op 137 landen.
 3. forum rang 7 fred optie 15 maart 2021 10:41
  Je kan echt niks meer waarderen tegen over geld. Nog kleine reserve geld liggen. Voor nood. Wasmachine kapot of iets dergelijks. 90 procent of meer is weg. Alles in vaste assets. Real dingen. Alles wat je kan vastpakken. Stukkies grond hier kopen kan ook nog. Een bunder of wat. Bouwland. Appartement kost 30000 zoiets. Mooie in centrum nieuw 60000. 3 kamers. Lastig.
 4. forum rang 6 ttroo 15 maart 2021 11:21
  Akzo en DSM hebben stuivertje gewisseld met wie breekt zijn steun. Het is nu Akzo die de steun op 92 aan het breken is terwijl DSM net boven de 141 staat. De ene staat (OM) valt de andere staat aan (ABN). Verder is het aanmodderen. Na een mooie groene opening staan we weer stil. De kracht is zwak. Maar zolang de Amerikaanse futures groen laten zien, zullen we groen blijven handhaven. Vuurwerk gevraagd.
 5. forum rang 7 easy56 15 maart 2021 11:50
  quote:

  fred optie schreef op 15 maart 2021 10:41:


  Je kan echt niks meer waarderen tegen over geld. Nog kleine reserve geld liggen. Voor nood. Wasmachine kapot of iets dergelijks. 90 procent of meer is weg. Alles in vaste assets. Real dingen. Alles wat je kan vastpakken. Stukkies grond hier kopen kan ook nog. Een bunder of wat. Bouwland. Appartement kost 30000 zoiets. Mooie in centrum nieuw 60000. 3 kamers. Lastig.
  luxe probleem
 6. forum rang 7 Calimero 15 maart 2021 12:56
  quote:

  Silk schreef op 15 maart 2021 12:51:


  Jij bent toch ook een roeptoeter! ;)


  :)

  iemand die er lustig en druk op los praat met de bedoeling anderen te overtreffen, zonder al te zeer te worden geremd door vakkennis, waarbij de kwaliteit van de mededelingen ondergeschikt is aan het volume
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links